Így készült Torrente, a törvény két balkeze

Egy felháborítóan vicces komédia, amely olyan népszerű nálunk, hogy még a rádió is leadta.

Az ötlet

 

  • Santiago Segura állítása szerint a filmet az 1986-os Kobra ihlette, és eleve a 80-as évek akciófilmjeinek paródiáját akarta elkészíteni. Valójában a cím is a Stallone-klasszikus paródiája, a Kobra ugyanis Spanyolországban a Cobra, el brazo fuerte de la ley (Kobra, a törvény erős karja) címen futott.
  • A főszereplő karaktere egy kínai étteremben elköltött ebéd közben fogant meg Segurában, amikor látott egy vendéget, aki olyan durván viselkedett a pincérnővel, hogy helyette a vele ebédelő rokonai szégyellték magukat.
  • Emellett olyan egoista figurákból merített, mint a Quo vadis? című film Nérója, Wiggum a Simpson családból vagy Orson Welles karaktere A harmadik emberből. Torrente apját, Felipét az őt alakító színész, Tony Leblanc ihlette, aki egy autóbalesetben mozgássérült lett.
  • A film altesti humorát részben a Party zóna ihlette – erre utal az is, hogy az 1978-as amerikai komédia rendezője, John Landis cameózott a Torrente folytatásaiban.
  • A magyar nézőnek ugyan nem sokat mondanak ezek a nevek, de az író-rendezőt a spanyol ajkú komédia olyan nagyságai is inspirálták, mint Luis García Berlanga, Alfredo Landa, Mariano Ozores vagy Luis Alcoriza, de néhol Luis Buñuel filmjeire is utal.  

 

Port.hu

 

Segurának híznia kellett

 

  • Hogy belebújhasson Torrente bőrébe, Segurának sajátos étrendet kellett követnie, és sikerült is nagyjából 20-30 kilót magára szednie.

 

Cameo cameo hátán

  • A Torrente-filmekben egymásnak adják a kilincset a különféle hírességek a komikusoktól a színészeken (pl. Javier Bardem) át a focistákig. Utóbbiak közül láthattuk többek között Fernando Torrest, Casillast, Gutit, Gonzalo Higuaínt, Sergio Ramost vagy Sergio ´Kun´ Agüerót. A 3. részben Oliver Stone cameózott, és egy ponton felmerült az az ötlet is, hogy megrendezi a film amerikai remake-jét.

 

Oscar-díjas filmet is inspirált

 

  • Guillermo del Toro, akivel Santiago Segura több filmben is dolgozott, az Oscar-díjas A víz érintésében idézett a Torrentéből, még ha valószínűleg csak a fekete öves rajongóknak tűnt fel az áthallás. A Michael Shannon által alakított főgonosz egy ponton a kézmosásról értekezik, hasonlóan Torrentéhez, aki Rafinak fejti ki a véleményét arról, hogy miért jobb vizelés előtt kezet mosni, mint utána.

 

Port.hu

 

Kasszasiker lett

 

  • Mindössze 1,7 millió eurós költségvetésből készült, a mozipénztárnál azonban csaknem 11 milliót gyűjtött össze, így természetesen zöld utat kaptak a folytatások.
  • A franchise legsikeresebb darabja a Torrente 2. - A Marbella küldetés lett, amely összesen 22,1 millió eurót hozott a konyhára. Igaz, a költségvetése is mintegy négy millióval nőtt az első részhez képest.
  • A nagy siker lehetővé tette a büdzsé növelését, a 2007-es Torrente 4. már 10 millió euróból készült
  • A spanyol nézők a tévében is imádták Torrentét, ötmillió nézőt és 30%-os share-t produkált, amellyel az évtized harmadik legnézettebb spanyol filmje lett.

 

Jöttek a díjak is

 

  • Az altesti humorban gazdag vígjátékról nem egy fesztiváldíjas alkotás jut eszünkbe, ennek ellenére a film 1998-ban begyűjtött két Goya-díjat, Santiago Segura elnyerte a legjobb elsőfilmes rendező elismerését, a Padrét alakító Tony Leblanc pedig a legjobb mellékszereplő lett. Leblanc ekkor már 23 éve felhagyott a színészkedéssel, Segura kedvéért tért csak vissza.

 

 

Hazai kultusz

 

  • A magyar néplélek közepébe is sikerült betalálnia a filmnek, nem kis részben a szinkron, illetve a Segura hangját adó Csuja Imrének köszönhetően. Amikor Segura Magyarországra látogatott a 4. rész után, Csujával is találkozott, és felkérte egy szerepre az 5. részben, de a cameo mégsem jött létre, mert a magyar színész szavaival „valami anyagi természetű differencia jött közbe”. De legalább halhattuk magyarul is Segura szájából a klasszikus „Semmi buzulás, buzulás az nuku”-sort.
  • A szinkron és a film népszerűségére jellemző példa, hogy a kétezres években az akkor még létező EST FM rádió éjszakai sávjában többször is lejátszották a Torrente komplett magyar hangsávját.

 

Kimaxolták az árukapcsolást

 

  • 1998-ban készült egy képregényes adaptáció is, Segura írta és Jose Antonio Calvo rajzolta. 2001-ben a Virtual Toys gyártásában kijött a Torrente: A játék is PC-re, PlayStation 2-re és Xboxra. Segura arccal és hanggal is megjelent bennük. 2009-ben Segura és a Ludicus nevű szerencsejáték-vállalat együttműködésében elkészült egy Torrente-filmeken alapuló nyerőgép is.