Íme a magyarázat, miért került több ezer gyerek kórházba egy Pokémon-epizód miatt

Azt a részt azóta se vetítették le.

Nagyon úgy tűnik, hogy a szakértők magyarázatot találtak arra, hogy miért lett rosszul több ezer gyerek a Pokémon című animációs sorozat 38. epizódjától. A Dennō Senshi Porygon című epizód 1997. december 6-án került először adásba a japán TV Tokyo-n, aztán soha többé.

Az epizód sugárzása utáni órában ugyanis több mint 600 gyereket vittek kórházba.

A tünetek közt görcs, hányinger és hányás szerepelt. A titokzatos „betegség” aztán rohamosan terjedni kezdett, és a következő napokban már 12 700 gyereket vittek kórházba hasonló tünetekkel.

A kérdéses jelenet ezen a linken érhető el, de csak óvatosan, mert tényleg erős, villogó fényt tartalmaz.

Akkoriban arra jutottak, hogy epizódban látható piros és kék stroboszkópos villogás a felelős mindezért. Bár voltak olyan gyerekek, akiknél fényérzékeny epilepsziát diagnosztizáltak, a többségüknél semmi okát nem találták a tüneteknek.

Forrás: Nintendo

 

Benjamin Radford paranormális nyomozó és Robert Bartholomew szociológus a 2000-es években újra megvizsgálták az ügyet, és nagyon úgy fest, hogy megtalálták a magyarázatot a tömeges megbetegedésre: az ő álláspontjuk szerint a jelenség oka a tömeghisztéria volt.

„Sok tünetnek nem volt azonosítható szervi oka, az igazoltan rohamnak számító eseteket leszámítva a jelentett esetek rövid ideig tartottak, és kisebb volt az intenzitásuk. A tüneteket kizárólag kora serdülőkorú iskolás gyerekek produkálták. Nyilvánvaló, hogy az esetek többségét a megbetegedésekről szóló drámai híradások okozta szorongás eredményezte.”

- írta Radford és Bartholomew.

Az epizód okozta megbetegedések uralták a japán híreket, és a gyerekek onnan, vagy a társaiktól, az iskolában hallottak róla. Radford és Bartholomew ezzel arra is rámutatott, hogy

a médiának hatalmas felelőssége van abban, hogy ne robbanjon ki tömeghisztéria.

 

(via Unilad)