Íme egy tucatnyi érdekesség a Desperadóról!

Szombat este újra megnézhetjük a filmet, ami hollywoodi sztárt csinált a spanyol születésű Antonio Banderasból. Ennek kapcsán összeszedtünk pár izgalmas információt a kulisszák mögül.

1. Robert Rodriguez rendező a Desperado DVD-s audiokommentárjában azt mesélte, hogy amikor a Salma Hayek és Antonio Banderas közti szerelmi jelenet felvételére került a sor, a teljes stáb felsorakozott, hogy kukkolhasson. Az alkotó azonban úgy folytatta a munkát, hogy a színészeken és a scriptesen kívül mindenki mást kizavart a szobából.

2. A legtöbb akciójelenetben sima petárdaként működő vaktöltények helyett olyan lövedékeket használtak, amelyek művért lőttek a karakterekre. Így azonban az eredmény olyan élethű lett, hogy a túl szigorú korhatár-besorolás elkerülése miatt a legtöbb ily módon felvett részt ki kellett vágni.

3. Habár eddig úgy tudtuk, az 1999-es Tűzforró Alabama volt Antonio Banderas rendezői bemutatkozása, valójában már a Desperadónak ő rendezte az egyik jelenetét. Robert Rodriguez ugyanis nem akart „másodlagos stábot” (2nd unit) használni, a színész pedig jelentkezett, hogy ő szívesen megrendezné a bárban történt második lövöldözést megelőző fürdőszobai jelenetet.

Forrás: InterCom

 

4. A Desperado 7 millió dollárból készült, amely összeg az ezerszerese annak, mint amennyiből Robert Rodriguez a mű előzményfilmjét, az El mariachi – A zenészt annak idején, 1992-ben megrendezte. (Segítünk: az mindössze 7 ezer dollárból készült, amit az alkotó egyrészt diákfilmesként készített rövidfilmjéért, a Bedheadért kapott nyereményekből, másrészt abból finanszírozott, hogy orvosi kísérletekre jelentkezett).

5. Mivel még ez a korábbi költségvetésnél jóval több 7 milliós büdzsé is viszonylag szerénynek számított, a forgatás alatt végig ugyanazt a két kaszkadőrt használták. Annak, aki tudja, milyen sok akciójelenet és lövöldözés van a filmben, lehet némi elképzelése arról, milyen keményen megdolgozhattak a pénzükért!

6. Antonio Banderas végig saját maga gitározott a filmben. A híressé vált főcímdalt, a Cancion del mariachit is ő adta elő.

7. A gonosz figura, Bucho szerepére eredetileg Raul Juliát választották, aki azonban betegsége miatt mégsem tudott részt venni a forgatáson (helyette végül Joaquim de Almeida játszott a filmben). Julia – akit egyébként olyan filmekben láthattunk, mint A pókasszony csókja, a Lassú tűzön, az Ártatlanságra ítélve vagy a két Addams Family – gyomorrákban szenvedett, és bő félévvel a Desperado világpremierje előtt stroke-ot kapott, kómába esett, majd meghalt.

8. Egy héttel azután, hogy befejezték a forgatást, Robert Rodriguez és Antonio Banderas ismét együtt dolgoztak – ezúttal a Négy szoba című szkeccsfilmen, amelynek Rodriguez rendezte az egyik részét.

9. Carolina szerepére (akit a csodálatos Salma Hayek játszott) az akkoriban mind énekesként, mind színészként kezdőnek számító Jennifer Lopezt is meghallgatták. Mi a magunk részéről senki mással nem tudnánk elképzelni a karaktert, csak Hayekkel, aki később a Desperado folytatásában, a 2003-as Volt egyszer egy Mexikóban is megformálta El Mariachi szerelmének szerepét.

Forrás: InterCom

 

10. A Desperado helyszínéül szolgáló Santa Cecilia városkája a valóságban nem létezik, hanem egy Szent Cecília nevű szent után kapta a nevét, aki a zene védőszentje. Habár mind Purcell, mind Händel írt Szent Cecíliát dicsőítő zeneművet, a valóságban valószínűleg ő sem létezett, csupán egy legendabeli alak volt.

11. Robert Rodriguez és Danny Trejo a film forgatása közben fedezték fel, hogy másod-unokatestvérek. Trejónak egyébként meglehetősen fontos szerepe van a Desperadóban – ennek ellenére nem hangzik el a szájából a cselekmény folyamán egyetlen sor sem.

12. Egy másik fontos mellékszerepet a filmben az a Carlos Gallardo, mexikói színész játszott, aki a Desperado előzményfilmjében, az El mariachi – A zenészben a címszerepet alakította, azaz ugyanazt a figurát, akit a Desperadóban Antonio Banderas. Itt ő volt Campa, a főhős egyik zenész- és segítőtársa.


(via IMDb)