Íme pár hihetetlenül izgalmas videó Natalie Portman bizarr sci-fijéből

Nagy kár, hogy az Annihilationt itthon nem fogják vetíteni a mozik.

Minél több jelenetfotó és trailer jön ki Natalie Portman nyomasztóan furcsa sci-fijéhez, az Annihilationhöz, annál inkább sajnálom, hogy itthon nem fogják játszani a mozik. A napokban például több izgalmas werkvideó is kikerült a netre, amiben a csupa női főszereplőből álló stáb beszél a saját karakteréről.

Az első videóban Natalie Portman (valamint Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson és Tuva Novotny) is arról beszélnek, milyen jó, hogy napjainkban egy ilyen furcsa sci-fi-természetfeletti thriller-akciófilm hibridet csupa női főszereplővel is le lehet forgatni. Amiben azért van valami, mert az Annihilation több ponton is rokonságot mutat többek között azzal a Predátorral, amibe belesűrítették a készítők a korszak összes macsó akcióhősét és kommandósfilmes kliséjét.

A következő videó Portman karakterére, a biológusnőre fókuszál, akinek a katona férje (a Star Wars 7-8 sztárja, Oscar Isaac) 12 hónapot töltött egy titokzatos helyen. Erről azonban nem hajlandó semmit sem mondani aggódó feleségének...

Ám mielőtt megnéznénk a többi részletet is, gyorsan ismételjük át, mi is ez a film, és miért várja mindenki annyira! A Natalie Portman által megformált biológus egy csupa nőkből álló zsoldoscsapattal behatol Florida titokzatos vadonjába, az X-térségbe. A Stalker Zónájára emlékeztető helyen a fák között furcsa, mutáns lények garázdálkodnak, megbolondul az iránytű, és senki sincs biztonságban.

Maga az X-térség a történet jelenében már évtizedekkel korábban elszeparálódott az amerikai kontinens többi részétől: itt a természet már visszahódította az emberi civilizáció romjait. A kormány első ide küldött expedíciója egy hangulatos hely és egy új Édenkert víziójával tért vissza. A második expedíció tagjai azonban mind öngyilkosságot követtek el, a harmadik csapat tagjai egymás ellen fordultak, és a náluk lévő fegyverarzenállal lemészárolták egymást, és így tovább... A 11. expedíciós csapat annyiból volt kivétel, hogy élve visszatértek az X-térségből, de már a korábbi önmaguk árnyékai voltak, és hónapokkal később mindannyian meghaltak rákban.

A Natalie Portman kutatócsapata a sorban a tizenkettedik. Ő az állig felfegyverzett, női osztag biológusa, de elkíséri többek között egy antropológus, egy földmérő mérnök és egy pszichológus is (utóbbi az, aki a csapat tényleges vezetőjeként képes tartani az embereiben a lelket). Küldetésük a térség feltérképezése, minták gyűjtése, a sajátos élővilág tanulmányozása, de leginkább annak kiderítése, mitől fertőződött el ennyire ez a terület, és vajon a folyamat visszafordítható-e. Megérkezésük után azonban kiderül, hogy az X-térség valódi topográfiai és biológiai anomáliái minden addigi képzeletet felülmúlóan furcsák. A 2. videó a furcsa vidék határának átlépését mutatja be, elég látványosan:

A 3. videóban a csapat azon tanakodik, melyik az a terület, ami a legkevésbé halálos, és hogyan kellene úgy odamenniük, hogy azért a feletteseiktől korábban kapott parancsukat is teljesíthessék.

Az utolsó videóban pedig valami szörnyeteg elragadja az egyiküket...

Natalie Portman sci-fije azonban nemcsak az izgalmas előzetesei és videói miatt került be a napokban a médiába. Előjöttek olyan hangok is, amelyek a whitewashing jelenségével vádolták meg a produkciót. Abban a regénysorozatban ugyanis, ami alapján az Annihilation készült (Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiája, amit magyarul az Agave adott ki itthon), Portman biológusa ázsiai származású, Jennifer Jason Leigh karaktere, a pszichológus Dr. Ventress pedig hangsúlyozottan indián félvér. Amikor az újságírók ezt számon kérték Portmanen, az Oscar-díjas színésznő diplomatikus választ adott:

Valóban sokkal több megjelenésre lenne szüksége a filmekben az ázsiaiaknak, a spanyol ajkúaknak és a feketéknek, és a nőknek. Különösen a fekete nőknek és az indiánoknak, akik jelenleg nem eléggé reprezentáltak. A fehér-nem fehér besorolásnak komoly következményei vannak az életben. Remélem, most megkezdődik egyfajta  változás, mert úgy gondolom, ezekkel a visszásságokkal mindenki tisztában van. De csak remélhetem, hogy változtatni is akarnak rajta.

Bár itthon nem fogják játszani a mozik az Annihilationt, a Netflixen valószínűleg elérhető lesz. (via Geektyrant & Vulture)