Itt már csak a csoda segíthet

Mit érdemes streamelni koronavírus idején? A port.hu mai ajánlata a Csodatévők című sitcom, Daniel Radcliffe, Steve Buscemi és Karan Soni fergeteges sorozata.

Simon Rich ötletgazda szériájának olyan erős a high conceptje, hogy ahhoz már igazán nem sokat kellett hozzárakni – és az alkotók nem is feszültek meg, hiszen az első évadban mindössze hét húsz-húsz perces epizódot kapunk. De ez teljesen rendben is van így: a hazánkban az HBO GO (és az HBO2 és 3) műsorán látható sorozat pont ennyit bír el, és így legalább nagyon gyorsan ledarálhatjuk.

A Csodatévők főhősei olyan alkalmazottak, akik nem egy hétköznapi cégnek, hanem a Mennyország Rt.-nek dolgoznak. Ezek az angyalok, akárcsak bármely multi dolgozói, különböző részlegeken állnak helyt: vannak például felhőkészítők, a rovarok viselkedését irányítók, a legszerencsésebbek (?) pedig közvetlenül Isten felügyelete alatt dolgozhatnak, akár mennyei ügyvezetőként, akár a nagy ember személyi asszisztenseként.

A cég életébe egy Eliza nevű angyal (Geraldine Viswanathan) közvetítésével kapcsolódunk be, aki ambiciózusabb a társainál, és valami tényleg nagy dolgot akar véghez vinni, és valóban segíteni akar a földlakóknak. Ezért a Megválaszolt imák részlegbe rakják, ahol rajta kívül egyetlen mennyországi alkalmazott dolgozik: a félénk Craig (Daniel Radcliffe), aki csakhamar kiábrándítja a lányt, és feltárja, hogy a legtöbb imát „teljesíthetetlen” pecséttel kell továbbküldeniük, és ők legjobb esetben egy-egy elkallódott kocsikulcs vagy elveszett kesztyű ügyében tudnak csak segíteni.

Az igazsághoz pedig az is hozzátartozik, hogy Isten (Steve Buscemi) sajnos egy tökkelütött fajankó, aki eléggé unja már a Földet, és tovább akar lépni következő projektjéhez, egy Kacsaúsztató nevű étteremhez, ahol a vendégek a tervek szerint hosszú csipeszek segítségével válogathatnak majd a körülöttük úszkáló finomságok közül. Egy hirtelen pillanatában pedig Isten úgy dönt: inkább felrobbantja a Földet, hogy egyáltalán ne is kelljen már foglalkoznia vele. Eliza és Craig megpróbálja megakadályozni a pusztulást, és erre egy fogadás értelmében két hetük van.

Isten ugyanis fogadást köt Elizával, aminek a lényege, hogy amennyiben a lánynak sikerül megválaszolnia egy imát két héten belül, a Föld megmenekül. A kiválasztott ima két fiatal fohásza: mindketten azt kívánták, miután találkoztak egymással, hogy bárcsak összejönne a dolog, és egy pár lehetnének. Isten és Eliza is biztos a dolgában, hiszen előbbi szerint a szerelmi ügyek megoldhatatlanok, utóbbi ezzel szemben úgy gondolja, ha mindkét szerelmes ugyanazt akarja, kizárt dolog, hogy ne jöjjön össze az a csók.

A hét epizód pedig annak a története, hogyan próbálja meg Eliza, Craig és a hozzájuk csatlakozó egyre több segítő nyélbe ütni a dolgot, és megmenteni ezt a fura, de mégis nagyon szerethető bolygót. A múlt nyáron zárult első évad után pedig a Csodatévők idén egy második szezonnal folytatódott – és kiderült, hogy egy antológiasorozattal állunk szemben, és ugyanazokat a színészeket ezúttal más szerepkörben, más sztoriban láthatjuk viszont.

A jelenleg is folyamatban lévő Csodatévők: Sötét középkor tematikailag szintén passzol a koronavírus okozta veszélyhelyzethez, hiszen a közelgő világvége után ezúttal az alcímben is jelzett történelmi korban járunk, a tudatlanság és a végletekig egyszerű élet mindennapjaiban. Egy falu lakosait ismerhetjük meg, akik ezen körülmények között próbálnak túlélni: Radcliffe ezúttal tökkelütött herceget alakít, akivel nagyon elégedetlen az apja, egy kegyetlenkedő kényúr, és hiába próbál folyamatosan bizonyítani neki; Geraldine Viswanathan pedig nem más, mint Ganélapátoló Alexandra, aki apjával (Buscemi) együtt kénytelen azt a foglalkozást űzni, ami után a vezetéknevét is kapta. Hőseink élete tehát ezúttal sem egyszerű, de továbbra is mulatságos, és az alkotók fantáziája és humora szerencsére az első évad után egy cseppet sem csappant.

A csak néhány vonással, de ügyesen felrajzolt figurák a jellemkomikum (lásd a herceg konstans idiotizmusát vagy Alexandra apjának rövidlátó ragaszkodását az elmaradott, rossz dolgokhoz) mellett számos helyzetkomikumot is szolgáltatnak, hiszen az írók folyamatosan lehetetlenebbnél lehetetlenebb, bizarrabbnál bizarrabb szituációkba helyezik őket (a teljesen alkalmatlan hercegnek kéne nyélbe ütnie egy békekötést egy ellenséges néppel, Alexandra pedig azzal szembesül, hogy hiába lépett elő ganélapátolóból orvossá, a főnöke egy szélhámos, aki a nemi szervek levágásával akarja gyógyítani az egyszerű náthát).

A Csodatévők jelenleg a második évad hetedik epizódjánál tart (március 18-án kapjuk a nyolcadik részt a tízből), de pillanatok alatt behozhatjuk a lemaradást – főleg így a „maradj otthon!” mozgalom idején. S ha a fenti érvek nem lettek volna elég meggyőzőek arra nézvést, hogy Simon Rich sitcomjánál kevés alkalmasabb gondűző van ezekben a vészterhes időkben, csak nézzünk bele az első epizódba! Biztosan be fog rántani!