Játsz/ma – Így készült a film, amit mindenki szeret, csak a rendezője nem

Hiába lett közönségsiker, David Fincher megbánta, hogy elkészítette a Játsz/mát.

  • A „spec” forgatókönyvet John Brancato és Michael Ferris írták még 1991-ben. (A „spec script” az a forgatókönyv, ami nem megrendelésre készül – a szerk.)
  • Az első verzió forgatása 1993-ban kezdődött volna. Jonathan Mostow-t kérték fel rendezőnek, a főbb szerepeket pedig Kyle MacLachlan és Bridget Fonda alakította volna, de végül stúdiót váltott a projekt.
  • Steve Golin producer David Finchernek ajánlotta fel a filmtervet, akinek tetszettek a sztori fordulatai, de felkérte a Hetedik forgatókönyvíróját, Andrew Kevin Walkert, hogy tegye cinikusabbá Nicholas karakterét. Hat hetet dolgoztak közösen a scripten, és három fő ihletőforrásuk volt: A nagy balhé csavarossága és energiája, Scrooge karaktere a Dickens-féle Karácsonyi énekből, aki egy Mission:Impossible-féle szituációba kerül bele.
  • Fincher még a Hetedik előtt akarta leforgatni a Játsz/mát, de amint kiderült, hogy Brad Pitt elvállalja a sorozatgyilkosos thriller főszerepét, felcserélte a sorrendet. A Hetedik sikerének hála pedig a producerek az eredetileg tervezettnél nagyobb büdzsét tudtak kiharcolni.

  • Michael Douglas karakterének lányát eredetileg Jodie Foster alakította volna, de Fincher szerette volna, ha komolyabb szerep jut neki, ezért az volt a terve, hogy Nicholas testvérét, Conradot átíratja női karakterré és Fosternek adja. A színésznőnek nem tetszett az ötlet, túl nagynak érezte a 21 éves korkülönbséget Douglasszel, illetve a Kapcsolat is előkészítési fázisba lépett, ezért végül Sean Penn vette át a helyét. (Jeff Bridgesnek is felajánlották a szerepet, de ő nemet mondott.) Foster később azt állította: szóban egyezséget kötöttek arról, hogy fel fog tűnni a filmben, ezért 54 millió dollárra perelte a gyártó PolyGramot.
  • Deborah Kara Unger casting videó gyanánt elküldte a Cronenberg-féle Karambolban látható kétperces szexjelenet tesztfelvételét. Douglas azt hitte, hogy ez csak egy poén, de amikor Fincherrel közösen találkoztak a színésznővel, mindkettejüket lenyűgözte Unger tehetsége.
  • Unger a forgatás során eltörte az egyik lábcsontját, amikor beleugrott egy utcai kukába, amiben ráadásul igazi patkányok voltak.
  • A szereplőgárdában összesen három Oscar-díjas (Sean Penn, Michael Douglas, Spike Jonze) és két Oscar-jelölt van (Armin Mueller-Stahl és Carroll Baker).
Forrás: Viasat 3

 

  • A Nicholas apját alakító Charles Martinet 1990 óta szinkronizálja Mariót a Super Mario-játékokban.
  • A stábtagok közül többen kettős szerepet vállaltak: a pincérnőként feltűnő Trish Summerville egyben a kosztümtervező asszisztense, Michael Ferris forgatókönyvíró pedig kameraoperatőr a víz alatti jeleneteknél.
  • Az egyik mentőst alakító színész valóban mentős volt San Franciscóban: egy 12 órás műszak végén hívták be az utolsó pillanatban, így a munkaruhájában jelent meg a forgatáson. Felvette a filmbéli uniformist, de amikor végzett, nem találta a saját ruháját. Mint kiderült, az egyik öltöztető azt hitte, hogy az is produkcióhoz tartozik, és elvitte kimosatni.
  • Az a jelenet, amelyben Nicholas egy mexikói kriptában ébred fel, tisztelgés az 1974-es Hozzátok el nekem Alfredo Garcia fejét! című film előtt, amelyben a főhőst élve temetik el egy mexikói temetőben. Nicholast ráadásul elrablói ugyanolyan ruhába öltöztetik , mint amilyet a Sam Packinpah-film főszereplője is viselt.
  • Fincher egy interjúban azt állította, hogy a film minden jelentében el van rejtve egy konzerv haggis (skót húsétel) belsős poénként: Harris Savides operatőrnek ugyanis ez a beceneve.
  • A játékot szervező cég, a CRS logója egy úgynevezett „lehetetlen ábra”, amit dr. Lionel Penrose pszichiáter és fia, Sir Roger Penrose matematikus terveztek M.C. Escher grafikusművész alkotásai nyomán.
Forrás: Viasat 3

 

  • Fincher szerint a film a kontroll elvesztéséről szól, és az a célja, hogy a néző legnagyobb félelmét tolja az arcába, és bebizonyítsa: „Látod, még mindig életben vagy. Nincs semmi gond.”
  • A forgatókönyv eredeti verziójában Nicholas megöli Christine-t, majd magával is végez. Fincher ezt a részt kihúzatta, mert úgy érezte, semmi értelme nem lenne.
  • A film DVD-kiadásán található egy alternatív befejezés, amelyben Nicholas kijön a hotelből, nemet mond egy taxisnak és elsétál.
  • Hiába volt nagy siker a film a mozipénztáraknál, Fincher többször is azt nyilatkozta, hogy nem elégedett vele, és feleségével, a film producerével, Cean Chaffinnel egyetértenek abban, hogy nem kellett volna elkészíteniük. A rendezőt leginkább az bántja, hogy a Játsz/ma utolsó harmadát nem tudták úgy megvalósítani, ahogy szerették volna, amiért főleg a gyártó Polygram Entertainment fejeseit hibáztatja.
  • Ez a film „inspirálta” a 2005-ös Bluffmaster című indiai alkotást.