Jockey Ewing legendás aranyköpései

Magyarországot nem mindig jellemezte megosztottság. A korai 90-es években péntek esténként pl. egy ország számára jelentett kohéziós erőt Jockey Ewing kollektív utálata. Ezt pedig az a tény sem igazán ellensúlyozta, hogy a Dallas legjobb humorérzékkel megáldott szereplőjéről volt szó. A következőkben ezt bizonyítjuk be néhány emlékezetes jelenettel.

Jockey és a monogámia

A Dallas egyik visszatérő emblematikus jelenete valahogy így festett: Jockey egy hotelszobában öltözködik, miközben egy ágyban heverésző C. C. Catch-alteregó a románc esetleges folytatásáról próbálja faggatni. Hősünk jóval elmésebb annál, mint hogy egy kategorikus elutasítással rövidre zárja a kérdést, ám frappáns replikái a legritkább esetben váltanak ki nevetést a csipkés kombinés célközönségből.

 

Az ominózus filmes analógia

A Dallas Berényi Miklósa már alapjáraton is művészi fokon űzi a verbális méregköpködést, ám ha Cliff Barnes alázásáról van szó, még nagyobb kreativitásról tesz tanúbizonyságot. A következő jelenetben pl. egyetlen megjegyzésével ellopja a show-t a Cartel-vezér társaságában cicaharcot vívó hölgyektől, majd egy andalító hahotával koronázza meg a poént.

 

Jockey és a munkáltatói „rendes” felmondás

A legidősebb Ewing jó eséllyel nem remekelt az egyetemi változásmenedzsment-előadásokon, legalábbis a tapintatos felmondást taglaló monológok iránt csekély érdeklődést mutatott. Ennek egyik legszemléletesebb példája, amikor szerződést bont egyik alkalmazottjával, aki papíron vörös szőnyeget gördített volna neki a WestStar olajtársaság vezetőségébe. Ám Casey Denault ahelyett, hogy tudomásul venné Jockey döntését, újabb esélyért könyörög, ám sansz helyett egy nagy kád savat kap az arcába.

 

A féltestvéri szeretet

A Dallas alkotóinak sosem kellett repülőgépre szállnia a brazil szappanoperás manírokért. Ennek köszönhetően pedig Ray Krebbs egy idő után már nem az „uram” formulát használta Jock megszólításánál. Jockey szívét azonban nem különösebben lágyította meg az a tény, hogy kettő helyett három biológiai testvérrel rendelkezik.

Jockey és a házastársi eskü

A keményvonalas Dallas-rajongóknak már vélhetőleg fel sem tűnik, hogy bár a sorozat fele vérre menő szócsatákkal telik, ezt valamiért csak igen ritkán kíséri kínos feszengés a kívülállók részéről. Nincs ez másképp ebben a jelenetben sem, ahol az ifjabb John Ross Ewing széles mosollyal veszi tudomásul, hogy apja a maga szolid módján lekurvázza női ellenlábasát. Majd közvetlenül ezután Jockey tudatja vele az üzletasszony frusztráltságának valódi okát. (Igen, ekkoriban a PC kizárólag a személyi számítógép rövidítése volt.) Ugyanakkor a zárómondat elfeledteti a jelenet életszerűtlen baklövéseit, egyben biztosítja a nézőt, hogy az étterem igen stabil plafonszerkezettel bír.

 

Egyetlen szó elég

Végezetül következzék két emlékezetes jelenet, mikor egy hárombetűs szó is elég volt hozzá, hogy antihősünk önfeledt derültséget okozzon.