Kalózos videóval tért vissza a verselő Rambo atyja

Tücsök-hegedű helyett Petőfi Föltámadott a tengerét szavalják a Fekete vitorlák marcona szereplői.

Nem mostanában robbantotta fel az internetet a verset szavaló Rambo, de mivel az elhíresült 2014-es videót mostanáig majdnem egymillióan látták, bizonyára a Port.hu olvasói számára sem ismeretlen a mém kitalálójának, Boldizsár Péternek a neve. A költészetet a popkultúrával összeházasító műfaj hazai mestere idén a Paramount tévécsatorna felkérésére Petőfi Sándor Föltámadott a tengerét mixelte össze a Fekete vitorlák című tévésorozat jeleneteivel. Ez lett a végeredmény, a költészet napjára, azaz április 11-re időzítve:

A videóban ráadásul most is az a Kőszegi Ákos szólaltatta meg Flint kapitányt, aki a sorozatban is az állandó szinkronhangja (ugyanígy most is Nemes Takách Kata lett Eleanor Guthrie, Debreczeni Csaba Long John Silver, és így tovább). De mi vette rá Boldizsár Pétert arra, hogy újabb verses videót készítsen, mikor a 2014-es Margó Fesztiválon egyszer már bejelentette: abbahagyja ezt a mixelős műfajt?

Mindannyian változunk. Megkeresett a Paramount, nekem pedig megint megjött a kedvem a videókhoz, mert jó volt a koncepció.

Boldizsár Péter egyébként már korábban is csinált videókat a Paramount tulajdonosának, a Viacomnak, hiszen ehhez a cégcsoporthoz tartozik a Comedy Central is. 2014-ben a csatorna ötlete alapján szintén a költészet napjára készültek olyan mémek, amelyekben Joey Tribbiani Holl Nándor jól ismert hangján szavalt, Székhelyi József Homérként, Kereskes József pedig a Family Guy Peter Griffinjeként mondott versrészleteket.

A verselő Rambo-mém még manapság is felbukkan az életében. Idén például a Berzsenyi Dániel Könyvtár is az ő mémje nyomán hirdetett verses videópályázatot iskolásoknak Arany(os) Rambo-versek címmel, összekötve Rambót a 200 éve született Arany Jánossal. De Péter Boldizsár ezt egyáltalán nem bánja, és nemcsak azért, mert a tücsök-hegedűs Stallone ma már hivatalosan is az irodalom része, és a mai napig kapja a hálálkodó leveleket a magyartanároktól. 

 Ezeknek a videóknak köszönhetően vágok most trailereket az HBO-nak.