Kell egy terv!

Adott egy vén róka, egy életfogytos dörzsölt sittes, és adott egy terv, és mint minden tervbe, ebbe is hiba csúszik. A majmok bolygója: Lázadás rendezőjének első nagyjátékfilmje jó kis börtönsztori!

Bár a legtöbb kritikus szerette, a nézők nem különösen értékelték megjelenésekor a Rupert Wyatt rendezte, talán kissé semmitmondó címet kapott Menekülőket(2008)  – ők már az olyan, gyorsabb, fordulatosabb, merészebb és több szálon mozgó börtöndrámákhoz szoktak, mint a néhány évvel korábban indult sikerszéria, A szökés. Mégis, Wyatt munkája abszolút időtállónak bizonyult, és nem csak a történet és a téma, de a fantasztikus színészi gárda és a remek alakítások miatt is.

Mikor az életfogytig tartó börtönbüntetését töltő Frank Perry (Brian Cox) megtudja, hogy lánya drogos lett és kritikus állapotban van, egy szempillantás alatt döntésre jut: meg kell szöknie, méghozzá most azonnal. Terve megvalósításához azonban segítségre lesz szüksége. Brodie (Liam Cunningham), a tapasztalt vén róka, Lenny (Joseph Fiennes), a forrófejű bokszoló és Viv Baptista (Seu Jorge), a helyi drogdíler és vegyész személyében egy mindenre kész csapatot verbuvál, és hamarosan elkészül a tökéletes szökési terv. Számításába azonban hiba csúszik, mikor újonnan érkezett cellatársára (Dominic Cooper) kiveti hálóját a börtön szadista császára (Damian Lewis), s ez az egész akciót veszélybe sodorja.

Rupert Wyatt, aki következő munkájával, A majmok bolygója: Lázadással (2011) valósággal berobbant Hollywoodba, és akinek legújabb filmje, az Elrabolt világ most futott a mozikban, szokatlan alapanyaggal dolgozott. A menekülők ugyanis egy nagy amerikai klasszikus, Ambrose Bierce kisregénye, az Eset a Bagoly-folyó hídjánál alapján készült, annak modern átirata, és ebből azért sejteni lehet, hogy itt valamivel többről van szó, mint egy szökésről valamilyen börtönből. És pontosan erről van szó, de többet nem árulhatunk el, csak azt, hogy Brian Cox egészen elképesztően jó itt – persze ő mindig az -, ahogy a stábból mindenki más is fantasztikus. Damian Lewis (Az elit alakulat Winters századosa) végre egy kicsit gonoszkodhat, Joseph Fiennes őrült lehet, Liam Cunningham pedig jóval a Trónok harca előtt is mindenkinek megmutatta, milyen isten áldotta egy zseni. A nagy meglepetés a tejfeles képű Dominic Cooper, aki itt szinte még csak egy senki volt, mégis megállja a helyét a sok veterán között.