Elrabolt világ

Bakancslistához adom
Captive State
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, sci-fi, 109 perc, 2019

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

Egy évtized telt el azóta, hogy az égből különös formájú űrhajók ereszkedtek a Földre, és a bennük érkező lények leigázták a bolygót. De nem baj.
Chicago nyugodtabb, békésebb hely lett azóta. A bűnözés megszűnt, a munkanélküliség a nullához közelít, az emberi világot biztos kézzel kormányozzák azok, akikkel az átlagpolgár nem is találkozik. Vagy mindez hazugság?
Vannak, akik szerint egyáltalán nem ilyen rózsás a helyzet, és meghirdetik a végső, mindent eldöntő bolygóközi szabadságharcot. Kevesen vannak, rosszul felszereltek, és csupán sejtik, hogy ki ellen harcolnak – ám mindenre elszántak.
De sok ember van, akik nem értenek egyet velük: akik akár harcolni is hajlandók a világ új uraiért. Együttműködők és terroristák; kollaboránsok és forradalmárok között folyik a harc – a messziről jött lények csak akkor lépnek közbe, ha már nincs más megoldás.

A Majmok bolygója: Lázadás-sal világhírűvé vált rendező kiváló színészekkel forgatta le a közeljövőben játszódó, vérfagyasztóan izgalmas, sok meglepetéssel szolgálós sci-fijét. John Goodman és Vera Farmiga is a főszereplők között van – de a néző az utolsó pillanatig nem lehet biztos benne, hogy ki áll az idegenek és ki a földiek oldalán.
Bemutató dátuma: 2019. március 21. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Wolfram1 2023 jan. 04. - 12:06:07 10/10 Előzmény kybuck

*SPOLIER*

*Minek hagyja meg egy idegen faj egy leigázott bolygó lakosságát, ha nem kezd velük semmit, és azok potenciálisan fellázadhatnak ellenük?
• A gyarmatosítók sosem irtották ki egyből a leigázott országok lakosságát, mert valakinek ki kellett termelnie a helyi erőforrásokat. Ennek két módja volt, hard &soft, vagy egy nyílt diktatúra (spanyol, angol, holland gyarmatosítók), vagy látszat "felszabadítás", a helyi lakosság "felszabadítása" saját kultúrájának évezredes "rabigájából", és új kultúra, új, hasznos(!) értékek meghonosítása (lásd a Szovjetunió terjeszkedése , USA demokrácia export, EU bővítés). Amire te gondolsz, az a területszerző hódítás, mint pl az indiánok kiirtása, de az idegenek mire mentek volna egy lakatlan bolyóval? Nekik az erőforrásaink kellettek, azokat pedig a legegyszerűbb velük kitermeltetni.

*Ha már ennyi szervezkedést beleölnek egy akcióba az miért egy alvezért/alegységet céloz a valódi vezető/központ helyett, ami utána csak megtorlásokat von maga után? (Nyilván, hogy kitöltsék a műsoridőt.)
• Mert erre volt lehetőségük, ez volt a szervezet méretének, hatókörének megfelelő célpont. A cseh partizánok miért "csak" Heydrichet ölték meg, miért nem Hitlert? A cél nem a totális győzelem volt egy akcióval, hanem az idegenek sebezhetőségének feltárása, példamutatás, a gyufaláng gyújtása, ami fellobbanthatja a háború tüzét (ahogy ki is mondják a filmben).

*Ha valaki egy félresikerült akció és annak megtorlásai után az akciót szervező sejt vezetőjét keresi, annak miért nem szedik ki előbb a testéből a jeladóját, ami mindenkinek van?
• Ezt a kérdést nem teljesen értem. A stadion béli akció célja provokáció volt, a bili borítása, a rendőrfőnök lecserélése, abba bele volt kalkulálva a sejt lebukása és felszámolása. A nyomozók testéből pedig nem szedhetik ki a jeladót, a rendszer bizalmatlansága ennél sokkal nagyobb volt. Nem hagyhattak senkit anélkül mozogni. (Az olyan lett volna, mint az azonosító nélküli rendőrök :D)

A film nagyon jól ábrázolja a hódítókkal való együttműködés emberi oldalát is. Van, aki érdekből (a politikai- és kulturális elit, a filmben a kormányzó, a híres énekesnő, a való életben „tuggyukki”), ki hitből (bekajálva a fedő sztorit, a jelszóként transzparensser tűzött pozitív értékeket, mint a filmben a béke és biztonság, amit az új világ ígért, történelmi kitekintésben a szabadság, egyenlőség, testvériség, a munkáshatalom és internacionalizmus, az elfogadás és individualizmus és hosszan lehetne sorolni), és van, aki puszta beletörődésből. A hódítók formája is lehet változatos, idegen, faj, idegen kultúra, idegen ország, de néha csak egy idegen eszme mögé bújt gazdasági érdek).
10/10
Wolfram1 2022 márc. 13. - 19:27:47 10/10
Aki a szó szoros értelmében vett tudományos-fantasztikus filmet vár, az valóban csalódni fog. Nincsenek látványos űrcsaták, lézerkardok, csillagokháborújakocsmája. Ez a film egy társadalomkritika, demokráciaexport az űrből, sokkal inkább szól rólunk, a mai világunkról, mintsem a technológia jövőjéről. Ebbe a keretbe van ágyazva egy zseniális triller, egy mesteri terv, sok csavarral, vezéráldozattal, hogy végül mattot adjon. Mattot, ami nem végső győzelem, csak egy jel, egy gyufaszál, ami fellobbanthatja a háború tüzét. Ahogy el is hangzik a filmben. Sokkal inkább egy kis költségvetésű klubmozi, mint hollywoodi szuperprodukció, sajnálom azt, aki azt várt, vagy semmit nem értett meg belőle, annak tényleg elvesztegetett idő volt megnézni.
kybuck 2021 júl. 23. - 04:33:56
A hasonló sci-fi-akciófilmek kedvelői tehetnek vele egy próbát, ám a történet összességében nagyon lukacsos, avagy logikátlan. Innen kissé spoileresen:
*Minek hagyja meg egy idegen faj egy leigázott bolygó lakosságát, ha nem kezd velük semmit, és azok potenciálisan fellázadhatnak ellenük?
*Ha már ennyi szervezkedést beleölnek egy akcióba az miért egy alvezért/alegységet céloz a valódi vezető/központ helyett, ami utána csak megtorlásokat von maga után? (Nyilván, hogy kitöltsék a műsoridőt.)
*Ha valaki egy félresikerült akció és annak megtorlásai után az akciót szervező sejt vezetőjét keresi, annak miért nem szedik ki előbb a testéből a jeladóját, ami mindenkinek van?
Ezek csak a leglényegesebb kérdések, és azt hiszem a válasz csupán annyi, hogy össze akartak hozni valami újnak gondolt történetet, és gondolták ez lesz az. Az alapötlet nem is rossz, de számtalan hasonló film feldolgozta már jobban, logikusabban ezt a történetet, a film minden részét már láttuk korábban valahol (nekem a Star Trek Borgja meg a Mátrix ugrottak be). Azon meg már fel se háborodom, hogy a földönkívüliek megint csak villanásnyi biodíszletek, akikről érdemben szinte semmi nem derül ki - nem meglepő, hisz karakterekért, jellemábrazolásokért dolgozni kell egy forgatókönyvben, de itt még az emberekre se fordítottak túl sok figyelmet, megelégedtek ott is a klisékkel, ezért tűnik összességében egy nagy blöffnek az egész. Ettől még egyszer nézhető, de ez minden.
4/10
Tonyka82 2021 júl. 14. - 11:44:38 4/10
Goodmanan kívül nincs túlsok említésreméltó dolog benne.
Zahire 2019 nov. 08. - 20:03:41
Vera Farmiga-nak minimális szerepe van ebben a filmbe, úgy feltüntetni mint főszereplőt, erős túlzás.
offtopic
Pfeiffer Oszkár 2019 okt. 15. - 17:11:04
Martin Scorsese leszólja a mai szuperhős filmeket. És igaza van! Jelenleg ha egy filmben 3 percenként nem robban fel űrhajó és nem halnak meg tízen, akkor uncsi..... Konkrétan itt van az Elrabolt világ. Egy rakás helyen fikázzák, holott jó! Ja, hogy története van nem látványa.....
2/10
bundi8 2019 aug. 25. - 16:26:27 2/10
Sajnos igaza van az előttem szoloknak, jó téma bűnrossz megfilmesítése. NE fecséreljetek rá időt!!
5/10
tonijani@gmail.hu 2019 jún. 03. - 10:48:34 5/10
Nem volt jó.
A "csavar" kiszámítható, a sztori talán nem lett volna rossz, de a megvalósítás nem sikerült.
5/10 jóindulattal.
2/10
tesz-vesz 2019 ápr. 07. - 21:42:22 2/10
bűnrossz film. kínszenvedés nézni, pedig lehetne benne pár jó ufós jelenet, pl a buszos rész elég feszült, de a két néger annyira unszimpatikus, hogy annullálja még a jobb részeket is
3/10
naivugyfel 2019 márc. 29. - 15:46:39 3/10
Maradjunk a ZS kategóriánál - és még úriember voltam...
5/10
B4lukapit4ny 2019 márc. 28. - 09:59:31 5/10
Egyszer meg lehet nézni, de összességében nagy csalódás. Kár volt egy ilyen jó alapötletet ennyire elrontani. Ez valahol a forgatókönyvön és a párbeszédeken csúszott el.
A-f@sz.com 2019 márc. 27. - 21:15:27
Ezen mi volt 25 millió dollár, megfizették az igazi földönkívülieket?
A robbantásokat sem mutatták, miért is, az egész film arról szólt.

Arénában a nézők háttérképek, nem mozognak, ezért rángatják a kamerát. Ha mozognak, akkor a film szereplői nincsenek benne, ez milyen Zs-kategóriás megoldás? Űrhajók fátyolosak, életlenek a környezetükhöz képest, a 2. felszállós jelenet az első újra játszása. Kaméleon zselé: "Honnan van?-Nekik is zuhan le űrhajójuk." Ja oké. Így már érthető az is, hogyha valakinek a hátára rátesznek egy 3 kilós bombát, meg se érzi, biztos mert erre is logikus a magyarázat.

A merényletnek az volt a célja, hogy több ellenálló legyen, semmi nem lett belőle.


A-f@sz.com 2019 márc. 27. - 20:14:58
A legrosszabb az egészben az önmagyarázó kántálás. Mintha a néző ezt szeretné és a filmnek ez lenne az egyetlen kérdéses pontja. Az egész egy kisvárosi banda leszámolás, amit eladtak azzal, hogy néhány karaktert átírtak földönkívüli sünre, és a rendőrautókat űrhajóra.
6/10
sorozatneked.hu 2019 márc. 24. - 18:14:41 6/10 Előzmény GORiARTY
6/10

Nekem tetszett, bár aki scifi-t vár a filmtől megértem, hogy csalódott volt. Inkább amolyan politikai krimi, ahol a scifi csak az alaptörténet része. Mint egy Végtelen határok epizód, csak hosszabb. Az meg, hogy az emberiség nem hagyná azt kétlem, nézd meg a mostani világot. Az összes földi ország majdnem a felében valamilyen diktatúra, elnyomó rendszer működik. Az emberek meg tűrnek és élik a mindennapjaikat.
magicvoice 2019 márc. 24. - 09:50:16
Pontos a port.hu meghatározása, ez egy thriller, sci-fi elemekkel színesítve, talán mert korunk politikusai is valami láthatatlan háttérhatalmat szolgálnak, ahogy itt is ez történik. A hatalom megdöntésére buzdítani pedig kényes téma. A történet elveszik a részletekben, a teljes játékidőt az előkészületek töltik ki, pedig számomra sokkal érdekesebb lett volna, ami a befejező jelenet után történik, főleg a társadalmi hatása. Egyetlen merénylettel meg lehet-e dönteni egy totalitárius rendszert, milyen lángot gyújt az a szikra, amiről a filmben többször szó esik? Mit tesznek a rendszer kiszolgálói, és hogyan lehet elvenni tőlük a hatalmat úgy, hogy közben ne pusztítsanak el mindent? És leginkább, lehet ez egy szép új világ, ami az emberiség javát szolgálja, ahogy az egy idealista forradalomtól elvárható lenne, de ami még soha sehol nem sikerült a történelemben?
1/10
Reflection 2019 márc. 23. - 14:43:05 1/10
Nem szoktam unatkozni. A moziban az történt, hogy a film rettenetesen zavart abban, hogy elfogalaljam magam valami értelmes vagy legalább szórakoztató dologgal. John Goodmanra való tekintettel nem jöttem ki a moziból, pedig jobb lett volna. :-s
7/10
jmisi31 2019 márc. 23. - 01:51:07 7/10
Ez a film egy kicsit modernebb feldolgozása a Kolónia című sorozatnak... én 7 pontot adok rá, mert itt jobban oldották meg a csavart és kidolgozattabb és érthetőbb a történet, már ha figyelsz természetesen!
GORiARTY 2019 márc. 22. - 20:46:50
Ez a film még ZS kategória se! Tényleg ne nézzétek meg!

Végig keresgéltem a távirányítót, hogy tekerhessem. Ami azért volt, mert annyira titokban akarják tartani, hogy mi a csavar a film végén, hogy direkt egy értelmes mondat nem hagyja el a szájukat, hogy csak a végén értsd meg, hogy miért is beszéltek rébuszokban. Holott már a legelső percekben tudni lehet, hogy mi lesz a vége!

Komolyan, ez egy fostalicska film.

Azt akarták megoldani, amit a zseniknek annak idején sikerült. Ne mutassunk sokat, majd a néző képzelőereje félelmetesebbé teszi az egészet. De közben meg mutatnak már az első percben dolgokat, ami semmit nem hagy a képzeletnek. Nem derül ki semmi.

Életszerűtlen, ezt nem hagyná az emberiség, inkább kipusztulnánk, az tuti, hogy iylen nem lenne és mi a tökömért van szüksége az ufóknak az emberekre, miért nem írtották ki őket? Semmi hasznot nem hoznak, csak bajt okoznak.

Idiótaság az egész, amit azzal lepleznek, hogy nem mondanak semmit a film közben és HALÁLRA UNOD MAGAD!

Életem második filmje volt, amiről ki akartam jönni :(
3/10
babilinko 2019 márc. 22. - 15:05:43 3/10
5/10
vki69 2019 márc. 22. - 01:54:13 5/10
alacsony költségvetésű, de nézhető film, kicsit több mint B kategória
Összes hozzászólás