Mit hoz a március a mozikba?

Hát a Marvel Kapitányt! Meg az élőszereplős Dumbót, egy sor ígéretesen hangzó magyar filmet és jó eséllyel az évtized legdermesztőbb horrorját, aminek csak annyi a címe, hogy Mi.

Március első hetét a soros szuperhősfilm, a Marvel Kapitány viszi, ami engem már akkor megvett, amikor a címszerepet játszó Brie Larson az előzetesben csak úgy lecsapta azt a kedvesen vigyorgó öreg nénit – akinek nyilván valami gonosz lény bújt a bőrébe -, mert a jó filmhez humor és merészség is kell. Ráadásul pár dolgot megtudhatunk a Bosszúállók következő részéről is, mert nyilván nem véletlenül zárult azzal a Végtelen háború, hogy Nick Fury az atomjaira hullás előtt pont Marvel kapitánynak küldött üzenetet vissza az időben. Emellett jön két magyar rendező munkája, a Most van most, amiben megszökik a menyasszony, és egy taxis sráccal kalandozik, és a szabadságharc leverése után játszódó Guerilla, amiben pár magyar katona az erdőben cselleng, mert nem hiszik el, hogy vége a háborúnak.

Szintén ezen a héten jön a Csak a baj van veled! – és elképzelhető, hogy végre egy JÓ francia vígjátékot kapunk annyi pocsék után. Hőse egy ártatlanul elítélt, sok évnyi fogság után kissé bekattant pasas (Pio Marmai), aki szabadlábon igazi ámokfutást rendez. Kapunk mellé egy orosz animációs vígjátékot Állati csetepata - Ez már röfi! címmel és egy osztrák dokumentumfilmet, a Jó estét, Mr. Waldheim!-et, amely az ellentmondásos múltú volt ENSZ főtitkár pályafutásával foglalkozik. És már itt is a következő hét, amelynek egy magyar produkció, az Apró mesék a legizgalmasabb filmje. Szász Attila munkája a II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódik, hőse egy jóképű szélhámos (az ilyen szerepekre született Szabó Kimmel Tamás), aki szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik egy nővel (Kerekes Vica első igazán nagy magyarországi szerepében), akinek a fronton eltűnt férje bármelyik nap hazatérhet. Akár nagyon jó is lehet.

A második hét másik lehetséges befutója a megtörtént események alapján készült Családi bunyó, ahol egy család minden tagja pankrátornak készült, főszereplői pedig Florence Pugh, Lena Headey és Dwayne Johnson, aki azért tud egyet ’s mást a pankráció világáról. Ugyanekkor érkezik A királynő kutyája című belga animációs film, az osztrák-luxemburgi Egon Schiele: A halál és a lányka életrajzi film és a svéd Itt járt Britt-Marie az életét egy kisvárosban újrakezdő idősödő asszonyról. És nem kell megijedni, erre a hétre is jut francia vígjáték, a Szabadúszók pár középkorú pasas története, akik a szinkronúszásban találják meg a boldogságot – és ez nem a Férfiak fecskében című tavalyi angol vígjáték remake-je, csak tök ugyanazt a sztorit meséli el.

A következő hét iszonyú sűrű lesz hét darab bemutatóval, a legizgalmasabb persze Jordan Peele, a Tűnj el! rendezőjének új horrorja, a Mi, amelyben egy nyaraló fekete családot a saját képmásai támadnak meg. Iszonyú ijesztő már az előzetese is! A világ gyengéd közönye egy kazah-francia dráma egy lányról, aki a nagyvárosból vidékre kerül, ahogy a Colette is egy magára találó nő története, csak ez való. A részben Magyarországon készült, több magyar színészt is felvonultató film hőse Sidonie-Gabrielle Colette francia írónő (Keira Knightley), aki sokáig férje szellemírójaként dolgozott, mire lett elég önbizalma és bátorsága, hogy saját életét élje. A Bazi nagy francia lagzik 2. újabb nehezen értékelhető multikulti francia vígjáték, de valamiért sorra hozzák be ezeket. Ennél sokkal izgalmasabb a szintén francia Életem értelmei, amelyben a gyerekeivel magára maradt Romain Duris próbálja újra felépíteni az életét, miután felesége elhagyja.

A Dumplin' - Így kerek az élet szintén a családról szól: egy duci tinilány igyekszik mindenkinek, de leginkább az anyjának (Jennifer Aniston) bebizonyítani, hogy ér annyit, mint a nála csinosabbak és vékonyabbak. És ott van sötét lóként egy különös sci-fi, az Elrabolt világ, ahol a Földet idegen lények támadják meg, és ettől meglepő módon minden jobb lesz – vagy ez csak a látszat? Rupert Wyatt (Majmok bolygója: Lázadás) filmjének főhőse Vera Farmiga, John Goodman és Machine Gun Kelly, aki egyébként egy rapper.

Az utolsó hét nagyon jónak tűnik: ekkor jön az új élőszereplős, sztárparádés Disney-csoda, a Dumbó, az angol Az eltűntek Gerard Butlerrel, aki két társával egy világítótorony őre, és egy reggel olyasmit talál, amit nem szabadott volna látnia. A Sztrájk a gyárban címére ugyan kevesen kapják majd fel a fejüket, de a francia dráma fontos társadalmi jelenségeket mutat be. És ott van a Testvérlövészek című nagyon bizarr western John C. Reilly és Joaquin Phoenix főszereplésével, akik a kaliforniai aranyláz idején rendeznek vérfürdővel egybekötött ámokfutást. És zárásként megkapjuk Matthew McConaughey jutalomjátékát, aki ünnepelt költő, de régóta nem írt egy sort sem, csak szétbulizza az agyát a Túltolva című vígjátékban – de most ki kell józanodnia, hogy örökségéhez jusson. Vajon sikerül-e?