Keresd a félkarú gyilkost!

Idén lett 30 éves A szökevény, amiben Tommy Lee Jones hajkurássza Harrison Fordot.

Vannak filmek, amiknek ikonikus jeleneteit az is ismeri, aki életében nem látta az eredeti művet. Ilyen az 1993-as A szökevény is, amiben Tommy Lee Jones fegyvert fog a kiskutyaszemű Harrison Fordra egy csatorna kivezető nyílásánál, majd az utóbbi, más kiutat nem látva, a mélybe veti magát. De mégis hogyan került ilyen faramuci helyzetbe ez a két kiváló színész?

A történet szerint a közkedvelt orvost, Richard Kimble-t (Ford) elítélik emberölésért: állítólag ő végzett a felségével, ám Kimble váltig állítja, hogy egy félkarú férfi volt a lakásukban. Kihasználva egy kínálkozó lehetőséget sikerül megszöknie, és innentől egyszerre menekül és nyomoz, miközben a sarkában lohol az FBI különleges ügynöke, a szívós Samuel Gerard (Jones).

A szökevény a kilencvenes évek (akció)thrillereinek kvintesszenciája: minden megvan benne, ami egy pörgős, fordulatos filmhez kell, amiben az ártatlanul megvádolt átlagember a saját kezébe veszi a sorsát.

A „mindenbe” az is beletartozik, hogy bár Kimble egy menő orvos, aki láthatóan a felső tízezerhez tartozik, ám attól a perctől kezdve, hogy menekülni kényszerül, úgy bujkál és nyomoz, hogy a néző azt gondolná, a végére kiderül: emberünk nem is doktor, hanem egy szuperkém. De persze nem ez történik, egészen más csavart tartogatnak a lezárásra, ami nem szól akkorát, mint illene, de nem is válik szégyenére a filmnek.

A szökevény alapvetően harminc év távlatából is működik, az egyetlen szembetűnő hibája a töredezett dramaturgia, ami valószínűleg abból fakad, hogy ez a film egy remake, mégpedig

egy 120 részes sorozat remake-je,

amit 1963 és 1967 közt vetítettek (bizony, a sorozat és a film közt is 30 év telt el). Ezt a történetet kellett belesűríteni két órába, ami kicsit olyanná teszi az egészet, mint egy pikareszk, amiben helyszínről helyszínre utazunk (menekülünk) a főhőssel. Mindezt azonban képes áthidalni az amúgy jól felépített történet (persze telis-tele a kilencvenes évek közhelyeivel, de könnyű ezt mondani 30 év távlatából) és a két színész, Ford és Jones élvezetes fogócskája.

ez is érdekelhet

10 dolog, amit tuti nem tudtál A szökevényről

Eredetileg nem is Harrison Ford és Tommy Lee Jones lettek volna a főszereplők. A regényváltozat itthon a szép emlékű InterCom Könyvek sorozatban jelent meg.

Tovább