Két apa nem túl vidám története - Cserbenhagyás

Akik akár barátok is lehetnének, de egy borzasztó balesetnek köszönhetően halálos ellenségek lettek. Mark Ruffalo és Joaquin Phoenix fantasztikus alakítása néha feledteti a nehéz témát.

Terry George nem kifejezetten vidám filmeket készít, hogy finoman fogalmazzak. A tavaly bemutatott Az ígéret az örmény népirtásról, leghíresebb munkája, a Hotel Ruanda a ruandai népirtásról szólt, első rendezése, az Európa-filmdíjjal kitüntetett az Őt is anya szülte éhségsztrájkot folytató ír politikai foglyokról szólt. Nem is készít minden nap filmet, de amit készít, az a mondanivalójával még akkor is üt, ha maga a film nem lett zseniális – igen, Az ígéretre gondolok. A 2007-es Cserbenhagyás is tökéletesen illik a sorba, azzal a különbséggel, hogy itt nincs se történelem, se politika. Csak két apa.

Büszkén és boldogan feszít a Learner család a kisfiuk, Josh hangversenyén. Hazafelé menet betérnek a Reservation Roadon  - ez az eredeti angol cím egyébiránt - lévő benzinkút melletti pihenőbe. Ugyancsak hazafelé tart ezen az úton a jogász Dwight a fiával, Lucasszal. Baseballmeccsen voltak, és most Dwight vissza akarja vinni a fiát a volt feleségéhez. A baleset pillanatok alatt következik be. Dwight pánikba esik és elhajt, a fiának azt hazudja, hogy egy farönknek mentek neki, majd igyekszik eltüntetni a nyomokat, bár egy szemtanú meglátta őket. A baleset résztvevői más és más módon élik meg a tragédiát, miközben a nyomozás sehová sem vezet, ezért Josh jogászhoz fordul, és történetesen a számára eddig teljesen ismeretlen Dwightot keresi fel.

A cserbenhagyás a fatális véletlenek és a felelősségvállalás filmje, amit persze nem könnyű nézni – nyilván minden nézőnek megfordul a fejében, mit tenne, ha ő kerülne bármelyik főszereplő helyébe, és erre nincs jó válasz. Jobb is talán, ha csak a történetre és a színészekre koncentrálunk, és rájuk tényleg érdemes. A gyászoló apát alakító Joaquin Phoenix karrierje során talán először játszott igazán visszafogottan, és ez nagyon jól áll neki, a vétkest játszó Mark Ruffalo pedig mindig zseniális. És ott van Phoenix feleségeként a ragyogó Jennifer Connelly, lányaként pedig az ekkor még nagyon picike, de már ekkor is figyelemreméltó Elle Fanning, szóval akár csak miattuk is érdemes bevállalni!