Két elég harcias dudás egy csárdában

Az izlandi Baltasar Kormakur izgalmas krimijében, a 2 kaliberben (2013) Mark Wahlberg és Denzel Washington feszülnek egymásnak, pedig ugyanazt akarják, csak a módszereik mások!

Én csak annyit mondok, Denzel Washington egy isten, és nem véletlen, hogy minden fehér srác vele akar játszani, mert akkor nekik is jut a ragyogásból – lásd Ethan Hawke a Kiképzésben (2001), Chris Pine a Száguldó bombában (2010), Ryan Reynolds a Védhetetlenben (2012), vagy Mark Wahlberg, aki a számomra értelmezhetetlen című 2 kaliberben (2013) játszhatott együtt a nagy Denzellel. Amiért szerintem a mai napig is gyors imát rebeg el minden reggel, de ez már egy másik történet.

Hinnéd vagy sem, kedves olvasó, de egy képregény-feldolgozásról van szó: az azonos című füzetet egy bizonyos Steven Grant készítette a Boom! Comics kiadó számára, és ez sok mindent megmagyaráz a helyenként és elemeiben valóban eltúlzott történet szempontjából. Mert már az kissé valószínűtlen, hogy ugyanabba a maffiába egyszerre két zsaru akar beépülni, más-más szervezetből, és úgy, hogy nem tudnak a másik szándékairól. Az egyik (Denzel) a kábítószerellenes hivatalnak (DEA) dolgozik, a másik (Wahlberg) a haditengerészetnek, és párszor kibabrálnak egymással, mire rájönnek, hogy együtt könnyebb a munka, amit én már az elején megmondhattam volna nekik. Közben megjelenik a CIA is, ami sosem jó hír – hát nem furcsa, hogy az amerikai érdekekért bármilyen eszközzel harcoló ügynökség mindig rosszfiúként jelenik meg az amerikai filmekben?

Bár a produkció amerikai, a rendező, Baltasar Kormákur azonban izlandi, aki pályáját ünnepelt művészfilmesként kezdte, és zökkenőmentesen nyergelt át az akcióműfajra. Ő ügyesen vezényli le a különben feledhető történetet, elég teret ad mindkét főszereplőnek – Walhberggel már amúgy is dolgozott együtt a Csempészekben (2012) - és pár jobb karakternek, az akció pedig látványos, profi, és többet nem nagyon szoktunk kérni ebben a műfajban. Azt pedig külön kiemelnénk, hogy Washingtonnak elképesztően jó kalapjai vannak ebben a filmben – ő amúgy is menő, de ezekben a nyári kalapokban…