Két év alatt huszat öregedett a Comet díjátadó

A Vivától az RTL-hez került zenei díjátadó megfiatalodva akart visszatérni, ehhez képest pont a fiatalos báját vesztette el.

Jó lett volna azzal kezdeni ezt a cikket, hogy kiért hogyan sikítottak péntek este a Millenárison megjelent rajongótömegek, de sajnos ilyesmi nem volt a Comet díjátadón, mármint se rajongói tömegek, se komolyanvehető sikítás.

Fotó: Kaszás Tamás // Port.hu

 A Viva tévétől az RTL-hez vándorolt díjátadóval az volt a csatorna célja, hogy az egyébként fiatalos díjátadót valamivel komolyabbá tegye, ugyanakkor nyisson a fiatalok felé, amit olyan formában képzeltek el, hogy youtuberek közvetítették online az eseményeket, a díjátadón meg megjelent boldog-boldogtalan a magyar kulturális életből.

Az egésznek furcsa kettősséget adott, hogy teljesen kikopott az eredeti Comet egyik alappillérét adó magyar hip-hop réteg, helyette viszont megjelent néhány ismertebb színész és egyéb közéleti személyiség. Ezzel pontosan olyanná vált, mint bármilyen másik magyar díjátadó, ahol ugyanaz a körülbelül ötven ember jelenik meg díjazottként és díjátadóként, semmi váratlan sem történhet.

Érdektelenné válik, hogy ki és milyen díjat ad át, hiszen mindent ugyanazok kapnak. Egyre megy, hogy a legszebb zoknit, a legsármosabb férfit vagy a legjobb énekest díjazzák hiszen úgyis abból a szűken mérve öt, lazábban számolva tíz előadó közül választ a bármilyen szakmai vagy nem szakmai zsűri vagy éppen a közönség.

Fotó: Kaszás Tamás // Port.hu

 Jól mutat, ha egy rendezvényre oda lehet csábítani Alföldi Róbertet, Gerendai Károlyt, Fluor Tomit és Tóth Gabit is egyszerre, de az már nem annyira menő, hogy ez csak úgy jön össze, ha ezek az emberek azért vannak ott, mert vagy díjat vesznek át, vagy díjat adnak át, és az első adandó alkalommal távoznak is az esemény helyszínéről.

Az pedig, hogy még ha oly értelmezhetetlent, mint az év social média szereplőjének járó, de díjat kap az egyik műsorvezető, jelen esetben Istenes Bence is, az már tényleg akkora, az egészségtelen belterjességre figyelmeztető felkiáltójel, hogy döbbenet, hogy ez belefért az RTL-nek.

Fotó: Kaszás Tamás // Port.hu

 Magyarországnak szüksége lenne valamilyen popkulturális díjátadóra, az jól látszik, kevés az olyan esemény, amikor így össze lehet csődíteni egy szakmát, és az ilyen találkozóknak sok hasznos hozadéka lehet, de egyelőre úgy néz ki, nem az új ruhát kapó és a saját fiatalosságát végleg elvesztő Comet lesz az. Elmaradtak azok a szürreális pillanatok, amikor valamilyen tinisztár a szakma egyik nagy öregjével fejti meg a világot félrészegen a backstage-ben, nem érződött a rendezvényen, hogy a meghívott emberek vegyülnének egymással, jól behatárolható, kisebb klikkekben közlekedett a legtöbb kisebb-nagyobb híresség egész este.

Reméljük, jövőre tényleg összejön a generációváltás, és már nemcsak a külsőségekben akarnak a Youtube-generációhoz szólni a szervezők, hanem a meghívott és díjazott emberek körével is.

Ja, merthogy itt lent látható, kiket díjaztak:

  • Az év női előadója: Rúzsa Magdolna
  • Az év férfi előadója: Majka
  • Legjobb zenekar: Wellhello
  • Legjobb klip: Majka feat. Kollányi Zsuzsi - Eléglesz
  • Legjobb dal: Freddie - Pioneer
  • Legjobb humorista: Kiss Ádám
  • Legjobb színész: Rudolf Péter
  • Legjobb színésznő: Pokorny Lia
  • Legjobb social média szereplő: Istenes Bence

Ezeken felül átadták még az év pillanatának járó díjat, ami nagy bánatunkra nem egy konkrét időpont, hanem a magyar labdarúgó-válogatott volt, ami minimum inkább hely vagy személy, mint időszak, de hát így döntött a közönség. Végül kiosztottak egy életműdíjat, amit Alföldi Róbert kapott.