Ki gondolta volna, hogy egy nyugdíjas akciófilm ilyen sikeres lehet?

Pedig a Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren és Morgan Freeman főszereplésével készült Red olyan szépen muzsikált a mozipénztárban, hogy még folytatás is készült belőle!

Ki gondolta, hogy van igény arra, hogy pár kiöregedett titkosügynök kalandjait nézzük, akiket egy kiöregedett akciósztár, Bruce Willis vezet újabb küldetésre. Na jó, a társai - John Malkovich, Morgan Freeman és  Helen Mirren - mind remek karakterszínészek, és ott nem számít a kor, a lényeg pedig az, hogy a Red (2010) a 60 millió dolláros gyártási költség mellett első körben, a mozikban majdnem 200 milliót hozott össze, erre aztán jöttek a DVD és tévés jogok, amik szintén szép összeget tettek ki – és a film nyilván a mai napig is fial, hiszen rendszeresen kerül a képernyőkre, és ott a streaming is. Kérünk egy rövid tapsot!

Forrás: Palace Pictures

 

És ki gondolta volna, hogy mindez egy képregényfeldolgozás? Mert az, a Homage Comics limitált kiadású, azonos című képregénye a történet alapja, amelyben az egykori CIA ügynökök, Frank (Willis), Joe (Freeman) és Marvin (Malkovich) váratlanul az ügynökség célpontjává válnak – hiszen ismerik a szervezet minden titkos és kompromittáló anyagát. A visszavonult szuperkémeknek minden tudásukra szükségük van, hogy profi csapatként egy lépéssel üldözőik előtt járjanak, megpróbáljanak életben maradni a folyamatos merényletek közben és rájönni, hogy vajon melyik információ az, amiért az életükkel kell fizetniük. A helyzetet bonyolítja Frank civil, de kalandvágyó barátnője (Mary-Louise Parker), akit folyton elrabolnak, de segítségükre siet egy angol kolléga (Mirren), és a régi KGB-s kapcsolat is sokat számít (Brian Cox).

Forrás: Palace Pictures

 

És nem megérdemeletlen a siker, mert ugyan maga a sztori nem elképesztően eredeti, és nem találják fel benne a spanyol viaszt, de az „előadásmód” remek. Bruce Willis egyik utolsó jó filmjében csuklóból hozza a fanyar humorú, szűkszavú, de gyorsan ütő/lövő keménycsávót, de nem ő viszi a filmet, hanem Malkovich és Mirren. Az előbbi tökéletesen átadja magát a teljesen hibbant, az annak idején elfogyasztott kísérleti tudatmódosító szer hatását soha ki nem heverő, fegyvermániás egykori zsoldos karakterében, Mirren pedig egyszerűen élvezi, hogy kemény csaj lehet. Amúgy nem könnyű kemény csajnak lenni: a színésznőnek meg kellett tanulnia úgy elsütni a fegyvert, hogy a dörrenésre ne pislogjon, mert az elárulná, hogy nincs hozzászokva a lövés hangjához. És itt egy kis szakmai titok: a Mátrix szereplői is azért hordták azokat a menő napszemüvegeket, hogy ne látszódjon, ha megrebben a szemük.

Forrás: Palace Pictures

 

A folytatás, a Red 2. 2013-ban jött ki, nem volt rossz, de alulmaradt az eredetivel szemben, mind kritikailag, mind a bevétel tekintetében, de ezt szerintem a készítők belekalkulálták, és még így is kerestek egy csomó pénzt.