Kiderült, melyik minden idők legviccesebb sitcompillanata

No persze a versenyben csak a nagy-britanniai nézők kedvencei szállhattak ringbe, de így is kacagtató jelenetek kerültek fel a dobogóra.

November 1-én lett 30 éves a nagy-britanniai Gold tévécsatorna. A Comedy Centralhoz hasonlóan szinte csak vígjáték-sorozatokat sugárzó adó a jubileum alkalmából közzétett szavazást, amelyben kíváncsiak voltak, melyik a legviccesebb sitcom-jelent. A nyertes az 1981 és 2003 között futó Only Fools and Horses lett, amit a magyar nézők úgy ismerhetnek: Szemesnek áll a világ.

A legviccesebbnek megszavazott jelenetben, Del Boy (akit David Jason alakít) ép prákönyökölne a bárpultra, amit addig támasztott, azt azonban nem vette észre, hogy a pulton egy fel-le emelhető rész is van, ezen keresztül közlekednek a pincérek.

A jelenet poénja ezek után sejthető, íme:

Érdekesség, hogy a Szemesnek áll a világot minden idők kedvenc sitcomjának is megszavazták a Gold csatorna nézői, a kedvenc szereplő pedig Del Boy lett. 2021-ben a Radio Times szavazásán szintén a bárjelenetet választották a kedvencüknek a nézők.

Bár a Szemesnek áll a világ kiütéses győzelemmel végzett az élen, a második az 1994 és 2020 között futó A Dibley-i lelkész (eredeti címén: The Vicar Of Dibley) lett, ezzel a jelenettel:

A harmadik helyet pedig az 1968 és 1977 Papák haptákban (eredeti címén: Dad's Army) alábbi jelenete csípte meg:

A Gold csatorna mostani szavazásán 2000 brit felnőtt és gyerek szavazott a kedvenc jelenetére. A felmérés szerint a gyerekek 83 százaléka még most is viccesnek találta ezeket a jeleneteket. Az eredmény megünneplésére a csatorna megszervezte, hogy a 9 és 13 év közötti gyerekek újra eljátszhassák ezeket a pillanatokat, ezzel is demonstrálva az angol humor kortalanságát.

(via The Independent)