Lengyelországban botrány van belőle, nálunk még mindig oké

Előbb országos, majd nemzetközi botrányt kavart, hogy a lengyel Sztárban sztár adásában több versenyző is a blackface eszközével élt.

A lengyel Twoja Twarz Brzmi Znajomo szeptember 9-én műsorba került adásában a helyi sztár, Kuba Szmajkowski úgy jutott tovább, hogy Kendrick Lamar Humble című dalát adta elő.

Mivel Szmajkowski értelemszerűen fehér, barnára festett arccal állt színpadra, hogy minél jobban hasonlítson az afroamerikai rapperre.

A számban ráadásul az ’n’ betűs szó is elhangzik, amit a Lamart utánzó lengyel celeb sem hagyott ki, így még ízléstelenebb volt, hogy egy afroamerikainak maszkírozott fehér ember „niggerezik”. A szóban forgó műsor a nemzetközi terepen Your Face Sounds Familiar címre hallgató vetélkedő, amelynek lényege, hogy sztárok utánoznak benne híres énekeseket, a hangjuk mellett a külsejüket is imitálva.

Ez került most összeütközésbe azzal a régmúlt (?) korok káros kulturális gyakorlatát felidéző gesztussal, a blackface-szel, amit régen azért alkalmaztak fehér színészek és előadóművészek, mert fekete bőrű művész nem léphetett színpadra és nem állhatott kamera elé. A lengyel műsorban az említett produkció mellett volt még egy, a blackface gyakorlatát felelevenítő előadás: Pola Gonciarz színésznő szintén sötétített arcbőrrel énekelte el Beyoncé If I Were a Boy című dalát.


A dolog először csak a lengyel közösségi médiában kavart botrányt, ahol több kommentelő is kifejtette, hogy

„ez nagyon tapintatlan és káros,

hiszen nem tehetünk úgy, mintha az emberek bőrszínét úgy rakhatnánk magunkra, mint egy jelmezt”, és hogy „a blackface-nek egyszer és mindenkorra meg kellene szűnnie, hiszen gyakorlatilag rasszizmus”. Az eset végül odáig gyűrűzött, hogy brit és amerikai lapok is írtak róla.

A botrányra végül a műsort gyártó Endemol Shine Poland vezetősége úgy reagált, hogy közölték: mivel a műsor sértette a Banijay közösségi értékeit (ebbe a cégcsoportba tartozik a lengyel Endemol), belső vizsgálatot indítottak, amelynek a végén meg fogják tenni a szükséges lépéseket. Korábban egyébként, egy 2021-es adásban szintén barnára festett bőrrel produkálták magukat a showműsorban a lengyel előadók, ám akkor még úgy reagáltak a producerek, hogy leszögezték: mindezzel csupán annyi a céljuk, hogy minél hitelesebben idézzék meg az imitálandó művészt.

A Your Face Sounds Familiar hazánkban is megy, Sztárban sztár címmel, és itthon is rendszeres gyakorlat benne a blackface.

A műsor idén februárban debütált évadáról szóló PORT.hu-kritikának is azt a címet adtuk, hogy Borostás Anastacia és blackface a Sztárban sztár első adásában, és a cikkben is kitértünk a „ma már civilizált országokban tabunak számító jelenségre”, a kulturális kisajátításra, illetve a blackface magyar verziójára, a cigánynak maszkírozásra, amit a műsor alkotói szintén kipipáltak. Mivel azonban nálunk az adást nem követte országos felzúdulás a közösségi médiában, nemzetközi ügy sem lett belőle...


(via Variety)

 

Nálunk meddig lesz még szalonképes a blackface?

Borostás Anastacia és blackface a Sztárban sztár első adásában

Az izzadságszagú körítés és Tilla erőltetett jópofáskodása ellenére kifejezetten erősen startolt az immár kilencedik évadát indító műsor a TV2-n, elsősorban a nagyon szerethető produkciók miatt.

Tovább