Mark Wahlberg picit sem pihen

Azt meg kell hagyni, az egykori csapnivaló rapper és menő alsónadrág modell belead apait és anyait is minden szerepébe, legyen az akció, dráma, vígjáték vagy bazinagy robotos pirotechnikai bemutató!

Az éjszaka urai (2007)

2007 szorgalmas év volt hősünk számára, sok jó és pár közepes filmet csinált, és a James Gray rendezte testvérdráma az előbbiek közé. Hőse Bobby (Joaquin Phoenix) és Joseph (Mark Wahlberg) az évek alatt egyre inkább eltávolodtak egymástól. Bobby a család fekete báránya, aki a '80-as évek New York-jának pezsgő, nagyvilági életét éli, egy menő éjszakai klub vezetőjeként. Joseph apjuk, a brooklyni rendőrkapitány nyomdokába lépett, és rendőrként szolgál. Bobby klubjának orosz tulajdonosa szoros szálakkal kapcsolódik a drogkereskedelemhez, Vadim, az unokaöccse a klubot használja a tranzakciók helyszínéül. Bobby, bár személyesen nem érintett a drogüzletben, a „nem látok, nem kérdezek" elvet követi, ám, amikor a rendőrség Joseph vezetésével lecsap a bűnözőkre, választania kell a régi és az új élete között.

Orvlövész (2007)

Antoine Fuqua (Kiképzés) ugyan ennél nagyságrendekkel is jobb munkákra képes, de a népszerű regénysorozatra épülő mesterlövészfilm tisztességes iparosmunka. És mi általában szeretjük a mesterlövészfilmeket – ha ellenségről van szó, akkor orvlövésznek hívjuk az illetőt -, Bob Lee Swagger pedig a legjobb a szakmájában. Csakhogy visszavonult, amikor egy bevetés során cserbenhagyták felettesei, de megkeresik egy utolsó munkával: az amerikai elnök ellen merénylet készül, amit csak Swagger tud megakadályozni. És mire annyit mondhatna, hogy „röppálya”, már rá is kenik a merényletet, csőbe húzták. Könyörtelen embervadászat indul a felkutatására, és csak két ember segítségére számíthat: egyikük egy titokzatos nő (Kate Mara), akit alig ismer, a másik egy újonc FBI-ügynök (Michael Pena). A film alapján sikeres sorozat is készült Ryan Phillippe főszereplésével – aki látta, szereti.

Az esemény (2008)

Ha egy filmet M. Night Shyamalan rendez, akkor ott van valami természetfeletti rejtély. Vagy, ahogy az jelen esetben történik, a rejtély maga a természet rejti. Merthogy halálos, újfajta járvány sújtja az emberiséget, és Amerikában az érintettek saját kezükkel vetnek véget életüknek. A biológiatanár Elliott számára az a legfontosabb, hogy a feleségével (Zooey Dechanel) együtt biztonságos helyet találjon, ha egyáltalán létezik ilyen, és eleinte sejtésük sincsen arról, mi zajlik körülöttük, Apró hírmorzsákból kell összerakniuk, hogy miről is van szó, miközben a körülöttük lévők közül egyre többen hullanak el – ki a járvány áldozata lesz, ki a kialakuló káoszé. Ez Wahlberg egyik legkomolyabb, legnagyobb színészi tudást és átélést igénylő filmje, csinálhatna több ilyet is..

Törtetők (2015)

Az azonos című, Adrian Grenier főszereplésével készült sorozatnak egyáltalán nem Wahlberg a főszereplője, de mégis az. Merthogy nyúlfarknyi szerepe van benne, ez mégis az ő filmje, ahogy a sorozat is az övé volt, és nem csak azért, mert ő az executive producer és ötletgazda, de azért is, mert maga a sztori és a karakterek is hozzá tartoznak. Mert ez annak a története, ahogy a kilencvenes évek elején megérkezett Hollywoodba gyerekkori haverjaival és új sleppjével, nagyon nagy arccal és csupa ambícióval. A sorozatból faragott film sztorija szerint sztárunk, Vincent Chase rendezőként akarja magát kipróbálni, de filmje jócskán túllépi a megszabott büdzsét, így régi menedzserének, Arinak kell kihúznia a bajból, de ez csak egy az ezernyi machináció közül – hisz a filmiparról van szó!   

Megjött Apuci 2 (2017)

Mark Wahlberg és Will Ferrell tökéletesen megértik egymást, nyilván azért, mert mindkettő teljesen más típus, és szeretnek is együtt dolgozni. A 2015-ös közös vígjátékuk, a Megjött Apuci ráadásul olyan sikeres lett, hogy megért egy folytatást, ahol „az apucik mellé a nagyapucik is betársulnak a mókába” - hogy a hivatalos szinopszist idézzük. Merthogy az egykor viaskodó biológiai és nevelőapa most a legnagyobb spanok, és ebbe rondít bele Wahlberg szupermacsó faterjaként Mel Gibson és Ferrell ultraérzékeny és érzelmes apjaként John Lithgow, akik a karácsonyi ünnepekre érkeznek. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák, működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? Szerintetek???

Transformers: Az utolsó lovag (2017)

Wahlberg ugyan eddig is nagyon nagy sztár volt, de korábban egyetlen igazán nagy filmes franchise-ban sem szerepelt, és ezt pótolta be a Transformers: A kihalás korával (2014), és persze a gigászi Az utolsó lovagnál is ott van. És innen persze nyitott a kérdés, tervez-e Mivhael Bay újabb Transformers-darabot, és lehet-e bármi újat hozzátenni a jó és a rossz alakváltók a Földön vívott örök küzdelmének, aminek az emberek hol elszenvedői, hol kiváltói. hol résztvevői, mindkét oldalon. Az új filmből ráadásul kiderül, hogy ez végigkísérte történelmünket, csak ez valamiért nem került be a könyvekbe. És most a világ jövője Mar Walhberg, Űrdongó, Sir Anthony Hopkins és egy csinos oxfordi professzorlány kezében van, és igen, ez egy Michael Bay film, így két percenként felrobban valami!