Médiahatósági eljárás indul a Sztárbox miatt az RTL szolgáltatója ellen

És egy Reggeli adás miatt is eljárást indítottak, ebben Fekete Pákót hozták a műsorvezetők megalázó helyzetbe.

Eljárást indított az RTL-en november 5-én este 19 óra 30 perctől sugárzott Sztárbox című műsorszáma miatt a Médiatanács. A műsorszámot a szolgáltató a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolta. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerint „a műsorban ismert médiaszereplők és celebek vívnak egymással ökölvívó mérkőzéseket, de

mivel a mérkőzések szereplői nem profi sportolók, a Sztárbox pedig így nem minősül sportműsornak, az erőszakos tartalom propagálása, reflexió nélküli bemutatása veszélyeket hordozhat a gyermekkorú nézőkre.

Forrás: RTL Sajtóklub

 

A Médiatanács döntése szerint megalapozottan feltételezhető, hogy az erőszakos jelenetek bemutatása, valamint a műsorszám időnként obszcén, trágár nyelvezete miatt a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta. Jelentős különbség fedezhető fel a professzionális ökölvívás közvetítése és a vizsgált műsorszám tartalma között. Amíg a sportolók képzettek, és a sporttevékenység a szabályok betartásával, védőfelszerelések alkalmazása mellett biztonságos, a résztvevők pedig pontosan tisztában vannak e szabályokkal, addig a műsorszám lényegében az erőszak szabad áradásának engedett teret. Hatásvadász módon mintegy csak közvetítő közegként használva az ökölvívást, amely a résztvevőkre nem veszélytelen, és – mivel a résztvevők a fiatalok által jól ismert médiaszemélyiségek, akiknek tevékenysége képes arra, hogy hatást gyakoroljon gondolkodásukra, számukra mintául szolgálhat – a konfliktusok kezelésének módjára vonatkozóan téves következtetések levonására is alkalmat adhatott. A Médiatanács most induló eljárásában azt fogja vizsgálni, hogy megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolása."

Kérdés, hogy mi lesz a soron következő Sztárbox-adásokkal, hiszen ezek mind élő adások, amik közönség előtt zajlanak. A műsornak valószínűleg 16-os korhatárkarikát kellene kapnia, viszont annak sugárzása csak este 9 és hajnal 5 óra között megengedett, kérdés, hogy ezt a gordiuszi csomót hogyan fogja kettévágni a csatorna.

Az NMHH Médiatanácsa egy Reggeli-adás miatt is eljárást indított az RTL médiaszolgáltatója ellen: az RTL-en október 25-én kora reggeli órákban adásba került Reggeli című műsor egyik meghívottja Lapite Oludayoval (művésznevén: Fekete Pákó), nigériai származású médiaszemélyiség volt, akivel a műsorvezetők a közelmúltban megszerzett magyar állampolgárságáról beszélgettek. Az NMHH közleménye szerint:

„az interjú alanya a gúnyolódó műsorvezetői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy azért volt fontos számára az állampolgárság megszerzése, mert régóta él Magyarországon, valamint szereti a magyar kultúrát és szokásokat. A műsorvezetők ezt követően azt firtatták, miért tartott ilyen sokáig az állampolgárság megszerzése, majd elkezdték tesztelni a tudását az „Alkotmányos alapismeretek” című tankönyvben szereplő kérdések feltételével.

Mindezt azzal a céllal tették, hogy felhívják a figyelmet az interjú alany Magyarországgal, illetve a magyar kultúrával kapcsolatos ismereteinek hiányosságaira, gúnyolódás tárgyává téve, megalázó helyzetbe hozva őt. Önmagában az a körülmény, hogy valaki önkéntes döntése alapján válik egy műsorszám szereplőjévé, még nem jelenti azt, hogy az emberi méltóság normáit vele szemben nem kellene betartani.

Az adásban megszólaltatott vendéget a műsorvezetők olyan helyzetbe hozták, amelyet láthatóan nem tudott megfelelően kezelni. Az így kialakult légkörben választási lehetősége sem volt, csak mechanikusan igyekezett megválaszolni a hozzá intézett kérdéseket, végrehajtani a feladatokat. A Médiatanács az emberi méltóság vélelmezett megsértése miatt eljárást indított a csatorna szolgáltatója ellen.”

A Médiatanács ezeken kívül a Viasat3, Viasat6 és a Film Café egy-egy műsorának korhatárbesorolásával kapcsolatban indított eljárást.

(via NMHH)