Meghalt Adam West, a '60-as évek legendás Batmanje

A 88 éves amerikai színész leukémiában szenvedett.

88 éves korában, Los Angelesben elhunyt Adam West, a '60-as évek kultikus Batman tévésorozatának főszereplője - írja a BBC.

A mai szemmel már elég bugyuta tévésorozat óriási népszerűségnek örvendett a maga korában. Az ABC csatorna gyerekek millióival szerette meg Batman, Robin, Joker, Pingvin és a többiek képregényes és tévés kalandjait. A széria végletesen eltúlzott, campy stílusa, és a burleszkbe fulladó, leginkább James Bond-paródiába hajló epizódok egyes jelenetei a mai napig kedvelt mémtémák szerte az interneten. Főleg azok, ahol Adam West bombával rohangál, és egy cápával verekszik egy létráról lógva, vagy ahol az állandó sidekickjével, a Robint alakító Burt Warddal fut valami elől.

Julie Newmar, aki az ikonikus '60-as évekbeli Batman tévésorozatban Macskanőt játszotta, ezekkel a kedves szavakkal búcsúztatta kollégáját:

Nagyszerű és szellemes ember volt, roppant szórakoztató volt vele dolgozni. Nagyon fog hiányozni, de az általa létrehozott világban és a képzeletünkben mindig velünk lesz.

Twitteren reagált kollégája és barátja halálára Steh MacFarlane is. A Family Guy atyja gyerekkorában imádta a pocakos Batman kalandjait, íróként, rendezőként és producerként pedig éveken át együtt dolgozott az idős Adam Westtel - ő volt ugyanis West polgármester hangja a Family Guy-ban. MacFarlane jólelkű, pozitív életfilozófiájú, remek humorérzékű embernek ismerte meg Westet, aki mindig nagyon lelkesen dolgozott a rajzfilmsorozaton.

Utóbbiban egyébként az is közrejátszott, hogy bár West az '50-es években még rengeteg bűnügyi és westernsorozatban szerepelt, a '60-as években leforgatott Batman-széria és a mozifilmek miatt annyira összenőtt a köpenyes igazságosztó alakjával, hogy később már nem nagyon találták meg más szerepek. Még a '70-es és a '80-as években is Bruce Wayne hangját kölcsönözte a legkülönfélébb Batman-rajzfilmekben, így igazi felüdülés volt a számára 2002-ben bekerülni a Family Guy csapatába.