Mel Gibsonnak elhisszük, hogy kattant konteós

Az Összeesküvés-elmélet nem lett kritikai siker, de mára a konteóhívők Bibliájává vált. Tévéajánló!

Ha van film, ami megérdemelne egy remake-et, az Richard Donner politikai thrillere. Az összeesküvés-elméletetek már 1997-ben is virágoztak, mára azonban beszivárogtak a mainstreambe, és nem csak olyan figurák terjesztik őket, mint Mel Gibson taxisofőrje, aki előszeretettel traktálja az utasait különböző konteókkal. Amikor nem a volán mögül terjeszti zavaros gondolatait, akkor papírra veti őket, és saját kis újságot szerkeszt belőlük – az új verzióban már nyilván podcastje lenne, és arra futna ki a sztori, hogy mennyire felelőtlen dolog ennyi hülyeséget összehordani.

Donner filmjében persze éppen az a csavar, hogy Jerry beletrafál egy igazi konspirációba, és a titkosszolgálatok egyik pszichiátere, Dr. Jonas (Patrick Stewart) elrabolja. Ezt követően sikerül egy fiatal ügyvédnőt, Alice-t (Julia Roberts) meggyőznie arról, hogy a CIA és az FBI tényleg ráállt, és közösen elmenekülnek, megpróbálva együtt összerakni a kirakós darabkáit.

Érdekességek a filmről:

  • Eredetileg Jodie Foster lett volna az ügyvédnő, csakhogy ő nem vállalta el a munkát, mert épp a szintén 1997-ben mozikba kerülő Kapcsolat című sci-fit forgatta. A szerepet egyébként felajánlották Winona Rydernek is, mielőtt Julia Roberts kapta volna meg.
  • Richard Donner elmondása szerint Mel Gibson ott a forgatáson rögtönözte a nyitójelenetben elhangzó őrült konteókat.
  • Brian Helgeland forgatókönyvíró korábban csak olyan B-kategóriás horrorokon dolgozott, mint a Rémálom az Elm utcában 4 és a 976 - A Sátán hívószáma, és úgy hívta fel magára Richard Donner rendező figyelmét, hogy a Warner stúdióban kiállt az út mellé egy „Munkáért, pénzért bármit megírok!”-táblával.
Forrás: RTL Klub

 

  • A film idővel a konteóhívők Bibliája lett. Michael Barkun politológus 2003-ban megjelent A Culture of Conspiracy (Az összeesküvés kultúrája) című könyvében megjegyzi, hogy pont az 1997-es Összeesküvés-elmélet volt az a blockbuster mozifilm, amely révén egy igen széles közönséghez jutott el az az elképzelés, miszerint az amerikai kormányt valójában a mélyállam (deep state) irányítja, amelynek a titkos ügynökei fekete helikoptereket használnak.
  • Az Összeesküvés-elmélet az első helyen nyitott az Egyesült Államokban, leszorítva a dobogó tetejéről Az elnök különgépét. A film végül 137 millió dollárt termelt világszerte, vagyis a nem túl lelkes kritikák ellenére tisztes sikert aratott.