Mi az audionarráció, és miért így látható A mi kis falunk és a Drága örökösök?

Ősztől törvényi előírás, hogy egy narrátor elbeszéli a látássérülteknek a hazai gyártású tévéműsorokban zajló eseményeket. No de ki lehet kapcsolni, ha valakit ez zavar?

Annak mi értelme van, hogy folyamatosan folyik a szöveg ki mit csinál? Borzalmasan idegesítő! Nem lehetne kommentár nélkül leadni a filmet? Ez így borzasztó. Élvezhetetlen. Remélem nem marad így.

Ilyen és ehhez hasonló dörgedelmek (ezzel a helyesírással és központozással...) bukkantak fel többek között nálunk, a Port.hun A mi kis falunk tévésorozat kommentszekciójában is az elmúlt hetekben, mióta a Médiatörvény módosítása előírja az esti műsorsávban futó, hazai gyártású tévés produkciók akadálymentesítését.

Forrás: RTL Klub

 

De mi az az audionarráció?

Az audionarráció (angolul: Audio Description, AD) Európában az 1980-as évek végén jelent meg, használata napjaikban robbanásszerűen terjed. Lényege, hogy narrátor segítségével elbeszélik a vizuális üzeneteket, hozzásegítve a látássérülteket a teljesebb élményhez. Az audionarráció nem egyszerűen az eredeti forgatókönyv átvétele, hanem kifejezetten a látássérültek számára nem érzékelhető vizuális információk átadása, amely leírja a testbeszédet, az érzéseket és a mozgást. Az audionarrált tartalmak esetében a csatornák a disztribúciós partnereinek egy kiegészítő hangsávot továbbítanak, ezen keresztül érhető el az akadálymentesített hangsáv. Emellett a műsorok előtt tájékoztató hívja fel a figyelmet arra, hogy a tartalom audionarrációval is megtekinthető.

Miért kötelező?

A magyar Médiatörvény szeptember 19-én hatályba lépő módosítása a 18:30 és 21:30 közötti idősávban a hazai gyártású filmalkotások folyamatos és fokozatos akadálymentesítését írja elő a Jelentős Befolyásoló Erővel bíró médiaszolgáltatóknak.

Hogyan lehet kikapcsolni?

A korábbi hetek felháborodását az okozta, hogy A mi kis falunk esetében például az audionarráció automatikusan elindult. Ezt a legtöbb televíziókészülék esetében igen egyszerűen ki lehet kapcsolni abban a menüben, ahol a szinkronhang nyelvét lehet beállítani. Az azonban, hogy hol található meg mindez a menüben, márkánként és típusonként eltérhet.

Mikor és milyen műsorokat érint?

A fenti törvényi előírásnak eleget téve az RTL Klubon szeptember 19-től a látássérültek szombat esténként A mi kis falunk című sorozatot hallhatják audionarrálással. Emellett szeptember 21-től a hétköznap esténként adásba kerülő Drága örökösök záró évadának valamennyi epizódját nyomon követhetik majd az érdeklődők akadálymentesített formában. Az RTL Klub témába vágó sajtóközleményéből az is kiderül, hogy a csatorna hosszabb távon, összhangban a törvényi előírással a főműsoridős hazai gyártású fikciós tartalmak audionarrált változatának elkészíttetését tűzte ki célul.

Forrás: RTL Klub

 

A TV2 audionarrált műsorairól egyelőre nincs információnk, de amint tudomásunkra jut ilyen produkció, frissítjük a cikkünket!