Mi fájt a Szomszédoknak 30 évvel ezelőtt?

A Szomszédokban a panaszáradat olyannyira természetes jelenség volt, mint a hajnali madárfütty. No, de pontosan min sopánkodott a Lantos utcai proletariátus 1993 júliusának elején? És mekkorát fordult a világ a 161. epizód óta?

(0.22) Ez egy nagyon kellemes presszó volt, most pedig nem más, mint egy kocsma. Ide már nehézfiúk kellenek.

- fakad ki Alma abban az elitista vendéglátóipari egységben, ahol a hűtőben tárolt lúdlábszelet még együtt vadászott Aczél Györggyel, a kilöttyent kisfröccs pedig egy vegyvédelmi makkos cipőbe is lyukat marna. Laci - kollegináját lelkesítendő – közli, hogy megvette a presszót, ezentúl pedig nem holmi tyúkszaros bérleményben kell majd elviselnie az szeszegerek taperolását.

(2.08) - Negyven matracot szereztünk, darabja ezer forint, de még nincs kifizetve. Becsületszóra kaptuk.
- Ha arra adnak, az is jó. Az legalább nem inflálódik.

Az alábbi párbeszéd Hável igazgató úr és Jutka között zajlik, akik épp az iskolai nyári tábort szervezik. Anyagi lehetőségeik fényében pedig örülhetnek majd, ha a gyerekeket nem lakoltatják ki a bakterházból, ám remélhetőleg a mókusok és védett rovatok elfogyasztása így is szaktanári figyelmeztetést von majd maga után.

(9.03) Ez a szörnyű kőtömeg megeszi a szépet. Minket is megesz!

- biztosítja munkája hiábavalóságáról Sümeghy a lakóház előtt kertészkedő Kutyát, aki épp kapával a kezében vív ádáz harcot a jól megérdemelt lumbágóért. És mintha ez nem lenne elég, megérkezik Pongrác úrfi, hogy tudálékos monológjai jóvoltából a nyugdíjfolyósító intézet kisebb vagyonokat spórolhasson meg a jövőben. Ám ahelyett, hogy a közös képviselő elültetné a muskátliágyásba, kedélyes társalgásba bonyolódik vele.

(13.54) - Itt van a zöldborsó, az eper, ez is minden nap drágulhat!
- Bármi drágulhat minden nap, mi meg fásulunk.

A 80-as, 90-es években egyetlen világvégejóslatnak volt létjogosultsága: ha egy Szomszédok-epizódban nem hangzik el infláción sopánkodó dialógus, akkor máris joggal vehetjük az irányt a kocsordi atombunker felé. Ebben az epizódban többek közt Taki bácsi és Zöldséges Józsi gondoskodott komfortérzetünkről. Hiába, a buddhista tézis ezúttal is igaznak bizonyult: csak a változás és az infláció örök. És persze Józsi micisapkája, amit egy F-117-es lopakodó nem tudna lebombázni a fejéről.

(15.34) – Gombamérgezés ilyenkor! Ilyen aszályban!
- Mindig van. Csak arra gondolnak szegények, hogy ez aztán olcsó. Két felnőtt, két gyerek, meg a nagymama.

Ha egy Szomszédok-karaktert siránkozásra szólítanánk fel, az egyenértékű lenne azzal, mintha egy nádi varangynak bőrlégzésből tartanánk kiselőadást. Hogy senki ne vádolhassa őket imázsrombolással, a mentőszolgálat munkatársai lábjegyzetet gyártanak az előző jelenethez, melynek állítását („minden zöldség aranyárban van”) az alábbi szösszenettel egészítik ki: "…vagy ha mégsem, attól megdöglesz." Az aszály említése már tényleg csak olyan, mintha sebbenzinnel kísérnénk le a ciánkapszulát.

(25.17) Bőhm bácsi büszke lenne… Ti elutaztok, én meg hallgathatom egész nap a zörgést! Gondolom, sokáig!

- sérelmezi Feri, hogy neje és gyermeke, Matyi (akit itt még a közléskényszerben szenvedő, 1.0-ás modell alakít) nélküle kezdik meg egzotikus nyaralásukat az iskolai táborban. Drámázás közben még arról is megfeledkezik, hogy tízórányi nyomdai munka és a levezető sublóttrógerolás közben egy tetves hangot nem fog hallani a gazdagréti templom építkezési zajaiból. Így aztán azok mellé egy csapat zenebohóc is önfeledten cintányérozhatna, kár, hogy az efféle életigenlő kufárok eleve kiűzetésre vannak ítélve Horváth Ádám templomából és univerzumából.

(26.55) Pár éve, a rendszerváltás idején egy tágas, levegős, csillogó szalonról álmodoztam. Most izgulok, hogy ez a kis kóceráj megmaradjon, és ne kerüljünk az utcára.

Tiszta sor: aki a szereplők közül a sorozatvégi szentenciákban bárminemű pozitív kicsengésű véleményt fogalmaz meg, azt földalatti izzasztókamrába zárják egy kerekesszatyornyi sárga csekk társaságában. De hogy ezúttal Las Vegas királya, Gábor Gábor árasztja felénk az apokalipszist, az mégis csak övön aluli. De valahol megértjük, elvégre kompenzálni kellett a nézőt, amiért már majdnem kerek két perce nem kesergett senki a szereplők közül.

Tavaly ilyenkor

Mi fájt a Szomszédoknak 30 évvel ezelőtt?

Új, életveszélyes kihívás terjed a Tiktok-felhasználók körében. A "szomszédokolás" lényege, hogy a versenyző belekezd egy Szomszédok-epizódba, és valahányszor a szereplők panaszkodni kezdenek, lehúz egy-egy fél konyakot. A részegség átlagosan öt, az alkoholmérgezés tíz, a klinikai halál húsz percen belül garantált.

Tovább