Mi történik A mi kis falunk nézettségével?

Szárnyal az RTL Klub, köszönhetően a A Konyhafőnöknek, A mi kis falunk nézettsége azonban megbicsaklott.

Az RTL Klub pár hete indította el A Konyhafőnök legújabb évadát, és nem is sikerülhetett volna jobban a kezdés (és a folytatás) – a főzős verseny rendre hatalmas nézettséget produkál a csatornának hétköznaponként.

Szombaton már nem ennyire egyértelmű a helyzet: az RTL Klub két sorozata, A Séf meg a többiek és A mi kis falunk nézettsége is hullámzó eredményeket mutat, sőt. A séfes széria eredményeire inkább mondhatnánk azt is, hogy folyamatosan csökken, A mi kis falunk esetében nem ilyen egyszerű a kép.

A szakácsos sorozat – talán a gyengébb számok miatt is, de ezt nem tudjuk biztosan – szünetet tart, szombaton vetítették le a 10. epizódot, és egy darabig nem láthatjuk viszont a Schneider Zoltán főszereplésével készült szériát (kritikánk itt olvasható).


A mi kis falunk a fiatalabbak körében sokáig a hét legnézettebb műsora volt hétről hétre, viszont a teljes lakosság körében egyre veszített nézettségéből, ám a múlt héten már a kereskedelmi célcsoportban is csak a hetedik helyig jutott a nézettségi listán. A gyengébb teljesítményben az is szerepet játszhat, hogy szombatonként A Séf meg a többiek című sorozatot vetítették először, és csak utána következett A mi kis falunk. Már pedig a séfes széria gyengébb nézettsége magával húzhatja az utána következő műsorokat is. Ezen a héten lehet, hogy választ kapunk erre a kérdésre, ugyanis A Séf meg a többiek szüneteltetésével fél órával előrébb hozták A mi kis falunk kezdési idejét.

A mi kis falunk; Forrás: RTL Klub/Sajtóklub

 

Mindenesetre a számok magukért beszélnek: az aktuális évad legelső részét még 309 057-en nézték a 18 és 49 év közöttiek körében, ami 25,3 százalékos közönségarányt jelentett, a teljes lakosság körében pedig 811 137-en látták, 22 százalékos közönségarány mellett. Természetesen ehhez az is hozzátartozik, hogy nagyon nagy várakozással voltak a nézők a sorozat felé, és a tévénézők – kis túlzással - apraja-nagyja az RTL Klubot nézte március 19-én.
Május 21-én szombaton viszont a 18 és 49 év közöttiek körében már csak 179 824-en követték figyelemmel a sorozatot a közönségarány 18,6 százalékos lett. A teljes lakosság körében 588 736-an ültek le A mi kis falunk elé, ami 17,8 százalékos közönségarányt jelentett.

Ez az epizód negatív csúcsot hozott a sorozat mostani évadának történetében,

nem tudjuk, hogy folytatódik-e ez a trend.

A mi kis falunk nézettsége hétről hétre; Forrás: Sajtóklub/PORT.hu

 

Az RTL Klub aduásza most egyértelműen A Konyhafőnök, ami napról napra szárnyal, különösen a reklámozók szempontjából fontos kereskedelmi célcsoportban. A másodiktól az ötödik helyig négy adást találunk a legnézettebb műsorok listáján (az első helyen a vasárnap délutáni Forma-1 közvetítés áll 234 457 nézővel és elképesztően magas, 34,8 százalékos közönségaránnyal). Ebben a célcsoportban átlagosan 188 333-an néznek egy Konyhafőnök-adást, a közönségarány 19 százalékos, ami egészen kiváló eredmény, olyannyira, hogy előző héthez képest is tudott javítani a műsor: akkor még 185 802 nézőt és 18,2 százalékos közönségarányt produkált egy-egy epizód. Ehhez képest a TV2 ugyanabban az időben sugárzott Drágám, add az életed című celebőrület jócskán alulmaradt ebben a célcsoportban: ezt a műsort átlagosan 149 056-an nézik, a közönségarány 15,7 százalék. A teljes lakosság körében egy-egy adást 488 784-en követnek figyelemmel, a közönségarány 14,9 százalék.

 

A Konyhafőnök; Forrás: RTL Klub/Sajtóklub

 

A teljes lakosság körében múlt héten is a Tények vitték a prímet, a legnézettebb műsor a keddi adás volt 709 457 nézővel és 25,9 százalékos közönségaránnyal, de még a második helyen is egy Tények-adás áll, mégpedig a szerdai 630 671 nézővel és 27,4 százalékos közönségaránnyal. A képzeletbeli bronzérmet a keddi RTL Híradó vitte el 621 204 nézővel és 22,7 százalékos közönségaránnyal.

A kereskedelmi célcsoportban, főműsoridőben mért közönségarányok tekintetében igencsak elhúzott az RTL Klub a TV2 előtt (RTL Klub: 16% SHR; TV2: 11,3% SHR), és ez nagyrészt A Konyhafőnöknek köszönhető, a kérdés, hogy a TV2 mit lép majd erre.