Miért hülyeség tízperces részekből álló sorozatot forgatni? – Kritika az Egy házasság helyzetéről

Az Egy házasság helyzetében nem kisebb nevek gyűltek össze, mint Nick Hornby, Stephen Frears vagy Rosamund Pike, mégis kudarcos vállalkozás.

Nick Hornby, olyan regények szerzője, mint az Egy fiúról, a Hosszú út lefelé vagy a Betoncsók, eddig mindig vagy csak férfi (Pop, csajok satöbbi), vagy csak női szemszögből (A Meztelen Juliet) vizsgálta a párkapcsolatok nehézségeit. Új projektjében, az Egy házasság helyzete című sorozatban – amelynek ötletgazdája és forgatókönyvírója volt – megpróbálja összehozni a két különböző nézőpontot, és egyszerre jeleníti meg benne a női és a férfi álláspontot is.

Ebben nem kisebb név volt segítségére, mint a tízrészes sorozat összes epizódját rendező Stephen Frears, akit elsősorban olyan filmek direktoraként ismerhetünk, mint a Veszedelmes viszonyok, a Pop, csajok satöbbi (!), a Gyönyörű mocsokságok vagy A királynő, de nemrégiben az Egy nagyon angolos botrány című BBC-minisorozattal megmutatta, hogy a kisképernyőn is tud nagyot alkotni.

Forrás: HBO GO

 

Bizonyos szempontból az Egy házasság helyzetét is lehet minisorozatnak nevezni, hiszen igaz ugyan, hogy tízrészes, de az egyes epizódok mindössze 10-10 perc hosszúak, így ha összeadjuk az egészet, nagyjából egy nagyjátékfilmnyi játékidő jön ki. Az alkotók szándéka azonban egyáltalán nem volt olyan ambiciózus, hogy a forgatókönyvvel egy nagyjátékfilm cselekményét próbálják elmesélni, hiszen a miniepizódok miatt inkább csak helyzetjelentéseket látunk.

A tízperces részek nagyon frappánsak, és azt követhetjük bennük, hogy a párterápiára járó férj és feleség minden egyes ülés előtt egy közeli kocsmában találkozik, hogy onnan érkezzenek együtt a foglalkozásra. Ez alatt az idő alatt szigorú értelemben véve a cselekmény szintjén mindössze annyi történik, hogy Tom megiszik egy sört, Louise pedig egy pohár bort, hiszen a többi történés az, hogy folyamatosan beszélgetnek.

Forrás: HBO GO

 

És ezekből a párbeszédekből értesülünk mindarról, ami hétről hétre a párral történik, és persze innen tudjuk meg azt is, miért kell egyáltalán párkapcsolati tanácsadásra járniuk. A dialógusok természetesen kiválóan vannak megírva, szellemesek és nagyon hitelesek. A nézőnek mégis az az érzése támad, hogy kimarad a lényegből. A lényeg ugyanis mindig a színen kívül történik, mi csak az elmesélt verziót kapjuk, egészen úgy, mintha egy szappanopera zanzáit követnénk. Felvenni a fonalat elég, de átélni nem.

És tévedés ne essék: nem az eseménytelenséget kérjük számon, mivel a beszélgetések pergők, egy cseppet sem unalmasak – a lényeg azonban nemcsak a történések szintjén, hanem lélektanilag is elvész. Hiszen a találkozások helyszíne mégiscsak egy kocsma, ahol tízperces, felszínes beszélgetések zajlanak, a csapossal és a többi vendéggel a háttérben, időnként meg is szakítva egy-egy váratlan eseménnyel (ezek egyébként mindig nagyon viccesek, és általában ahhoz kapcsolódnak, hogy Louise és Tom észre vesz vagy megfigyel valamit a párterapeutájukhoz járó többi pácienssel kapcsolatban, mivel a kocsmából remek rálátás nyílik a rendelőre).

Forrás: HBO GO

 

Ennek megfelelően sajnálatos módon kibontatlanul marad az alapvetően elég izgalmas megcsalás motívuma (mint az már az elején kiderül, itt a pár nő tagja csalta meg a férfit), és nem marad több egyszerű gegnél az sem, amikor kiderül, hogy SPOILER! míg Louise a Brexit ellen, addig Tom mellette szavazott. (A Brexit emlegetésén kívül az eredeti címben, a State of the Unionban is találunk utalást az Európai Unióra, de ezen túlmenően a sorozat nem igazán áll meg Európai Unió/Brexit-szimbólumként, így vélhetően nem is volt ilyen alkotói szándék.)

Mindezek miatt az Egy házasság helyzete szabályos, becsületes sorozat helyett inkább csak stílusgyakorlatok egymásutánja – annak viszont egészen kiváló. És ezen a ponton muszáj kitérni a nagyszerű színészi játékra. A számtalan fősodorbeli alkotásból ismert Rosamund Pike (James Bond – Halj meg máskor!, Büszkeség és balítélet, Holtodiglan) és a mainstreambe tett kirándulásai dacára mégis viszonylag ismeretlen színésznek számító Chris O'Dowd (Koszorúslányok, A Meztelen Juliet) elsőre talán egyáltalán nem passzolnak össze, mégis remekül működik köztük a kémia, és nagyot alakítanak mindketten: Pike a kiegyensúlyozott, de fanyar és kicsit boldogtalan kisugárzású feleség, O'Dowd pedig az izgága, neurotikus, mégis nagyon rokonszenves férj szerepében. Ha valamit, őket nagyon lehet szeretni az Egy házasság helyzetében.


Kiknek ajánljuk? A Woody Allen-rajongók és a Nick Hornby-olvasók halmaza által képzett közös metszetnek, hiszen a frappáns dialógusok az Allen-filmeket idézik, a humor azonban Hornbytól lesz ismerős.

Ítélet: 6/10

Az HBO GO-n május 7-én debütált Egy házasság helyzetének május 11. óta mind a tíz része elérhető a site-on. Nagyjátékfilm formájában (azaz egyben levetítve) a későbbiekben a sorozat az HBO-n is megtekinthető lesz.