Milyen lehet, amikor azt hiszed, a saját apád volt a Zodiákus gyilkos?

Beteg lélek volt a Zodiákus gyilkos, akiről a Zodiákus című film készült, de az is tény, hogy számtalan mentálisan bizonyára beteg lélek gondolta, hogy ő bizony tudja, ki volt a hírhedt sorozatgyilkos. Nagyjából 1200 ember állította az évek során, hogy tudja, ki volt az elkövető.

A Zodiákus című David Fincher-film egy sorozatgyilkos történetét dolgozza fel. A tettest, aki az 1960-as években öt emberrel végzett, azóta sem találta meg a rendőrség, és a sztori átszivárgott az amerikai popkultúrába, valóságos legendává fejlődött.

David Finchert is érdekelte a történet, és igyekezett a filmet úgy megcsinálni, hogy minden klappoljon, és a lehetőségekhez képest minden megegyezzen a valós gyilkosságok körülményeivel. A filmesek, Fincher és a forgatókönyvíró, James Vanderbilt és a producer 18 hónapot töltöttek a gyilkosságok tanulmányozásával, és egy saját nyomozást is lefolytattak. Ez idő alatt tanúkat, családtagokat, nyugalmazott nyomozókat, gyanúsítottakat és két túlélőt is kikérdeztek. Ők is olyan megszállottakká váltak, mint az újságíró és a karikaturista, akik a rendőrség mellett szintén belevetették magukat a nyomozásba (a filmben és a gyilkosságok idején egyaránt), mivel a Zodiákus, más néven horoszkópos gyilkos több névtelen levelet is küldött a San Francisco Chronicle-nek és több más újság szerkesztőségének, amikben rejtélyes üzeneteket írt, és azzal kérkedett, hogy ő követte el a gyilkosságokat. Például ezt:

Kedves Szerkesztő,
Én öltem meg tavaly karácsonykor a két tizenévest Lake Hermannál és azt a lányt július 4-én. Hogy bizonyítsam ezt, közlök néhány tényt, amelyet rajtam kívül csakis a rendőrség tud.

Karácsony

1. A lőszer márkája Super X
2. Tíz lövést adtak le
3. A fiú hátán feküdt, lábbal az autónak
4. A lány a jobb oldalon feküdt, lábbal nyugatnak

Július 4.

1. A lányon mintás pantalló volt
2. A fiú lövést kapott a térdébe
3. A lőszer márkája: Western
Mellékeltem egy titkosírás darabját. A másik két darabot a S. F. Examiner és a S. F. Chronicle kapta meg. Azt akarom, hogy nyomtassák ezt a titkosírást a címoldalra ’69. augusztus 1-jének délutánján. Ha nem tesznek így, akkor pénteken mészárlásba kezdek, amely a teljes hétvégén át fog tartani. Körbe-körbe fogok cirkálni, és leszedek minden csavargót vagy párt, és tovább folytatom a gyilkolást egészen addig, még legalább egy tucatnyi embert meg nem ölök. Ez a kód az én identitásom.

Fincherék annyira ragaszkodtak a valósághű megjelenítéshez, hogy még az áldozatok ruhájának pontos másait is megvarratták, hogy azokat viseljék a színészek. A rendezőnek – úgy tűnik – tényleg agyára ment a Zodiákus hajszolása: úgy döntött, hogy az első gyilkosságot nem rakja be a filmbe, mivel ott a valós történéseknél nem volt egyetlen tanú illetve túlélő sem, aki valamilyen leírással tudott volna szolgálni az esetről. Így a filmbeli történet a második gyilkossággal kezdődik. 

Fincher a helyszíneknél is kínosan ügyelt a valósághű ábrázolásra: a Blue Rock Springs, ahol a harmadik gyilkosság történt, annyira megváltozott az évek során, hogy egy új helyszínt kerestek a forgatáshoz, ahol újraalkották az eredeti parkolót.

Az évek során sokan előhozakodtak különféle elméletekkel, és többen is – nagyjából 1200-an - tudni vélték, hogy ki az igazi Zodiákus gyilkos. Egy Gary L. Stewart nevű fickó egy könyvet is kiadott, amelyben arról ír, hogy az apja volt a tettes, és ezt meg is próbálta benne bebizonyítani. Nem ő volt az egyetlen, aki egy rokonát vagy barátját gyanúsította meg a szörnyű gyilkosságok elkövetésével:

Deborah Perez


Állítólagos gyilkos: Guy Ward Hendrickson, az apja


Bizonyíték mellette: 2009-ben Perez azt mondta a rendőröknek, hogy ő írt meg pár levelet az apja helyett, amit aztán elküldtek a szerkesztőségeknek. Apja egyébként 1983-ban meghalt. Azt is nyilatkozta, hogy saját kezűleg készítette a maszkot, amit a gyilkos viselt pár gyilkosságnál. Átnyújtott egy szemüveget is a hatóságoknak, amiről azt állította, hogy az egyik áldozaté volt.

Bizonyíték ellene: A rendőrség szerint a szemüveg nem az áldozatoktól származott. Perez féltestvére is cáfolta, hogy apjuk lett volna a gyilkos, és megfenyegette Perezt, hogy feljelenti a hatóság félrevezetéséért. Perez egyébként több meredek kijelentést is tett, egyik az volt, hogy ő John F. Kennedy lánya.


Robert Tarbox


Állítólagos gyilkos: egy kereskedelmi hajó tengerésze, akit Tarbox nem nevezett meg. Ő volt egy kis ideig az ügyvédje.

Bizonyíték mellette: Tarbox 2009-ben azt állította, hogy a korai 70-es években egy éjszaka beállított hozzá egy férfi, aki azt mondta magáról, hogy tengerészként szolgál, fizetett neki 50 dollárt, és bevallotta neki, hogy ő a Zodiákus gyilkos. Ezután távozott, és soha többé nem tért vissza.

Bizonyíték ellene: Tarbox ügyvédi engedélyét 1975-ben felfüggesztették öt évre. Azt is mondta, kötelezi az ügyvédi titoktartás, és még a rendőrségnek sem mondhatná el a tengerész nevét, ha netán vizsgálni kezdenék az ügyet. A rendőrség természetesen nem vette komolyan az ügyvédet, és nyomozás sem indult.

Dennis Kaufman


Állítólagos gyilkos: mostohaapja, Jack Tarrance

Bizonyíték mellette: Kaufman azt mondta, hogy mostohaapjának kézírása rendkívül hasonlít a gyilkoséra, valamint talált egy véres kést, egy olyan fekete csuklyát, amit a gyilkos is viselt, és filmszalagokat „baljós képekkel”. Kaufman elküldte a csuklyát és egy bélyeget Tarrance nyálával az FBI-nak, hogy analizálják. Kaufman weboldala szerint mostohaapja 2006-ban meghalt.

Bizonyíték ellene: Kaufman azt is bedobta, hogy mostohaapja volt a Fekete Dália-gyilkosság elkövetője, valamint egy másik hírhedt gyilkosságot is rá akart lőcsölni. Az FBI-vizsgálatról sincs eredmény.


Steve Hodel

Állítólagos gyilkos: az apja, George Hill Hodel

Bizonyíték mellette: Hodel korábban gyilkossági nyomozó volt, aki számos könyvet írt apja feltételezett bűncselekményeiről. Azt állítja, hogy apjának ugyanakkora lába volt, mint a gyilkosnak, és a harmincas években rovatvezető volt a San Francisco Chronicle-nál, annál a lapnál, aminek a gyilkos több levelet is küldött.

Bizonyíték ellene: Hodel apja valószínűleg több évtizeddel idősebb lehetett, mint a Zodiákus gyilkos. Hodel – Kaufmanhoz hasonlóan – azt is állította, hogy apja volt Fekete Dália (Elizabeth Short) gyilkosa, valamint a láncfűrészes gyilkos is. Az LA Times' Daily Mirror egy viccnek nevezte a könyvet, melyben Hodel megpróbálta bizonyítani apja bűnösségét, megjegyezve, hogy a Zodiákusnak 6-os vagy 7-es volt a cipőmérete, szemben Hodel apjával, akinek 10-es. És amit az apja kézírásaként tüntetett fel a könyvben, kiderült, hogy Fekete Dáliáé, azaz Elizabeth Shorté volt. (A Fekete Dália-gyilkosságról szintén készült film.)

Randy Kenney

Állítólagos gyilkos: barátja, Louis Myers

Bizonyíték mellette: Kenney 2001-ben azt mondta, hogy Myers a halálos ágyánál bevallotta neki, hogy ő a Zodiákus gyilkos. Azt is kérte Kenney-től, hogy írjon egy könyvet róla. Myers a gyilkosságok helyszínéhez közel lakott, és két áldozattal is egy iskolába járt, egy áldozattal pedig egy helyen dolgozott. Myers egy másik barátja is azt mondta, hogy 1976-ban bevallotta neki Myers, hogy ő követte el a gyilkosságokat, de ő akkor azt gondolta, hogy M. csak viccel.

Bizonyíték ellene: Kenney elmondta információit Myersről a San Francisco-i rendőrségnek, de ők bizonyítékot kértek, amivel azonban Kenney nem tudott szolgálni. A gyilkos személyleírása azonban nem egyezett Myersével, és a rendőrség szerint a gyilkos nem lehetett tinédzser, márpedig Myers abban az időben tinédzser éveiben járt.