Minden, amit nem tudtál John Wickről

Eredetileg hetvenéves lett volna a bosszúszomja bérgyilkos karaktere, a címet pedig Keanu Reevesnek köszönhetjük.

A John Wick-trilógiáról már összeszedtünk néhány érdekességet, de most kifejezetten a franchise sikerét megalapozó első részről lesz szó, annak örömére, hogy a tévében újra levetítik a filmet.

  • A forgatókönyv első változata még a Scorn (Megvetés) címet viselte, és sokban különbözött a végleges filmtől. John Wick példul eredetileg egy sokkal idősebb karakter volt, aki már jóval a hetvenes éveiben járt (Derek Kolstad írás közben Paul Newmant képzelte el), az első 25 oldalon nem volt semmilyen dialógusa, és a kutyája eredetileg tizennyolc éves volt. A kutya itt is a haldokló feleségének utolsó ajándéka volt, és a megölése után Wick bosszúhadjáratra indul, de az első verzióban csak 6-12 ember halt meg.
  • Derek Kolstad nagyapja, a 88 éves John Wick szolgált inspirációként a karakter nevéhez. Az eredeti címet, a Scornt azért cserélték le, mert Keanu Reeves folyamatosan John Wickként emlegette. Kolstad szerint a marketingrészleg azt mondta, hogy "ez eddig 4-5 millió dollárnyi ingyen reklámot jelentett, úgyhogy Scorn helyett John Wick lesz a cím".
  • Reeves a felvétel napján tanulta meg és memorizálta az éjszakai klubban játszódó bunyójelenet koreográfiáját. A színész, ahogy azt a korábbi cikkünkben megírtuk, komoly kiképzésen esett ár a forgatás előtt, de a Perkinst alakító Adrianne Palicki is saját maga csinálta a kaszkadőrmutatványait. (Az ő karaktere eredetileg egyébként férfi lett volna.)

 

  • Chad Stahelski rendező Reeves kaszkadőrdublőre volt a Mátrix-filmekben. Valójában nem ő rendezte egyedül a filmet, David Leitch volt a társrendező, de csak producerként lehetett feltüntetni a DGA szabályzata miatt.
  • A tetoválás, amely Wick hátán látható a zuhanyjelenet alatt, a latin "Fortis Fortuna Adiuvat" felirat, ami szó szerint azt jelenti, hogy a szerencse az erősnek kedvez. Ezt a jelszót világszerte számos katonai egység mottójaként használják.
  • A biztonsági őr, aki Wicket a reptéri kifutópályára intette, Rod Whitaker 1970-es évekbeli, Trevanian írói álnéven írt "Shibumi" című thrillerregényét olvassa, amely szintén egy visszavonult mestergyilkosról szól, akit visszatérésre kényszerítenek. A történet, amelyet Viggo mesél arról, hogy Wick egyszer három embert ölt meg egy ceruzával, ugyanennek a regénynek egy kulcsfontosságú jelenetét írja le.
  • A Francis nevű kidobót alakító Kevin Nash szerint karaktere azért maradhatott életben, mert amikor Wick megemlíti, hogy lefogyott, Francis azt válaszolja, hogy 60 fontot adott le, és ez valójában egy kód. Wick azt kérdezi, hogy hány ellenség van az épületben, erre válaszolja Francis, hogy 60, és ezért maradhat életben.
  • Lance Reddick játssza a szálloda portását, akit Charonnak hívnak. A görög mitológiában Kharón Hádész révésze, akinek fizetni kell a biztonságos átkelésért. Ezért teszi Reddick az aranyérmét a zsebébe a szállodában. John bizonyos értelemben fizet a biztonságos átkelésért.

 

Forrás: Intercom

 

  • Basil Iwanyk producer és Keanu Reeves szerint Wick összesen 84 embert öl meg a filmben. Az IMDb-n szerint azonban ez a szám 72, plusz a fináléban lezuhanó autóban még meghal valaki, 9 ember pedig más karakterek által veszti életét.
  • A kaszkadőrök közül jó páran több karakterben is feltűnnek. Annak érdekében, hogy különböző embereknek tűnjenek, megváltoztatták a hajukat. Így a hosszú hajú és szakállas őrök és csatlósok jeleneteit vették fel először, a kopasz férfiakkal készült jeleneteket pedig utoljára.
  • Tisztelegve Keanu Reeves védjegye előtt, mi szerint a legtöbb filmjében kimondja azt, hogy "Whoa", a film számos szereplője hasonló módon "Oh"-t mond, amikor John Wick neve elhangzik. A rendezők azonban szándékosan elkerülték, hogy Keanu karaktere is ezt mondja.
  • Mielőtt az akció elkezdődik, John a hagyományos módon viseli az óráját (ami amúgy egy 3495 dollárba kerülő Carl F. Bucherer Manero Autodate), de a harcra készülve a csuklója belső oldalára fordítja. A katonák ezt azért teszik, hogy lássák az időt puskával a kezükben, és hogy elkerüljék az üvegről visszaverődő tükröződéseket, amelyek elárulhatják a helyzetüket.
  • Abban a jelenetben, amikor John Wick kutyája kakil, valódi végtermék helyett CGI-t használtak.

A digitális kaki előállítása 5000 dollárba került.