Minden idők legjobb Robin Hood-filmje, ami nem is Robin Hood-film

A Robin Hood, a tolvajok fejedelme egy szerethető kalandfilm, ám nem sok köze van a sherwoodi erdő igazságos rablójához.

Kevin Reynolds rendező, mielőtt hatalmasat hasalt volna Kevin Costnerrel és a Vízivilággal (Waterworld, 1995), leforgatott egy szárazföldi kalandot is, szintén Kevin Costnerrel, ám ez kifejezetten jól sikerült. Az 1991-es Robin Hood, a tolvajok fejedelme talán mindmáig a legemlékezetesebb Robin Hood-film, pedig azóta Ridley Scott is próbálkozott eggyel, Russell Crowe-val a főszerepben.

Miért ez a legjobb Robin Hood-film?

A tolvajok fejedelme vérbeli középkori kalandfilm, amiben minden megtalálható, amit egy ilyen alkotástól elvár a néző.

  • Van vicces, piás apát;
  • félelmetes és undorító főgonosz;
  • megmentendő lány;
  • rafinált hős;
  • nála is rafináltabb és hűséges segítő;
  • összetartás;
  • csapatszellem
  • és persze rút banya is.

Mindez olyan jó érzékkel keveredik az angol folklórral, hogy tényleg egy hangulatos film kerekedik belőle. Középpontjában pedig Robin Hood alakjának örök tanulsága áll: a tolvaj, aki a gazdagoktól vesz el, és szétosztja azt a szegények közt. Ezáltal mutatja be a társadalmi egyenlőtlenségeket, a sanyargató zsarnok természetrajzát és azt, hogy mindig van valaki, aki leszámol a kényúrral. Mondom én, hogy remek kalandfilm ez!

Miért nem ez a legjobb Robin Hood-film?

Erre még az előzőnél is egyszerűbb a válasz: mert ez valójában nem egy Robin Hood-film. Nem az teszi izgalmassá és egyedivé, ami az eredeti mondában megtalálható, hanem azok a motívumok, amikkel fel lett dúsítva, amik egyedi ízt adnak neki, és persze azok a színészek, akik eljátsszák mindezt. Ez sajnos azt is magával hozza, hogy minden karakter érdekesebb magánál a címszereplőnél, Robin Hoodnál. Pedig Kevin Costner érezhetően kitesz magáért, de mit van mit tenni, ha mór segítője, Azeem (Morgan Freeman) sokkal érdekesebb és titokzatosabb nála. A főgonoszról, a nottinghami bíróról nem is beszélve: Alan Rickman a Drágán add az életed! Után másodszor bizonyította, hogy milyen hátborzongatóan elvetemült tud lenni a vásznon. És ne feledjük megemlíteni Sean Conneryt, aki még csak a stáblistán sincs feltüntetve, de az utolsó pillanatban belovagol mint Richárd király. Szóval van itt minden, ami remekül működne a sherwoodi erdő nélkül is.

még több robin hood

20 érdekesség a Robin Hood, a tolvajok fejedelméről

Kevin Costnert úgy lejátszották a vászonról, mint a hétszentség, ráadásként még Arany Málnát is kapott legrosszabb színészként, mégis ez az egyik kedvenc filmünk tőle – és nem csak nekünk!

Tovább