Mindenki gyűlöli a Trónok harca új részét

A záró évad legutóbb adásba került, ötödik epizódja kapta a valaha volt legalacsonyabb értékelést a Rotten Tomatoeson a sorozat történetében.

A The Bells címet viselő rész a kritikákat összesítő oldalon jelenleg 47 százalékon áll. A gyenge eredményt meg is magyarázzák: a Rotten Tomatos összefoglalója szerint SPOILER! Daenerys megőrülése és kegyetlen tombolása túl nagy fordulat túl rövid időn belül, aminek az eddigi dramaturgia nem ágyazott meg kellőképpen.

Forrás: HBO

 

Eddig az ötödik évad hatodik része tartotta a negatív rekordot: az Unbowed, Unbent, Unbroken című epizód 54 százalékot érdemelt az oldalon. És már ez is példátlannak számított, hiszen a Trónok harca nem egy epizódja áll 100 százalékon. A sorozatnak egyébként a most futó évadban fokozatosan csökkent az értékelése: a szezonpremier még 92 százalékon áll, a második rész már csak 88-on, a harmadik 75-ön, a negyedik pedig 57 százalékon.

Az egyre romló színvonal ugyanakkor a nézők kíváncsiságát nem érinti: minél inkább közeledünk az utolsó, mindent lezáró hatodik részhez, annál többen kapcsolnak a műsorra. Az HBO közleménye szerint korábban soha nem nézték még ennyien a Trónok harca egy-egy epizódját, mint a nyolcadik évad ötödik részét, amire 18,4 millióan voltak kíváncsiak. Az eddigi rekordot egyébként a most futó szezon harmadik epizódja tartotta, 17,8 millió nézővel. A széria utolsó része azonban várhatóan megdönti majd ezeket a korábbi rekordokat, hiszen hagyományosan a finálé érdekli a legtöbb embert: ilyenkor még azok is odakapcsolnak kíváncsiságból, akik amúgy nem is nézik a sorozatot.

A most látott ötödik epizód Daeneryst érintő brutális fordulata azonban a jelek szerint nem mindenkit lepett meg, hiszen – ahogy azt több rajongó megdöbbenve fedezte fel – A Simpson család egyik 2017-es, The Serfsons című részében már megjósolták ezeket a történéseket. Az animációs sorozat említett epizódjának szóban forgó jelenetében azt láthatjuk, hogy egy sárkány megtámadja Springfieldet, és tüzet okádva elpusztítja a várost és lakóit – a Trónok harca alkotói mintha csak innen puskáztak volna!


(via Independent, NME, Collider)