Mit néztünk 1995 karácsonyán a tévében?

A nagyok a Végtelen történetet, a Juli-sulit és az Év nagymamája választást, a kicsik az Űrgammákat és az HBO műsorát.

Tavaly karácsonykor egy kedélyes retró összeállításban elevenítettük fel, mit nézhetett a család 1980 illetve 1990 karácsonyán a tévében. A múltidézés folytatódik:

lássuk, mi elé ülhettünk le szenteste a nagy evések és lelkes ajándékbontogatások előtt, alatt és után a PORT.hu elindulásának évében, 1995-ben!

Az 1995. december 24-i tévéműsor átbogarászásához most is kiváló segítséget nyújtott a YouTube kiapadhatatlan videós tárháza mellett Ano retró blogja, valamint az MTVA Archívum, ahol sok más izgalmas érdekesség mellett fent van az 1957 és 2018 között megjelent összes Rádió- és Televízióújság is.

Forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu

 

Jómagam 13 éves voltam 1995-ben. Aktív rajzfilm- és sorozatfogyasztó korszakomat éltem, emlékeim szerint legalább annyi időt töltöttem a panellakásunk nagyszobájában a tévé előtt ülve, mint a hol az étkezőben, hol a szobámban tornyosuló 386-os PC-nk előtt. A régi karácsonyi műsorkínálat egy-két aduászára a mai napig élénken emlékszem: ilyen volt többek között az esti filmnek levetített Végtelen történet. De haladjunk csak szép sorjában!

Forrás: Rádió- és Televízióújság / archivum.mtva.hu

 

1995-ben még nem létezett a két nagy kereskedelmi adónk, hiszen az RTL Klub és a Tv2 is 1997-ben indult el. Így természetesen ekkoriban még mindig az állami Magyar Televízió (és kistestvére, a Duna TV) vitte a prímet, ha kicsik és nagyok szórakoztatásáról volt szó. Így hát a legtöbb háztartásban karácsony reggel alighanem Kudlik Júlia 8:00-kor kezdődő magazinműsorát, a Juli-sulit nézték a legtöbben, amelyben rendszerint különféle házi praktikákról volt szó, a főzőcskézéstől és ízléses asztalterítéstől kezdve a virágkötészeten és a kertészkedésen át az ecetes(!) szilvabefőtt elkészítéséig. 

 

Rögtön a Juli-suli után, 8:35-kor következett a 2-es csatornán a '90-es évek leggrandiózusabb, de egyben leggagyibb hazai gyártású sci-fi projektje, az Űrgammák, amelyben olyan nagy nevű sztárok ripacskodtak, mint a két űrháborús hőst, Dextert és Szinisztert alakító Sörös Sándor és Szombathy Gyula, akik egy csapatnyi földi gyerek segítségével akarták legyőzni a gonosz drakvúfokat és az ismert galaxis zsarnokát, Szulák Andrea kancellárasszonyt. Jelen cikkünk kereteit szétfeszítené, ha részletes kritikát közölnénk erről a hírhedten színvonaltalan köztévés produktumról, pláne, ha a háttérben meghúzódó, számos politikai mutyit és sumákolást is megemlítenénk (lásd többek között a Magyar Narancs oknyomozó cikkét), úgyhogy ezt majd inkább jövőre ejtjük meg itt a PORT.hu hasábjain.

Természetesen a tányérantennákon ekkoriban már számos külföldi adó is fogható volt a háztartásokban. Nálunk legfőképp a Pro7, a Sat1, a Super Channel és a Sky Channel reggeli rajzfilmblokkja volt népszerű, de apukám előszeretettel nézte a külföldi adókon az olyan sci-fi klasszikusokat, mint a Star Wars, a Star Trek vagy A majmok bolygója franchise-ok egyes epizódjai. Az HBO ekkor már több háztartásban is fogható volt a rendszerváltás után robbanásszerűen elterjedt kábeltévés dekódereken keresztül, ráadásul a blockbuster filmekre és a Warner stúdió háza táján készült sorozatokra specializálódott csatorna az ünnepek idejére kódolatlan hétvégéket is hirdetett. Az HBO akkori népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy anyukám szájából a '90-es évek elején-közepén többször is elhangzott az alábbi intelem:

Gyerekek! Ha rosszalkodtok, lemondom az HBO-előfizetést! Bár azt én fogom bánni a legjobban...

Én egyből fegyelmeztem magam ilyenkor, hiszen semmi pénzért nem maradtam volna le az HBO-n karácsonykor 9:00-ás kezdéssel vetített, Bruce Timm-féle, kultikus Batman animációs sorozatról, ami egy egész generáció számára tette sokkal szimpatikusabbá Gotham város Köpenyes Igazságosztóját az akkori képregényfüzetekben folyton csak poénkodó, no meg a rezsiszámlákért aggódó Pókembernél.

Az HBO-n persze nemcsak rajzfilmek futottak nagy sikerrel 1995 környékén, de olyan kultikus élőszereplős sorozatok is, mint az Alf, az Egyről a kettőre vagy a karácsony napján 9:30-tól kezdődő Bír-Lak, amelyben három egyedülálló férfi próbált felnevelni három cserfes kislányt (köztük a szórakoztatóiparba ekkoriban berobbanó Olsen ikreket, akik felváltva alakították a kis Michelle-t) egy néha bolondokházára emlékeztető San Franciscó-i álomotthonban. Az utóbbi sitcom máig tartó népszerűségét egyébként mi sem jelzi jobban, mint hogy a Netflix Még mindig Bír-lak címmel készített hozzá pár éve folytatást.

Juhász Elődöt aligha kell bemutatni azoknak, akik a '80-as és a '90-es években voltak zenekedvelő gyerekek vagy muzikális felnőttek, hiszen ő volt az a legendás műsorvezető, aki a korszak közkedvelt könnyűzenei műsorában, a Zenebutikban a könnyezőpálma mögül előtoppanva vicces angolsággal olvasta fel a soron következő külföldi együttesek nevét, a számok címeit pedig olykor igen nyakatekert tükörfordítással magyarította. Egyértelmű volt tehát 1995 karácsonyán, hogy a 11:00-kor kezdődő Zenebutik - Zenehíd elé a család apraja-nagyja letelepszik, pláne, hogy ebben az évben egy ünnepi bécsi Postabank-gála egyórás közvetítését láthatta a nagyérdemű a tévében.

A csehszlovák rajzfilmgyártás legalább akkora koronagyémántnak számított a rendszerváltás előtt a szocialista blokk animációs aranykoronáján, mint a magyar, amely olyan kimagasló nemzetközi sikereket könyvelhetett el a '80-as években, mint a Macskafogó vagy Az idő urai. A prágai székhelyű Rembrandt Films ugyan igen hitvány minőségű Tom és Jerry-epizódokat szállított az MGM stúdiónak (ezekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben) az 1987-es A hókirálynő viszont, amit a tévéújság tévesen 1992-es szlovák rajzfilmként jelzett a Duna tévé műsorában, 14:00-ás kezdéssel, már igazi művészi értékkel bírt, és a sajátos stílusára tinédzser fejjel is felfigyeltem: olyan volt, mint az örökzöld Magyar népmesék és a gyűlöletes Varjúdombi mesék szerelemgyereke! A hókirálynő érdekessége, hogy ugyanaz a Ladislav Capek volt a rendezője, aki a Rumcájsz kalandjait készítette a '60-as években.

1995-ben még töretlen népszerűséggel futott kéthetente az MTV saját gyártású szappanoperája, a Szomszédok, így egyértelmű volt, hogy a Szív TV-n 20:00-kor kezdődő Év nagymamája választás '95 sztárvendégei és előadói között ott lesznek Takácsék is a kultikus teleregényből. Bár sajnos nem maradt fenn az adásból semmilyen anyag a YouTube-on, szinte biztos, hogy a Taki bácsit alakító Zenthe Ferenc és a Lenke néni szerepével összenőtt Komlós Juci nagyon emlékezetes pillanatokkal járult hozzá az ünnepi hangulathoz (egy másik tévéműsorban például volt, hogy együtt énekelték el az Azért vannak a jó barátok című dalt).

17:25-kor kezdődött az 1-es csatornán a '90-es évek emblematikus tévévetélkedője, a Szerencsekerék, ami 1993-tól egészen 2001-ig futott, majd 10 év szünet után 2011-ben és 2012-ben is visszatért, illetve nemrég Kasza Tibi műsorvezetésével is feltámadt főnixmadárként (itt írtunk róla kritikát). Az Egyesült Államokban 1975 óta létező Wheel of Fortune alapján készült, hazai gyártású kerékpörgetős játék számos műsorvezetőt elfogyasztott az évek során. 1995-ben Gajdos Tamás és Klausmann Viktor voltak a házigazdák, később Vízy András, Árpa Attila és Szulák Andrea váltotta őket. A Szerencsekerék népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nyáron mi is beválogattuk itt a PORT.hu hasábjain ebben a cikkünkben az 1995-ös év legemlékezetesebb tévés vetélkedő közé.

Az est fénypontja 1995 karácsonyán egyértelműen a Dunán 20:20-kor kezdődő Végtelen történet volt, Wolfgang Petersen örökzöld fantasy meséje a jó és a gonosz harcáról, Michael Ende kultikus mesekönyve nyomán. Bár ezt az eredetileg 1984-ben készült filmet már 1986-ban bemutatta a magyar mozikban a Mokép, a '90-es években egy második aranykor köszöntött a Végtelen történetre, és újabb generációk ismerkedtek meg Bastiannal, Atreyúval, valamint mindenki kedvencével, a kutyaszerű, barátságos sárkánnyal, Falkorral. Így hát egyáltalán nincs mit csodálkozni azon, hogy a brit szintipop hercegének számító Limahl főcímdala, a The NeverEnding Story a '90-es évek egyik legemblematikusabb hazai gyártású műsoros kazettájára, a Filmslágerek magyarulra is felkerült Kiki és Auth Csilla tolmácsolásában!

 

Pokorny Lia az I Love You Babyt énekelte a SZESSÖN próbatermében, amivel Tomi és Jancsó simán fel is vehette volna helyben megalakult zenekarukba.