Most már biztos: nem a Gyűrűk Ura-trilógia idején játszódik a Gyűrűk Ura-sorozat

Az Amazon szériája a Másodkort mutatja be. Ekkor készülnek a Hatalom Gyűrűi, Szauron elkezd erősödni, Númenor felemelkedik és elbukik.

Most már hivatalos: az Amazonnál 1 milliárd dollárból készülő, ötévados Gyűrűk Ura-sorozat nem a Gyűrűk Ura-trilógia jól ismert eseményei idején fog játszódni, és a korábbi pletykákkal ellentétben nem is Aragorn fiatal éveit mutatja majd be, hanem a Másodkort. Aggodalomra azonban semmi ok, ez is épp elég izgalmas korszak Középfölde történelmében, Szauron például ekkor kovácsoltatta meg a Hatalom Gyűrűit a tündékkel, és ekkor készítette el titokban az Egy Gyűrűt is. De erre a korszakra esett Númenor szigetének virágzása és bukása is. 

Az Amazon persze nem egyetlen bejelentésben tudta le mindezt, hanem napokon keresztül kiraktak egy-egy újabb térképet Középföldéről a hivatalos Twitter-oldalukra, amin mindig egyre több város és ország volt feltüntetve. Az utolsó verzió az alábbi, csütörtökön kikerülő térkép volt, amelyhez A Gyűrű Versének jól ismert sorait írták kísérőszövegnek, illetve azt, hogy Üdvözlet a Másodkorból:

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen,
Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen,
Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.

A szép Középfölde-térképek eddig is lázba hozták a Tolkien-rajongókat: bár Númenor szigete csak az utolsó képen látható, más apróbb jelekből az igazi Gyűrűk Ura-szakértők már napokkal ezelőtt tudták, hogy az új sorozat a Másodkorban fog játszódni. Na de mi is történt ekkor, és miért nem szerepel a sziget a későbbi, harmadkori Középfölde-térképeken? Valószínűleg ezt fogja elmesélni a sorozat, az alábbi események bemutatásával:

  • Az emberek virágzó birodalmat hoznak létre Númenor szigetén, amit a valák ajándékoztak a dúnadánoknak, amiért Morgoth (lényegében „Szauron főnöke”) ellen harcoltak. Kíváncsiságból azonban a númenoriak keletre is elhajóznak, elérik Középfölde partjait is.
  • Szauron átveszi egykori mestere, Morgoth helyét, és ő maga lesz Középfölde rettegett zsarnoka. Felépíti hírhedt mordori tornyát, Barad-dûrt, mert nyugtalanítja a númenoriak ereje.
  • Szauron a bűvkörébe vont tünde kovácsokkal elkészítteti a Hatalom Gyűrűit. Titokban azonban elkészíti az Egy Gyűrűt is, aminek hatalma van a többi felett, és halhatatlanságot biztosít Szauronnak, amíg a gyűrű az ujján van.
  • Feltűnnek a nazgulok, Szauron félelmetes szolgái.
  • Hogy legyőzze a númenoriakat, Szauron fogolyként a szigetükre viteti magát. Elkezdi megrontani a lelküket, és háborúba küldi őket a valák ellen. A númenoriak elveszítik a háborút, birodalmuk elpusztul.
  • Númenor bukásának túlélői, Elendil és fiai, Isildur és Anárion Középföldén megalapítják a Száműzöttek Királyságait: Arnort és Gondort.
  • A tündék és az emberek egyesített serege legyőzi Szauront, de Isildur nem hajlandó elpusztítani az Egy Gyűrűt, inkább megtartja magának– ennek az eseménysornak a bemutatásával kezdődik A Gyűrűk Ura-filmtrilógia.

(via Collider & Geektyrant)