Nagyszerű magyar alkotásokkal múlathatjuk az időt pénteken

A Macskafogó mellett levetítik A tanút és a Csinibabát is.

A tanú - TV2, május 1. péntek, 15.30h

Pelikán József hithű kommunista, aki végigharcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik. Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják. Bacsó Péter filmszatíráját tíz évig dobozban pihentették bemutatása előtt.

 

Macskafogó - TV2, május 1. péntek, 16.40h

Az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek. De megcsillan egy reménysugár, az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkos szolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz...

 

Divat a szerelem! - Duna Tv, május 1. péntek, 18.45h

A híres, de nem túl fiatal, divattervezőt. Aliciát (Fanny Ardant) elhagyja párja, ezért úgy dönt, nem fejezi be a cég régóta várt kollekcióját. Hélénének, az asszisztensének valamit gyorsan ki kell találnia, hogy a nő új ihletet kapjon. Ekkor kerül a képbe a kissé egyszerű, de jólelkű kertész, kinek a személyében Alicia új múzsára talál.

 

Nászfrász - RTLII, május 1. péntek, 19.10h

Frank tiszteletes sajátos nézeteket vall a válásról. Szerinte a válások legfőbb oka a házasság. Ha kevesebb lenne a nász, kevesebb lenne a válás is. Ennek érdekében még az esküvő előtt igyekszik összeugrasztani a párokat, a jegyesek oktatása nála felér egy katonai kiképzéssel. Olyan feladatok várnak a résztvevőkre, mint bekötött szemmel való száguldozás Chicago belvárosában, két nyáladzó, bömbölő robotbabáról való gondoskodás, sőt, szerepel benne a szexről való lemondás is. És ez csak ízelítő mindabból, amire Frank tiszteletes kötelezi a házasulandókat az "igen" kimondása előtt.

 

Doctor Strange - Viasat3, május 1. péntek, 21h

A világhírű idegsebész, Dr. Stephen Strange élete tragikus fordulatot vesz egy szörnyű autóbaleset következtében. Miután a kezeit attól kezdve használni képtelen orvosnak a hagyományos gyógymódok nem használnak, valószínűtlen helyen talál segítséget _ egy titokzatos himalájai enklávé, a Kamar-Taj az utolsó reménye.Strange hamarosan rádöbben, ez a hely nem pusztán a gyógyításé, hanem a hadviselésé is: láthatatlan, sötét erőket kell visszaverniük, melyek világunk elpusztítására törekszenek. A doktor rövidesen válaszút elé kerül: visszatér régi, vagyonnal és népszerűséggel járó életéhez, vagy hátat fordít múltjának és újonnan szerzett mágikus képességeit latba vetve a világ szolgálatába áll a valaha volt legerősebb mágusként.

 

Bödőcs Tibor: Az élet értelme és kertészeti tippek - Comedy Central, május 1. péntek, 21h

Bödőcs Tibor önálló estje csak a Comedy Centralon! Ahogy a cím is mondja, az egyórás műsorban Bödőcs nemcsak az élet értelmére keresi a választ és kertészeti tippeket ad, de nem hagyja szó nélkül a fontosabb kérdéseket sem. Fergeteges szórkozás nem csak a hobbikertészetnek, de a fergeteges humor és a minőségi stand up rajongóinak is.

 

Véres gyémánt - AMC, május 1. péntek, 21h

Solomon (Djimon Hounsou), akit elválasztanak a családjától és arra kényszerítenek, hogy a gyémántmezőkön dolgozzon, egy nap különleges drágakövet talál, amit élete kockáztatásával elrejt, hogy az érte kapott pénzzel megmentse a családját. Archer (Leonardo DiCaprio), az exzsoldos tudomást szerez a kincsről és Mady Bowen (Jennifer Connelly) újságírónő közvetítésével Solomon mellé szegődik abban a reményben, hogy a kincs sikeres értékesítésével ő is jól jár és végre elhagyhatja Afrikát. A két ember sorsa végzetesen összefonódik az életveszélyes vállalkozás során.

 

A holnap határa - Film+, május 1. péntek, 21h

Bill Cage (Tom Cruise) katona, de eddig elkerülte a veszélyt _ pedig az emberiség egy űrből érkezett, könyörtelen fajjal vív hosszú, elkeseredett háborút. Amikor váratlanul mégis bevetik, ő rossz felszereléssel, kevés tapasztalattal indul csatába, és nem is bírja sokáig: gyors és kegyetlen hősi halált hal. Azután feltámad, és újra harcba indul. És újra, és újra, és újra. A földönkívülivel való közvetlen érintkezés időhurokba sodorta, és ő kénytelen számtalanszor végigélni ugyanazt a pokoli küzdelmet, hogy azután újra alul maradjon. Ám az esélyei egyre jobbak. Amikor pedig felbukkan mellette egy különlegesen kiképzett katona (Emily Blunt), még az is lehetővé válik, hogy ne csak magukat mentsék meg, hanem az egész világot.

 

Egyszerűen bonyolult - TV2, május 1. péntek, 21.55h

Jane három felnőtt gyermek anyja, jól menő péksége és étterme van. Ráadásul tíz évvel a válásuk után is baráti kapcsolatot ápol az ügyvéd ex-férjével. Jane és Jake a fiúk diplomaosztójára készülve összefutnak egy étteremben. A vacsora borozgatásba torkollik, majd némi nosztalgiázás után az ágyban kötnek ki. A helyzet egyszerűen bonyolult, hiszen Jake-nek csinos, ifjú felesége van, meg egy mostohagyereke. Jane-nek viszont egy félszeg, elvált építész csapná a szelet. A férfi pedig megint belehabarodik a volt asszonyába, akinek az életében nincs igazán helye az exnek...

 

Kéjlak - RTLII, május 1. péntek, 23h

Öt nős férfi osztozkodik egy pazar penthouse lakáson, amit titkos randevúkra és egyéjszakás kalandokra használnak. Amikor egy reggel Vincent (Karl Urban) kinyitja az ajtót, és az ágyban egy gyönyörű szőke, meztelen de halott lányt talál, felhívja legjobb barátait, Chris-t (James Marsden), Marty-t (Eric Stonestreet), Luke-ot (Wentworth Miller) és Philip-et (Matthias Shoenhaerts), hogy együtt megpróbálják összerakni mi történhetett. Ahogy a rendőrség lassan sarokba szorítja az első számú gyanúsítottat, barátságok és házasságok fura szövevénye rajzolódik ki egy árulással, féltékenységgel és erőszakkal teli örvényként felfedve a sötét titkokat és a szereplők valódi természetét.

 

Schindler listája - Moziverzum, május 1. péntek, 23h

Egyetlen ember is képes lehet arra, hogy a körülmények ellenére megváltoztassa a dolgok menetét. A mondás igazát mi sem bizonyítja jobban, mint Oskar Schindler története. Steven Spielberg nem sokkal a megjelenése után elolvasta az ausztrál Thomas Keneally regényét, mégis 10 évnek kellett eltelnie, hogy elég érettnek tartsa magát a Schindler listája filmre vitelére.A film főhőse, Oskar Schindler született üzletember és szerencsejátékos. A második világháború legelején elkerül a megszállt Lengyelországba és azonnal megérzi, milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte. Baráti kapcsolatok és némi ügyeskedés révén megszerez magának egy gyárat _ a Deutsche Emailware Fabrikot _ és nem győz eleget tenni a beözönlő megrendeléseknek. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli arra, hogy minél nagyobb számban foglalkoztasson zsidókat, így nemcsak olcsó munkaerőt talál magának, hanem segíthet a koncentrációs táborokban szenvedő embereken. A gyár hamarosan a zsidók egyetlen menedéke lesz. 1944-ben a nácik az Endlösung, azaz a zsidókérdés végső megoldása jegyében bezáratják a helybéli táborokat, és a rabokat Auschwitzba és Treblinkába, vagyis a biztos halálba akarják küldeni.Schindlernek gyorsan lépnie kell, ha meg akarja menteni a munkásait. Némi korrupció árán rábeszéli a német hatóságokat, hogy a termelés szempontjából nélkülözhetetlen munkásokkal együtt a gyárat áttelepíthesse a cseh-lengyel határra, Brinnlitzbe. Ekkor készül el az 1100 nevet tartalmazó lista, amelynek résztvevői kalandos úton, de megmenekülnek a krematóriumokból. Brinnlitzben Schindler gondoskodik arról, hogy a gyár fennállásának 7 hónapja alatt semmi olyasmit ne állítson elő, amelyet a németek hadicélokra tudnának használni. 1945. május 7-én, amikor a tábor lakói megtudják, hogy a németek kapituláltak, és abban is biztosak, hogy az oroszok pillanatokon belül elérik Brinnlitzet, Schindler elbúcsúzik védenceitől. Magára hagyja őket, mert tudja, jobb, ha az amerikaiak kezére adja magát...

 

Csinibaba - SuperTV2, május 1. péntek, 23.10h

1962. augusztus 28. Ezen a szombat reggelen is ellátja Simon bá' (Gálvölgyi János) hírekkel, tanácsokkal és zenével a háztömbrádión keresztül a rábízott állampolgárokat. Közben a KISZ meghírdeti a Ki-mit-tud-ot, amelynek győztesei kimehetnek a Helsinki VIT-re, ami a vasfüggönyön túl van. Maga az édes élet. Sok-sok bonyodalom, még több sláger, ármány, szerelem és mulatság után kiderül, hogy a véletlent sem bízzák a véletlenre, és senki sem abba a révbe érkezik, mint amibe beevezett.

 

Ütközéspont - Mozi+, május 1. péntek, 23.15h

Egy koccanás a New York-i csúcsforgalomban egy zsúfolt bekötőúton, normális körülmények között nem indítaná el olyan események láncreakcióját, melyek feldúlhatják két ember életét. Ám ezen a bizonyos napon, ebben a bizonyos órában ez a kis ütközés ádáz ellenséget csinál két egymásnak teljesen idegen emberből. Eszközeik a másik elpusztítására különbözőek lehetnek, de a céljuk egy és ugyanaz: mindketten módszeresen megpróbálják tönkretenni a másik életét, miközben kíméletlenül vissza akarnak szerezni valamit, amit elveszítettek. A menő ügyvéd, Gavin Banek késésben van a bíróságról, és igyekszik átverekedni magát a csúcsforgalmon. Egy másik sávban Doyle Gipson szintén a bíróságra tart, ahol eldől, hogy láthatja-e a gyermekeit, a bírónak pedig tele a napi ügylajstroma, nincs ideje várni. A felszínen Banek és Gipson nagyon különböznek: egyikük a pályája csúcsára igyekszik, míg a másik kétségbeesetten próbál felkapaszkodni a mélypontról. Ám egy apró karambol az önpusztítás szélére sodorja ezt a két idegent, és bebizonyítja, hogy a düh minden előnyt kiegyenlít, ha az ember fenevaddá válik…