Ő Hollywood leglelkesebb színésze! - Hétvégi tévéajánló

Bármilyen szerepet is vállal, Nicolas Cage mindent ezer százalékos elkötelezettséggel csinál, és mint tudjuk, tényleg bármilyen szerepet elvállal. Jót és rosszat és nagyon rosszat.

A bátrak háborúja (2016)

A USS Indianapolis nehézcirkáló az amerikai haditengerészet büszkesége volt, végigharcolta a II. világháborút a Csendes-óceánon, sőt, ez a hajó szállította az első atombombát arra a bázisra, ahonnan a bombázógép elindult Hirosima felé. És ez okozta a hajó tragédiáját, mivel a titkos küldetés teljes rádiócsendet követelt meg, és amikor egy japán tengeralattjáró torpedója eltalálta, senki sem tudott a katasztrófáról. Bár a legénység nagy része túlélte a robbanást, senki sem indult a keresésükre, és napokon át próbáltak a túlélők életben maradni élelem és ivóvíz nélkül a cápáktól hemzsegő óceánban, a hajó parancsnoka, McVay kapitány irányításával. Természetesen őt alakítja Nicolas Cage, szokás szerint hatalmas hévvel nekiesve a szerepben, és ez a legjobb dolog ebben a filmben, ami kicsit olyan, mint a Michael Bay-féle Pearl Harbor olcsó verziója.

Mocskos zsaru - New Orleans utcáin (2009)

Volt egyszer egy nagyszerű film, az Abel Ferrara rendezte 1992-es A mocskos zsaru, amelyben Harvey Keitel volt a címbéli, saját démonaival küzdő rendőrtiszt, és ennek a remake-jét készítette el az amúgy egyáltalán nem remake-kel foglalkozó Werner Herzog. És ami egyáltalán nem lett rossz, sőt, Cage egyik legjobb filmje az elmúlt tíz évben. Hőse egy velejéig korrupt, drog és szerencsejáték-függő nyomozó, aki a Katrina hurrikán sújtotta New Orleansban nyomozni kezd egy szenegáli család meggyilkolása ügyében. Hátfájására szedett gyógyszerei egyre kevésbé segítenek, kokainfüggősége kezd elhatalmasodni rajta, mégis meg tudja győzni főnökét, hogy ő a legjobb választás. Talál egy szemtanút, aki vallana az első számú gyanúsított, egy nagy hatalmú drogdíler ellen, de a fiú eltűnik, mi pedig végig nem tudhatjuk, hősünk melyik oldalon áll.

Boszorkányvadászat (2010)

A két kereszteslovag, Behman (Nicolas Cage) és Felson (Ron Perlman) az évekig tartó háborúzás után megelégelik az egyház nevében elkövetett kegyetlenkedéseket, és megszöknek. Szülőföldjükön azonban a pestis várja őket, és a papoknak meggyőződésük, hogy a járványért egy boszorkánysággal vádolt lány (Claire Foy) a felelős. A két szökevény a szabadságért cserébe elvállalja, hogy a furcsa lányt elviszik abba az elhagyatott kolostorba, ahol a szerzetesek egy ősi szertartás segítségével leveszik majd az átkot a vidékről. A küldetés azonban veszedelmesebb, mint gondolták. Mindez persze a hasonló témával foglalkozó 2010-es, kisebb kultfilmmé vált Fekete halál koppintása, és nem ér fel az eredetivel, de izgalmas és látványos.

Képlet (2009)

Nicolas Cage mindig vonzódott a rejtélyekhez és misztikumhoz, így nyilván nem volt nehéz rábírni, hogy vállalja el a Rejtély főszerepét. Amiben egy iskola avatóünnepségén elteszik a gyerekek jövőről készült rajzait egy időkapszulába, köztük azt is, amelyik véletlenszerűnek tűnő számsorokat tartalmaz. A kislány elmondása szerint láthatatlan emberek suttogták neki a számokat. Ötven évvel később a kislány által írt számok egy kisfiúhoz kerülnek, aki megmutatja azt az apjának, a híres asztrofizikusnak – igen, Nicolas Cage mint tudós! - megdöbbenve fedezi fel, hogy a számok dátumokat jelentenek, amelyek a világot sújtó nagy katasztrófák időpontjait jelzik az elmúlt ötven évben. Hősünk versenyt fut az idővel, hogy megakadályozza a végső katasztrófát, az apokalipszist, ami előre elrendeltetett – vagy mégsem!

A szellemlovas (2007)

Szomorúan kell belegondolnunk, hogy egykori kedvencünk bizony ilyen filmeket is csinált, sőt, a Szellemlovashoz még egy, az első résznél is rosszabb folytatás is készült. Nic Cage egyetlen mentsége, hogy képregényfeldolgozásról van szó, és ő Hollywood egyik legnagyobb képregénybubusa – és mondanunk sem kell, hogy az ördöggel cimboráló motoros kaszkadőr, Johnny Blaze képregényfigura. Hősünk a lelkét adta cserébe súlyosan beteg apja felgyógyulásáért,amiért örök rabságba került. Nappal továbbra is lélegzetelállító trükkjeivel szórakoztatja a borzongani vágyókat, éjjel viszont a gonoszak ellen kell harcolnia: akit legyőz, azt a pokol tüzével bünteti. Lángoló motorja nyergében minden éjjel nekivág szörnyű büntetőhadjáratának - és hiába szeretne, nem nyugodhat meg sosem.