Ön dönt, kedves néző! Megtartsa a főhős a milliókkal teli táskát?

1995 és 1999 között sugározta nagy sikerrel a Magyar Televízió Horvát János brazil licenc alapján készült interaktív műsorát, az Ön dönt!-öt, ahol a történet vége mindig a nézők szavazatától függött, a korszak celebritásai pedig jókat vitáztak a stúdióban.

Horvát Jánost aligha kell bemutatni a PORT.hu olvasóinak, elvégre a 78 éves egykori tévés és kubai nagykövet a magyar televíziózás hőskorának egyik emblematikus arca. 1964-ben nyerte meg az első Riporter kerestetik! tehetségkutató vetélkedőt, majd egy kubai ösztöndíj után hazatérve (spanyol-történelem szakon végzett az ELTÉ-n) 1969-től egészen 1994-ig a Magyar Televízió főmunkatársaként dolgozott. Kezdetben a Ki mit tud?-ok és más (pop)kulturális vetélkedők házigazdája volt, majd A Hét című legendás hírműsor egyik alapító szerkesztője lett. Interjúzott Fidel Castróval, de ő volt az MTV száguldó riportere akkor is, amikor 1978-ban az Egyesült Államok ünnepélyes keretek között visszaszolgáltatta Magyarországnak a koronázási ékszereket.

 

A 48 órás Hétvége című tévéműsor vezetői: Endrei Judit és Horvát János (forrás: Fortepan / Rádió és Televízió Újság)

 

Horvát János 1994-ben alapította meg a Centro Film Kft.-t, amelynek ügyvezetője és résztulajdonosa is volt, a Magyar Televízió számára pedig még évekig ezen a cégén keresztül készítette egyebek között jelen cikkünk tárgyát, az Ön dönt! című tévéműsort is.

Pár évvel ezelőtt még két komplett adás is fenn volt a YouTube-on ebből az izgalmas, interaktív show-ból, mostanra viszont már lekerültek onnan,

így sajnos jelenleg semmilyen formában nem lehet már visszanézni. Szerencsére 1995 és 1999 között számos cikk született az Ön dönt!-ről, ami nem csoda, elvégre egy igazi köztévés nagyágyú ötvözte benne a délutáni brazil szappanoperákat, a késő esti vitaműsorokat és a '90-es években nagy népszerűségnek örvendő Kaland, Játék, Kockázat-könyveket. Az élőben sugárzott Ön dönt! lényege ugyanis az volt, hogy az adott rész mindig más-más erkölcsi dilemma elé állította az aktuális epizód főhősét, ám arról, hogy melyik utat válassza, a nézők döntöttek telefonos szavazással. A Magyar Televízió pedig a végeredmény tükrében szerkesztette adásba az előre felvett jelenetek közül azt, amelyik a közönség elvárása szerint gombolyította tovább a történet fonalát. Ez így elsőre egy kicsit bonyi? Nézzünk akkor egy példát – jelen sorok szerzője ugyanis pont látta annak idején az Ön dönt! 1997. június 1. vasárnap adásba került, A talált pénz című epizódját.

Hősünk egy bankókötegekkel teli, milliókat érő táskára lel az utcán. Törvénytisztelő állampolgárként adja le a hatóságoknak, bízva abban, hogy a pénz eredeti tulajdonosa bőkezűen meghálálja majd a becsületes megtalálót? Vagy tartsa meg, hiszen megélhetési gondokkal küszködik?

Ez a műsor persze nemcsak egy néhány dramaturgiai pont mentén elágazó dél-amerikai szappanopera volt, hanem edukációs szándékú talkshow is. Horvát János ugyanis maga is többször hangosan lamentált azon, mi lehetne a morális értelemben vett jó döntés, a stúdióba hívott korabeli hírességek (Paudits Bélától Albert Györgyin át Kupa Mihályig) pedig késhegyre menő vitákat folytattak arról, mit tegyen a főhős.

Érdekesség, hogy a Magyar Televíziónak 1993-ban még nem kellett az Ön dönt! , így Horvát János eleinte vidéki tévéadókon szerepelt vele, majd miután saját bevallása szerint stabilan hozni kezdték a 10%-os közönségarányt, már az MTV is lecsapott rá, és 1995-től kéthetente péntekenként főműsoridőben, a Dallas után kezdték sugározni, 1996-tól pedig egy másik kiemelt sávba rakták át: vasárnap délutánonként a Walt Disney bemutatja című legendás mesemaratont követte. A Hungaricana folyóirat-gyűjtemény archívumában meg is találtunk jó néhány baljós epizódcímet ebből a korszakból:

  • A szerelem színe (1996. október 25. péntek, 21:20-kor, a Dallas után)
  • Vizsga (1997. február 23. vasárnap délután, a Walt Disney bemutatja után)
  • A talált pénz (1997. június 1. vasárnap)
  • Istenítélet (1997. augusztus 30. péntek)
  • Az utolsó esély (1997. szeptember 7. vasárnap)
  • Apák (1997. szeptember 21. vasárnap)
  • Az eltűnt ember (1997. október 18. vasárnap)
  • A sors csapdái (1997. december 14. vasárnap)
  • Kötelékek (1998. február 22. vasárnap)
  • Az utolsó kívánság (1998. március 8. vasárnap)
  • Úgy legyen! (1998. március 22. vasárnap – itt még a Walt Disney bemutatja után)
  • Vérkapcsolat (1998. október 11. vasárnap – maradt a délutáni műsorsáv, de ekkor már nincs Walt Disney bemutatja)
  • Igazságok és hazugságok (1999. február 28. vasárnap)

Horvát János nagy fegyverténynek könyvelte el, hogy 1996-ban Tolerancia-díjat kapott az Ön dönt!-ért, ahol szerinte jelesre vizsgáztak a magyarok vitakultúra(!) terén. Akkor így mesélt a Dunántúli Naplónak arról arról, hogy „szerény technikai körülmények között, milyen lehet az úgynevezett interaktív televízió”:

...az is kiderült az eddigi 11 adásból, hogy elég fejlett vitakultúránk van. Vagyis képesek vagyunk meghallgatni és méltányolni mások véleményét is. (...) A nézők és a meghívott vendégek szóbeli döntései egy ideális állapotot tükröznek. Ha valakinek a saját életében kell határoznia valamiről, nyilvánvaló, hogy konzervatívabb lesz, mint ha következmények nélkül, csak elméletben kell választania. A filmben a néger orvos és fehér szerelme a nézők áldásával összeházasodhatott. De ha valakinek a saját lánya kerül ilyen valóságos helyzetbe, már korántsem biztos, hogy ilyen liberális véleményt képviselve beleegyezne a házasságba.

Abba most inkább bele se menjünk, hogy ilyen végkifejlettel ma lemehetne-e egyáltalán egy főműsoridős interaktív show a köztévén. Nézzünk inkább meg, miként vélekedett az Ön dönt!-ről Valkó Mihály, a Szolnok megyei Új Néplap híres-hírhedt kultúrítésze az újság 1996. július 5-i számában! (Ekkor került adásba az a rekordnézettséget hozó epizód, ahol a focista főhős súlyos dilemmába került: győzzön-e élete legfontosabb tétmeccsén, vagy kockáztatva karrierjét hagyja ki a tizenegyest, megmentve ezzel az apja jövőjét, aki történetesen annak a csapatnak az edzője, amelyik kikapna, ha a főhős bevarrná nekik a győztes gólt?)

Mi tagadás, eleddig nem ragadott magával az Ön dönt!, Horvát János különleges játéka, amely mindig pénteki napon, a Dallast követi hűségesen – népszerűségben viszont elmarad a még mindig hódító amerikai sorozattól, de hát más is ez a „tészta”. Valójában nem is igazán játék, sokkal inkább a gondolkodás, mérlegelés képernyős „iskolája”. (...) Jókedvű, helyenként a humort sem nélkülöző, élénk, mozgalmas játéknak lehettünk részesei, s bár a befejezés, amelyet a film végül is adott - a fiú értékesíti ugyan a helyzetet, a vesztes csapatot vezető apát viszont a győztes együtteshez fogadják fel ifik edzőjének, szóval a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad - ez a happy endes, kicsit kimódolt befejezés nem lehet kedvünkre való.

De nem mindenki volt ilyen hurráoptimista a műsorral kapcsolatban, mint Valkó. 1997. november 26-án, szerdán a Somogyi Hírlap kaposvári kiadása meglebegtette: „sok vád éri az adást, hogy a brazil filmbejátszások alacsony színvonalúak”. Erről Horvát János így vélekedett a lapnak adott válaszában:

igaz, a bejátszások »bűn rosszak«, de nagyon ravaszul vannak megírva, s a téma is hálás, a nézők könnyen azonosulnak a mindennapi történetekkel. Ezt bizonyítja az egyre több telefonhívás is egy-egy adásban.

 

A Dunántúli Napló 1999. június 5-i száma viszont már arról írt a Hazai Tükör rovatban, hogy 4 esztendő és 63 adás után véget ér az Ön dönt!, sőt, Horvát János távozni fog a köztévétől.

– Ki döntötte el, hogy vége?
– Én magam. Szerintem ennyi idő épp elég egy műsor „életében”. Persze a döntéshez hozzájárult az is, hogy a Magyar Televízió gyakorlatilag fizetésképtelenné vált.
– Mennyibe került egy adás?
– 2,4 millió forintba. Ebben benne volt a film, a szinkronizálás és minden egyéb költség. Eleinte voltak szponzoraink, de később már nem akadtak mecénások.
– Milyen volt a nézettsége a sorozatnak?
– Kezdetben nagyon magas, később együtt zuhant a Magyar Televízió nézettségével. Kellemetlen volt az is, hogy más-más időpontban sugározták. A legnagyobb siker számomra az, hogy beszélgetésre tudtam bírni az otthon televíziózó családtagokat is. A hozzám érkező levelek ezt bizonyítják.

Az akkor még csak pletykaként fel-felbukkanó hír Horvát távozásáról egyébként utóbb tényleg igaznak bizonyult. A műsorvezető nem tudott megállapodni a munka folytatásáról a Magyar Televízióval, így 2000-ben átigazolt máshová: ő lett az akkor elinduló Sport TV alapító elnöke, valamint a Korda Györggyel közös pókerközvetítések révén a csatorna egyik fő arca. De – ahogy azt mondani szokás – ez már egy másik történet...

Ez is érdekes lehet

5 hihetetlen sztori a '80-as évek tévés ikonjairól

Mit szólt Kádár a felrobbanó Videoton Color Star tévékhez? Tényleg Kovács P. József volt a hírhedt híradós, aki fölül szmokingot viselt, alul meg csak fürdőgatyát? Miért esett kútba Gálvölgyi és Benny Hill közös show-ja? A magyar televíziózás legendái című könyvből ez mind kiderül.

Tovább