Ordas kamu a mítosz, miszerint Van Damme Véres játéka igaz történet

Frank Dux évtizedeken át azt állította, hogy CIA-ügynökként titkos ázsiai viadalokon verekedett, ám mára kiderült, hogy ebből egy szó sem volt igaz – egyszerűen csak be akart kerülni egy ütős filmötlettel Hollywoodba.

A PORT.hu olvasónak aligha kell bemutatni a Véres játék című, 1988-as Van Damme-klasszikust. Elvégre ez a legendás csihi-puhi sztori volt annak idején az egyik legkeresettebb sárga kazettás VICO-film a kölcsönzőkben, nem csoda, hogy idén tavasszal mi is beválogattuk a valaha készült 10 legjobb harcművészfilm közé.

Ezek a filmeket néztük odahaza VHS-en

A legtöbbünknél a videókorszak Bruce Lee-vel kezdődött, aztán benézett az Emmanuelle-be, majd jöttek a Schwarzenegger-filmek, egy jó adag horror, sci-fi és fantasy, meg minden, amit a mozikban nem nézhettünk meg. Ti mit néztetek?

Tovább

 

A film sztoriját bizonyára mindenki ismeri: a világ legkeményebb harcosainak részvételével rendeznek meg időről időre Hongkongban egy titkos harcművészeti tornát, ahol minden viadal brutális és kegyetlen, sokan holtan maradnak a küzdőtéren. Frank Dux (őt alakítja természetesen Van Damme), az amerikai katona megszökik egy támaszpontról, hogy részt vegyen a versenyen. Itt találkozik az újságírónő Janice-szel (Leah Ayres), aki cikket akar írni a karate rejtelmeiről. A döntő összecsapáson Dux a legkegyetlenebb harcossal, Ching Livel (Bolo Yeung) néz farkasszemet, aki számos ígéretesnek tűnő bajnokjelöltnek törte már porrá a csontjait...

Legendák keringenek arról, hogy ez a titkos, gyilkos harcművészeti viadal, ami a Véres sport mellett a Mortal Kombat videójátékokat is megihlette, valóban létezett, a film pedig igaz történet!

Fran Dux ugyanis egy időben saját maga mesélt arról, hogy 1975 és 1981 között az Egyesült Államok tengerészgyalogságában szolgált, és a CIA megbízásából Délkelet-Ázsiába küldték titkos küldetésekre azzal a céllal, hogy a harcművészeti tudása mögé rejtőzve módszeresen feltérképezze az illegális viadalok világát. A valóban nagy vászonra és tévéképernyőkre kívánkozó történet megfilmesítésében Dux maga is részt vett: a visszaemlékezései alapján írták meg a forgatókönyvet, ő maga pedig harcművész-koreográfusként és Van Damme edzőjeként serénykedett a forgatáson.

 

Forrás: Mozi+

 

Csakhogy mára kiderült, hogy Dux meséje a titkos viadalokról és a CIA-szálról ordas nagy kamu!

A téma szakértői úgy vélik, Frank Dux nem hogy nem nyerte meg 1975-ben a titkos Kumite bajnokságot, de valószínűleg sosem vett részt semmilyen harcművészeti versenyen. Emellett az az állítása is teljes mértékben kitaláció, hogy a CIA beépített ügynöke volt. Bár az amerikai hírszerzésnek végzett munkájáról részletesen beszámolt 1996-ban a The Secret Man című könyvében, és Van Damme-mal több akciófilmen is együtt dolgozott (igaz, később pereskedni kezdtek), a vele kapcsolatos széles körben elfogadott álláspont jelenleg az, hogy Dux csak azért hazudta le a csillagokat is az égről a hongkongi gyilkos versennyel kapcsolatban, hogy bekerülhessen Hollywoodba.

Dux azt állította korábban, hogy a CIA igazgatója, William J. Casey személyesen szervezte be titkos ügynöknek, amikor a haditengerészetnél szolgált. Csakhogy a katonai feljegyzésekben semmi nyoma annak, hogy valah is Délkelet-Ázsiába küldték volna őt titkos vagy nyílt bevetésekre. Dux válasza erre az volt, hogy a hadsereg meghamisította az iratait azért, hogy lejárassa őt, ám az állítását, miszerint tartalékos tengerészgyalogosként a CIA-nak dolgozott, Robert Gates, a CIA igazgatója, Norman Schwarzkopf Jr. tábornok, John K. Singlaub vezérőrnagy és a Soldier of Fortune című katonai szaklap is koholmánynak nevezte (Dux ugyan beperelte ezen utóbbi újságot, de vesztett).