Otthonodba költözik a mozi #3 - Ünnep az, amikor összecsap a család

  • X

A karácsony akkor a legvarázslatosabb, amikor még gyerekként éljük át, és először csodálkozunk rá az ünnep külsőségeire. Nem is véletlen, hogy a karácsonyi filmek többsége egyben gyerekfilm is. Mostani ajánlónkban, amelyben a Telekom Videotéka kínálatát szemlézzük, ezért olyan filmekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek az idősebbeknek, vagy kifejezetten a felnőtteknek szólnak, és azt mutatják be, hogy ami karácsonykor elromolhat, az általában el is romlik.

Káosz karácsonyra (díjmentesen kölcsönözhető)

Karácsonykor összecsődíteni a családot mindig jó ötletnek tűnik – legalábbis az elején. Így van ezzel a negyvenéves házassági évfordulójukat ünneplő Charlotte (Diane Keaton) és Sam Cooper (John Goodman) is, akik úgy döntenek, a szeretet ünnepén ők látják vendégül az egész rokonságot. Lányuk, Eleanor mindenki nagy meglepetésére beállít egy jóképű idegennel, akit a reptéren kért meg, hogy játssza el a vőlegénye szerepét. Charlotte fia, Hank egyedülálló apaként próbál kislánya mellett helytállni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Húga, a kleptomániás Emma pedig a tökéletes karácsonyi ajándék keresése közben se tud kibújni a bőréből, emiatt a karácsonyt kis híján rács mögött tölti. Természetesen az idősebb generáció is képviselteti magát Sam kissé már szenilis nagynénjétől Charlotte bűbájos apjáig (Alan Arkin), aki karácsonyi ajándékként egy kedves fiatal pincérnőt (Amanda Seyfried) visz haza. A négy generáció egy asztalhoz ültetése garantálja a káoszt, de nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a happy end azért garantált.

 

Tapló Télapó 2. (Díjmentesen kölcsönözhető)

Szeretettől túlcsorduló ünnepi hangulatot hiába is keresnénk minden idők leggátlástalanabb (ál-)télapójának második kalandjában, igaz, mást nem is ígérnek az alkotók, csak korhatáros poénokat, és azokat szállítják is. A 2003-ban bemutatott kultikus Tapló Télapó folytatásában hősünk újra összeáll a sittről nemrég szabadult apró tettestársával, Marcusszal és az immár felnőtt korba lépett pufók kölyökkel, hogy karácsony este kiraboljanak egy chicagói jótékonysági intézményt. A melót nem más szervezi, mint Willie tetovált, bőrdzsekis, trágár anyja (Kathy Bates), aki a bűnözésben nem ismer tréfát, és aki számára az erkölcs sosem volt akadály. És ha ez még nem lenne elég, a kapzsiságtól fűtött anti-Télapó vágyait alaposan felkorbácsolja a jótékonysági intézmény vezetője, a csinos és igen formás Diane (Christina Hendricks).

 

Családi karácsony (Fizetős premier tartalom)

Ha hangos, életszerű és egyben szórakoztató családi perpatvarokat akarunk látni, akkor a dán filmesekre nyugodtan számíthatunk. A színésznőként is ismert Paprika Steen harmadik rendezésében Katrine (maga Steen játssza) és férje, Mads karácsonyi vacsorára várják a családot. Vendégségbe érkeznek Katrine régóta elvált szülei, nemrég pappá szentelt nővére, Barbara, valamint tudálékos férje és kezelhetetlenül hiperaktív fiuk. Katrine és Mads két tinédzserkorú gyereke és Mads szülei is asztalhoz ülnek, továbbá az utolsó pillanatban csatlakozik a vendégsereghez a rehabilitációról kiengedett másik nővér, Patricia, hogy végképp hisztérikussá váljon a helyzet. Együtt a boldog család. Ám ahogy az várható, a nagyon különböző emberek a legrosszabbat hozzák ki egymásból, s rövidesen elszabadulnak az indulatok a meghittnek induló estén.

A keserédes fekete vígjáték minőségi szórakozást ígér, ezt szavatolja az is, hogy a dán filmkritikusok hét kategóriában jelölték az év dán filmje díjra, többek között a legjobb film elismerésére, valamint négy színészi díjra. A legjobb forgatókönyv Bodil-díját pedig el is nyerte a film.

 

Karácsonyi meglepi (Fizetős premier tartalom)

Van-e tökéletesebb pillanat a lánykérésre a nagy családi karácsonyi összejövetelnél? Abby (Kristen Stewart) is úgy tervezi, hogy akkor és ott teszi fel a nagy kérdést barátnőjének, de a tervbe egy „apró” hiba csúszik. Amikor megérkezik Harper (Mackenzie Davis) karácsonyi családi partijába, kénytelen szembesülni vele, hogy a szerelme még nem árulta el a szüleinek, hogy egy lánnyal él, sőt Abbyről azt mesélte nekik, hogy csak a heteró lakótársa. A szülőket megismerve rájön, barátnője miért nem mert még beszélni nekik. A Karácsonyi meglepi története persze nem vesz drámai fordulatot, igazi családi romkomot láthatunk, ami akár az Apádra ütök meleg verziójaként is nézhető. Stewarton és Davisen kívül a filmben szerepel még Alison Brie (Mad Men – Reklámőrültek), Mary Holland (Mike és Dave esküvőhöz csajt keres), Aubrey Plaza (Kockázatos túra, Kamatylista), Mary Steenburgen és Victor Garber (Alias) is.

 

Palm Springs (Fizetős premier tartalom)

Ajánlónkban az idei nyár egyik legnépszerű filmje a kakukktojás, Max Barbakow vígjátéka ugyanis nem karácsonykor játszódik, de egy nagyszabású ünnepség azért akad benne. A történet szerint a szakítófélben lévő Nyles elkíséri barátnőjét egy Palm Springs-i esküvőre. Majd másnap is. És harmadnap is. És utána is. Nyles beleszorult egy időhurokba, hasonlóan az Idétlen időkig meteorológusához. A különbség és a nagy csavar az, hogy ebben a verzióban a főhős nincs egyedül, mert kiderül, hogy az esküvő egy másik vendége, Sarah számára is ismétlődik ugyanaz a nap. Ketten együtt próbálják meg kideríteni, miért kell újraélniük az esküvőt napját. Közben természetesen egyre jobban összemelegednek, eleinte élvezik a gondtalan öröklétet, de idővel szaporodnak köztük a konfliktusok. Létezik-e kiút a hurokból, és van-e közös jövőjük a „való világban” is? A Palm Springs meglepő fordulatokkal teli, sokszor nézős romantikus kaland.