Pantomimmal a nácik ellen - Igaz történet

Az Ellenállás (2020) Marcel Marceau, a valaha élt leghíresebb pantomim művész igaz története, bár itt nem a pantomimról van szó, igaz, az is előkerül, hanem a nácik kijátszásáról és gyerekek megmentéséről. Igaz történet!

Ismerős még valakinek Marcel Marceau neve? Ő volt a világ valaha élt leghíresebb pantomim művésze, aki a némafilmek hatására kezdett foglalkozni a műfajjal, megújítva és világszerte népszerűvé téve ezt a régi művészeti formát. Az Ellenállás (2020) azonban nem a pantomimról szó, címe nem azt jelzi, hogy sokakban kelt ellenérzést, ha valaki egy szó nélkül, csak mutogatva akar elmesélni egy történetet, amihez még csíkos pólót is felvesz. Nem, ez a valódi ellenállásról szól Franciaországban a II. világháború alatt, merthogy Marceau a „resistance” tagja volt, és nem csak a németek ellen harcolt, hanem több száz, vagy akár több ezer zsidó gyerek életét is megmentette.

Igaz, ekkor még Marcel Mangel (Jesse Eisenberg) néven – a Marceau-t az földalatti mozgalomban veszi fel a forradalom egyik tábornoka emlékére -, egy strassburgi zsidó hentes fia, komoly művészi ambíciókkal. Csakhogy kitör a háború, és a francia ellenállás tagja lesz. Igaz, harcosként eleinte nem sok hasznát veszik, de kiderül, hogy jó hamisító, és a helyén van nem csak a szíve, de az esze is, és unokatestvérével, Georges Loingerrel (Röhrig Géza) zsidó gyerekeket kezdenek kimenekíteni a semleges Svájcba a határ menti erdős hegyvidéken. A feladat önmagában is nehéz, ráadásul a nyomukban jár a rettegett „lyoni hóhér”, Klaus Barbie (Matthias Schweighöfer), aki semmitől sem retten meg, hogy elérje azt, amit akar, legyen az kínzás, gyilkosság vagy zsarolás.  

A venezuelai rendező, Jonathan Jakubowicz (Emberrablók városa) a hagyományos elbeszélésmód híve, amolyan régimódi iparos, aki olyan ellenállós filmet forgatott, ami akár 1982-ben is készülhetett volna, de ezzel nincs semmi baj. Annyi merészet azért lépett, hogy a főszerepet játszó Jesse Eisenbergnek (Közösségi háló, Szemfényvesztők, Zombieland) ezt az arcát még nem ismertük, viszont van klasszikus szerelmi szál Clémence Poésy-vel (Túl a láthatáron, Tenet) és vannak megmentésre váró árva gyerekek - akiket mi mással szórakoztatna hősünk, mint a pantomimmel. És nem csak Röhrig bukkan fel itt – a rendező kedvenc filmje a Saul fia, nyilván ennek is köszönhette a szerepet -, hanem Kerekes Vica is az ő gyönyörű vörös hajával, és akit a rendező, aki a jelek szerint nagyon otthon van a magyar film világában, személyesen választott ki.

Marceau egyébként Párizs felszabadítása után a reguláris francia hadsereg tagja lett, és ebben a minőségben Patton tábornok 3. hadseregében szolgált összekötőtisztként, lévén, hogy kiválóan beszélt mind angolul, mind németül a francia mellett.