Pénteken tele leszünk Agatha Christie-feldolgozásokkal

Sorozat is, film is. Miss Marple is, Poirot is.

Miss Marple történetei - Miért nem szóltak Evansnek? - Galaxy, október 9. péntek, 18.55h

Bobby Jones, a lelkész fia Wales békés tengerparti kisvárosában épp kedvelt sportjának, a golfozásnak hódol, amikor a labda a figyelmét egy haldokló férfire irányítja. Amíg társa orvosi segítséget keres, a férfi meghal. Utolsó erejéből csak egy mondatra futja: "Miért nem szóltak Evansnek?". Ez a mondat és a Bobby zsebében talált, gyönyörű hölgyről készült fotó, melyek a férfi azonosítására szolgálhatnak. Várakozás közben egy férfi jelenik meg a színen. Ő Roger Bassington, aki felajánlja, hogy vigyáz a tetemre amíg megérkezik Bobby barátja. Bobby így még idejében odaér a misére. A férfit hamarosan azonosítják, méghozzá Amelia Cayman, a fotóról ismert nőszemély segítségével. Bobby számára érthetetlen, hogy ez a megkapóan gyönyörű nő, hogy válhatott ilyen csúfondáros öregasszonnyá?

 

Dzsungelből dzsungelbe - Filmcafe, október 9. péntek, 19h

Michael Cromwell nem is sejti, hogy mi vár rá, amikor visszatér Afrikába, hogy volt feleségétől elkérje a válás kimondásához szükséges utolsó papírokat. A new yorki üzletembert ugyanis egy fiú várja a repülőtéren. Egy fiú, aki Michael fia, ám a férfinak fogalma sem volt létezéséről. Michael kénytelen hazavinni magával újdonsült fiát, Mimi-Siku-t, aki eddigi életében csak az afrikai dzsungelt látta és bár New York is dzsungel a maga nemében, a fiút mégis rengeteg meglepetés várja új otthonában. Meg kell tanulnia városi fiú módjára viselkedni. Ez azonban korántsem könnyű Afrika után.

 

Már megint bérgyilkos a szomszédom - AMC, október 9. péntek, 19.05h

Jimmy Tudesky (Bruce Willis), a visszavonult bérgyilkos élvezi a nyugodt hétköznapokat mexikói tengerparti házikójában. Hála egykori szomszédja, Nicholas Oz Oseransky (Matthew Perry) hamisított fogorvosi feljegyzéseinek, Tulipán meghalt a világ számára, és így sikerült átejteni fő ellensége, Gogolák bandáját. Tulipán most takarít, kertészkedik és főz. Mindezeknek felesége, Jill (Amanda Peet) nem örül. Hirtelen megjelenik Oz, és lélekszakadva meséli, hogy a Gogolák banda elrabolta a feleségét. Jimmy hallani sem akar az egészről, ez már nem az ő ügye. Ám Oz nyomában felbukkan a frissen szabadlábra helyezett bandavezér, Gogolák László (Kevin Pollak) és verőlegényei, akik Los Angelestől követték a gyanútlan Ozt.

 

A ferde ház - Moziverzum, október 9. péntek, 21h

Agatha Christie krimijéből készült adaptáció. A milliomos családfőt, Aristide Leonidest megmérgezik otthonában. A tettes valószínűleg népes családjának egyik tagja lehetett. A családfő unokája, Sophia kéri meg az ifjú Charlest, hogy folytasson nyomozást az ügyben. Egy olyan családban, ahol mindenkinek vannak sérelmei az elhunyttal és egymással szemben, nem könnyű megtalálni a gyilkost…

 

Pánikszoba - Sony Movie Channel, október 9. péntek, 21h

A frissen elvált Meg Altman (Jodie Foster) és kislánya, Sarah (Kristen Stewart) egy hatalmas, négyszintes New York-i lakásba költözik. Az ingatlannak van egy titkos, használaton kívüli helyisége, egy pánikszoba, amelyet vasbeton falak és páncélajtó véd, továbbá fel van szerelve minden, a túléléshez szükséges eszközzel. A ház korábbi lakója, azért építette, hogy betörők ellen menedékül szolgáljon. Az elhagyatott, biztonságosnak vélt szoba hamarosan jó szolgálatot tesz a háziaknak, amikor egy éjjel három férfi tör be a házba.

 

Amerika Kapitány - A tél katonája - Viasat3, október 9. péntek, 21h

Két évvel a New Yorkért folytatott csata után Amerika kapitány, azaz Steve Rogers Washingtonban él, és próbál alkalmazkodni a modern világ kihívásaihoz. Amikor azonban a S.H.I.E.L.D. egyik munkatársát megtámadják, a világot fenyegető összeesküvés közepén találja magát. Szövetségesével, a Fekete Özveggyel együtt ered az igazság nyomába, miközben bérgyilkosok hada próbálja elkapni őket. Hamarosan csatlakozik hozzájuk Sólyom is, ám így is minden erejükre szükség lesz, hogy leszámoljanak ellenfelükkel.

 

Csempészek - Filmcafe, október 9. péntek, 21h

Chris Farrady régen felhagyott a bűnöző életmóddal, de miután sógora, Andy elszúrja könyörtelen főnöke, Tim Briggs egyik drogügyletét, Chris visszakényszerül abba, amit a legjobban csinál _ a csempészésbe _ hogy kiegyenlítse Andy tartozását. Chris legendás csempész, és gyorsan összehoz egy csapatot legjobb barátja, Sebastian segítségével egy utolsó menetre Panamába és vissza, annak reményében, hogy több milliónyi hamis pénzzel térnek haza. Ám a dolgok hamar elkezdenek szétesni, és amikor már csak pár órájuk van összeszedni a pénzt, Chrisnek be kell vetnie régen használt fogásait, hogy lavírozni tudjon a brutális drogbárók, zsaruk és bérgyilkosok hálójában, mielőtt a felesége és a fia célponttá válik.

 

Jártál már a Holdon? - Duna Tv, október 9. péntek, 21h

Guia Alvarez fiatal, szép és egy menő divatmagazinnál dolgozik Milánóban. Egyik nap hírt kap, hogy ő örökölte meg a pugliai birtokot, ahol gyerekkorában a nyarakat töltötte nagymamájánál. Leutazik pár napra, hogy rendbe tegye a dolgokat, és elindítsa a gazdaság eladását. Maga sem számít arra, hogy az ott lakókkal is számolnia kell: értelmi fogyatékos unokaöccsével, Pinóval és a birtok intézőjével, a jóképű özveggyel, Renzóval és kisfiával.

 

Tíz kicsi katona - Film4, október 9. péntek, 21.50h

1939-et írunk, Európa a háború küszöbén áll. Tíz idegen érkezik a kicsi szigetre Devon partjainál, Dél-Angliában. Egyikük sem ismeri egymást, sem a titokzatos meghívójukat. A sziget el van zárva a világtól, ráadásul a házigazda sem várja őket, helyette az esti összejövetelen mindegyiküket gyilkosságok elkövetésével vádolja, amiért sohasem vonták őket felelősségre. A tíz ember megdöbbenését fokozza, amikor egyikük holtan esik össze. Agatha Christie klasszikus regényének legújabb feldolgozása.

 

Poirot / Az olcsó lakás esete - Galaxy, október 9. péntek, 23h

Amikor Agatha Christie megálmodta a belga nyomozó alakját, alacsony termetű, köpcös, díszes bajuszú, talpig elegáns úriembert képzelt el, aki valamikor az 1880-as években született. Az írónő által életre keltett nyomozó évtizedeken keresztül derítette fel a rejtélyes ügyeket, saját magát pedig minden szerénytelenséget nélkülözve remek embernek tartotta. Christie egészen az 1920-as évektől írt Poirot könyveket, mígnem 1975-ben, a Függöny című regényben vetett véget a detektív életének, aki a leírtak szerint 96 évesen, szívbetegség következtében hunyt el. A filmvásznon több színésznek is lehetősége volt belebújni Poirot bőrébe, leginkább mégis David Suchet alakítása emlékezetes. Suchet a '90-es évek elején vette át a nyomozó szerepét, filmes alakításai mellett pedig elsősorban Shakespeare színészként ismert.

 

Vaklárma - Sony Movie Cahnnel, október 9. péntek, 23.20h

Dave és Wally furcsa páros. Dave süket és újságos, Wally viszont vak és szerencsejátékos valamint Dave alkalmazottja. Amikor az újságos standnál lelőnek egy bukmékert, ők lesznek az első számú gyanúsítottak. Mivel a süket Dave háttal állt az eseményeknek, a vak Wally viszont csak arról tud beszámolni, amit hallott, ketten együttesen is csak csekély információval tudnak szolgálni. Dave látott egy lábat, Wally pedig egy Shalimar nevű parfüm illatát érzi. Kiderül, hogy az áldozatnál volt egy pénzérme, amelyet beledobott Dave borravalós dobozába, amelyet most Wally cipel magával. És ebben az érmében egy olyan microchip van elrejtve, amelyre sokaknak fáj a foga.

 

Elhajlási engedély - Viasat3, október 9. péntek, 23.50h

Rick (Owen Wilson) és Fred (Jason Sudeikis) jó barátok, mindketten régóta házasok. Szeretik a feleségüket, de ez nem jelenti azt, hogy ne néznének más nőkre. Egy idő után a két nejnek is feltűnik, hogy nem őket stírölik. Grace (Christina Applegate) és Maggie (Jenna Fischer) sajátos módon próbálja leszoktatni őket erről. Egy hét kimenőt adnak férjeiknek, és az elhajlási engedély birtokában azt csinálnak, amit akarnak, nem kell számot adniuk semmiről. De ha letelik a hét, vissza kell térniük a hűséges párjaikhoz. Rick és Fred fejest ugrik a szabadságba, ám hamar megtapasztalják, hogy más az álmodozás, és más a valóság.