Priscilla nem egy nő! - Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai

Merthogy a címbeli Priscilla egy turnébusz, ahogy a benne utazó három előadó sem nő, illetve valamennyire igen, különböző fázisokban azért mégiscsak azok. Egy igazi kultfilm régről!

Egy dolog, hogy a Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai elképesztő és mindenki számára váratlan sikere megágyazott megannyi LMBTQ film, könyv és ki tudja milyen alkotások előtt, és egyáltalán, milyen fontos lett a másság elfogadásában. És más dolog, hogy ma nézve kik és hogyan játszottak benne. Merthogy a három kalandvágyó transzvesztitát három elképesztően tehetséges színész játszotta, akiket azóta teljesen más arcukról ismerünk.

Merthogy a Mátrix Smith ügynöke, vagyis Hugo Weaving, a Memento emlékezetkieséses bosszúállója, Guy Pearce és az angol újhullám egyik emblematikus alakja, az ekkor már veteránnak számító Terence Stamp öltöttek 1994-ben női ruhát. Sőt, ilyen ruhákat jó eséllyel egy normális nő sem venne fel, hacsak nem egy Las Vegas-i kaszinó tánckarában dolgozik, a lényeg az, hogy Felicia, Mici és Bernadette, az extravagáns produkcióikról ismert nőimitátor előadóművészek, a „pucckirálynők", meghívást kapnak egy négyhetes turnéra, Ausztrália vörös sivatagának kellős közepén egy szállodában. Priscilla névre keresztelt, lerobbant buszukkal nekivágnak a sivatagnak. Rádiójukból bömböl a zene, a busz zsúfolva női ruhák, tűsarkú cipők és "alkalmilag" bérelt melltartók tarkabarka gyűjteményével.

Az út során majdnem mindenkivel összebalhéznak, valószínűtlen helyeken beöltöznek, és előadást tartanak. Barátokat is szereznek, de persze rengeteg előítélettel kell néha szó szerint is megküzdeniük, az út végén pedig mindenkit hatalmas meglepetés vár. Stephan Elliott filmje road movie-ként is tökéletesen működik, a magánszámok, a némi hiszti és sok extravagáns ruha pedig egyfajta körítés, illetve annál azért több, mert a Priscilla egy Oscar-díjat – és mellé egy BAFTÁ-t is – hazavihetett a legjobb kosztümök miatt. A közhiedelemmel ellentétben az egy évre rá, 1995-ben kijött, Patrick Swayze, Wesley Snipes és John Leguizamo főszereplősével készült Wong Foo, kösz mindent! -Julie Newmar nem ennek a filmnek a remake-je, csak egy különös véletlennek köszönhetően szinte szóról szóra megegyezik a két film története és persze a témája. És a ruhatára.