Robert Downey Jr. jó, rossz és szuperoldala

A még mindig elképesztő formában lévő színész hihetetlen karriert tudhat maga mögött, amely során játszott pár tenyérbe mászó figurát, becsületes fickót, kedves szélhámost, meg persze a Vasembert, és azt többször is

Született gyilkosok (1994)

Oliver Stone filmjének, aminek forgatókönyvét az akkor még kevésbé ismert  Quentin Tarantino jegezte, az az alaptétele, hogy a két őrült és öntörvényű gyilkos,  vagyis Mickey és Mallory (Woody Harrelson és Juliette Lewis) csakis a médiának köszönheti népszerűségét, és ez a népszerűség és szereplési vágy hajtja őket előre ámokfutásuk során. Ezt a médiát pedig gyakorlatilag egy személyben képviseli Robert Downey Jr. rámenős riporterként, aki Amerikai Mániákusok című műsorában csap nekik hírverést, és aki a börtönbe is követi az elfogott párocskát, és az általa szervezett interjú ad alkalmat Mickey és Mallory szökésének. Sőt, a riporter a nagy börtönlázadás során a bűnözők oldalára áll, de ez sem menti meg az életét – és Downey Jr. tökéletesen hozza ezt a kekec, tenyérbe mászó figurát.

Durr, durr és csók (2005)

Íme, a film, aminek köszönhetően Robert Downey Jr. megkapta Vasember szerepét, annak ellenére, hogy messze nem ő volt a producerek kívánsága. Ő pedig később ezért annyira hálás volt, hogy a Durr, durr és csók forgatókönyvíróját és rendezőjét beajánlotta a Vasember 3-ra. Downey Jr. élete egyik legjobb alakítását hozza ebben a romantikus detektívkomédiában, amiben egy kisstílű bűnözőt játszik, aki egy véletlen folytán kerül Hollywoodba. Aztán a véletlenek úgy hozzák, hogy egy rejtélyes ügybe is belebotlik, amit az őt a szerepre felkészítő magánnyomozóval, Meleg Perry-vel (a szintén remek Val Kilmer) kénytelen felderíteni, ha túl akarja élni a hullák övezte kalandot. Aki szereti a Halálos fegyvert és Az utolsó cserkészt, az imádni fogja a Durr, durr és csókot.

Jó estét, jó szerencsét! / Good Night, and Good Luck. (2005)

1953-at írunk, amikor a televíziózás még gyerekcipőben jár és amikor a neves tévés hírszerkesztő, Edward R. Murrow (David Strathairn), egy népszerű ismeretterjesztő hírműsort vezet a CBS csatornán Fred Friendly (George Clooney, aki egyben a film rendezője is) producerrel karöltve. Murrow munkáját elhivatott csapat támogatja, akik nem riadnak vissza a Joseph McCarthy szenátor vezette kommunistaellenes hisztériakampányától, amely sokak karrierjét törte már derékba. Ennek a szerkesztőségnek az egyik legelkötelezettebb tagja a fiatal riporter, Joe Wershba (Robert Downey Jr.), akinek személyes veszítenivalója is van, hiszen az egyik kolléganője titokban a felesége, márpedig ezt tiltja a szervezet etikai szabályzata.

Vasember 2. (2010)

A második részben már mindenki tudja, hogy valójában Tony Stark a Vasember, és a milliárdos feltaláló fel akarja hívni a figyelmet a közjó szolgálatába állítható technikai újdonságokra. A kormány azonban azt szeretné, ha fejlesztéseit a hadsereg kapná, ám Tony attól fél, hogy azok rossz kezekbe kerülnek. Van azonban más baja is, a mellébe épített reaktor lassan megmérgezi, felbukkan egy rejtélyes figura a Stark család múltjából, Ivan Vanko (Mickey Rourke), aki a saját fegyverével akarja elpusztítani a Vasembert, és ebben támogatja Stark legfőbb riválisa, Justin Hammer (Sam Rockwell) is. A szuperhős kénytelen újra akcióba lépni, hogy a barátai segítségével legyőzze azokat az erőket, amelyek őt és az emberiséget fenyegetik.

Vasember 3. (2013)

A tudós-szuperhős boldogan él egykori asszisztensével, Pepper Pottsszal, ám álmatlanságban szenved, és pánikrohamok gyötrik. Amikor merényletek sora rázza meg a várost, Stark úgy dönt, hogy felveszi a (vas)kesztyűt, és szembeszáll a Mandarin néven ismert titokzatos ellenséggel. A Vasemberen végzett legújabb fejlesztése azonban még nem tökéletes, ráadásul felbukkan néhány korábbi ismerőse is, köztük egy feltaláló (Guy Pearce), akit annak idején sikerült vérig sértenie, és aki most egy forradalmian új találmányt állít a gonosz szolgálatába. Tonynak az ösztönei, a humora és a találékonysága és a frissen felbukkant Fekete Özvegy segítségével talán sikerül felülemelkedni a nehézségeken.