Rossz lóra tett a TV2 a Hazatalálsszal?

A TV2 új, napi sorozata az első héten nem remekelt, olyannyira nem, hogy az RTL-en nagyjából azonos időben futó A mi kis falunk ismétlés is veri a fiatalok körében.

A TV2 múlt héten indította útjára a Hazatalálsz című napi sorozatát (kritikánk itt olvasható), ami a csatorna jelenlegi legsikeresebb műsora, a Szerencsekerék után kerül adásba. A széria a fiatalok körében átlagosan 164 946 nézőt ért el adásonként, a közönségaránya 15,4 százalék volt. Ehhez képest a Szerencsekerék hatalmas számokat produkál: 236 292-en néztek egy-egy adást, ami 21,3 százalékos közönségarányt jelentett a csatornának. A csatorna azt gondolhatta, hogy mivel a Kasza Tibor vezette vetélkedő nagyon népszerű, majd automatikusan húzza maga után az azt követő műsort. Ez egy bizonyos mértékig ez stimmel is, és nem tudhatjuk, hogy milyen számokat érne el a sorozat, hogyha csak „önmagában állna”, és nem a Szerencsekerék után következne. Mi azt gyanítjuk, hogy sokkal kisebbeket.

Hazatalálsz; Forrás: TV2

 

A Hazatalálsz a fiatalok körében tehát nem igazán népszerű, de a teljes lakosság körében még így is megvan az a durván 650 ezres átlagos nézőszám, ami 19,7 százalékos közönségarányt jelent a csatornának. És hogy mi bizonyítja, hogy a Hazatalálsz mérsékelten sikeres a 18 és 49 év közöttiek körében? Hát az, ahogy az RTL-en fél 9-kor kezdődő A mi kis falunk ismétlései (!) adásonként 183 241 nézőt vonzanak, a közönségarány itt 16,3 százalék (szemben a Hazatalálsz 164 946 nézőjével). És itt bizonyosodik be megint, amit egy pár héttel ezelőtt már leírtunk, nevezetesen, hogy a TV2 lett Magyarország „néptévéje”: A mi kis falunk a teljes lakosság körében sokkal kevesebb nézőt vonz, szám szerint 480 662-t adásonként (13,4% SHR), szemben a TV2-es Hazatalálsszal, ami viszont 650 ezret. A két sorozat idősávja nem teljesen fedi egymást: A mi kis falunk egy fél órával előbb kezdődik, mint a Hazatalálsz: ekkor még a TV2-n javában tart a Szerencsekerék.

A Szerencsekerék RTL-es kihívója, a Drága örökösök nézőszáma is nagyot nőtt az előző hét (177 945 néző, 15,8% SHR) óta a fiatalok körében: a múlt héten 194 336-an követtek egy epizódot, ami 17,8 százalékos közönségarányt jelentett a csatornának. A teljes lakosság körében viszont csak mérsékelten nőtt a nézőszám: 541 059-ről 554 548-ra, a közönségarány 14,6 százalékról 15 százalékra. Ehhez az eredményhez minden bizonnyal a megújult, hétköznap délutáni műsorstruktúra is hozzátett, például a Bátrak földje című RTL-sorozat ismétlése.

A hétköznapokat tehát még a TV2 viszi a Szerencsekerékkel, bár a szerdát már sikerült az RTL-nek megnyernie a fiatalok körében, de a hétvégék egyértelműen az RTL-nek kedveznek.


A Gólkirályság című saját gyártású sorozatuk lett az ötödik legnézettebb műsor a múlt héten a 18 és 49 év közöttiek körében 230 693 nézővel és 19,4 százalékos közönségaránnyal, ez egyébként gyengébb eredmény, mint az előző héten volt, akkor még 264 430-an nézték az aktuális epizódot, viszont a teljes lakosság körében hatalmas nézővesztést kellett elkönyvelniük. Míg előző héten 732 179-en követték figyelemmel az epizódot, addig múlt héten már csak 607 170-en nézték a szombati részt, ami több mint százezres veszteség.

A vasárnapot viszont nagyon megtolta az RTL, azon belül is a Cápák között: zsinórban negyedszer is a műsor aktuális adása lett a hét legnézettebb műsora a fiatalok körében

288 344 nézővel és 23,1 százalékos közönségaránnyal. Ez a szám jobb is lett, mint az előző heti, akkor 276 697-en nézték az aktuális részt, a közönségarány 21,9 százalékos volt.

A fiatalok körében a toplista a következőképpen alakult: az első helyezett Cápák közöttet három Szerencsekerék-adás követi, majd a már említett Gólkirályság ért az ötödik helyre, utána megint egy Szerencsekerék adás következik.


A teljes lakosság körében a Szerencsekerék mesterötössel végzett az első öt helyen az öt adásával, hatodik-hetedik helyen két Tények-adás áll, nyolcadik lett a vasárnapi RTL-Híradó, majd Tények és Híradók váltják egymást. A Hazatalálsz első epizódja a 19. helyen végzett, viszont a második rész már csak a 28. helyig tudott kapaszkodni.

És ami már nagyon régen történt meg az RTL-el: a fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarányok tekintetében újra meg tudta szerezni az elsőséget 15 százalékkal, a TV2 a második helyen végzett 13,9 százalékkal.