Scarlett hangja kicsinál

Scarlett Johansson még a hangjával is képes bárkit érte remegő kocsonyává változtatni, ahogy ezt ebben a kissé futurisztikus drámában teszi, igaz, most a magyar hangja, Csondor Kata dolgozik helyette.

Minden megvolt ahhoz, hogy A nő egy túlgondolt, idegesítő, saját okosságától elszállt művészfilm legyen, ám mégsem így történt. A koncepció ugyanis merész, a szereposztás pedig minimum sajátos. Azt nyilván kevesen vitatják, hogy Joaquin Phoenix remek színész BIZONYOS szerepre – például kattant alakok eljátszására -, de kevesen osztanák rá egy szerelmesfilm főszerepét. És egy szerelmesfilmhez két ember kell minimum, általában egy férfi és egy nő, de hősünk mindvégig egyedül van, miközben mégsincs egyedül.

Los Angelesben, a közeli jövőben él Theodore Twombly író, aki abból él, hogy megható, személyes leveleket ír mások számára. A férfi rossz passzban van, próbálja kiheverni, hogy tönkrement egy hosszú kapcsolata. A számítógépein dolgozik és játszik, egy nap pedig unalmában letölt egy új, intelligens operációs rendszert, amolyan virtuális személyi asszisztenst. A beállítások során választhat, milyen hangot adjon a programnak, és automatikusan egy kellemes női hangot választ. Így találkozik Samanthával, pontosabban a hangjával, amely valósággal megigézi. Samantha okos és éleslátó, érzékeny és meglepően vicces. A kezdeti barátságuk egyre jobban elmélyül, a hang pedig irányítani kezdi a könnyen befolyásolható férfit, aki hamar függővé válik tőle.

Sokan járták már körbe a kérdést, miként hathat ránk a mesterséges intelligencia, de sosem tették ezt ilyen intim megközelítésben. És ez A nő legfőbb erőssége, amihez Joaquin Phoenix finom játéka, átszellemültsége rengeteget ad hozzá, akárcsak Scarlett Johansson, aki meg sem jelenik, és akinek orgánumát a magyar szinkron miatt nyilván hiányolnunk kell, de visszatérő – bár nem állandó - magyar hangja, Csondor Kata képes gond nélkül helyettesíteni. Spike Jonze filmje 5 Oscar-jelölésig jutott és ebből egy díjat el is hozott a legjobb forgatókönyvért – és játszik benne az ekkor még korántsem sztár Chris Pratt is legjobb barátként – régen ez volt az állandó szerepköre.