Senki sem tudta a '78-as randishow győzteséről, hogy kegyetlen sorozatgyilkos

Az öt gyilkosságért halálra ítélt Rodney Alcala The Dating Game-beli szerepeltetése az amerikai tévétörténelem egyik leghátborzongatóbb pillanata volt.

Rodney Alcala (teljes nevén: Rodrigo Jacques Alcala Buquor) 1978-ban jelentkezett a The Dating Game című tévéműsorba, ahol két másik férfival kellet versenyeznie azért, hogy elnyerhesse a drámatanár Cheryl Bradshaw szimpátiáját.

Azt azonban a játékosok, a stáb és a nézők sem sejthették még ekkor, hogy Alcala egy kegyetlen sorozatgyilkos, akinek ekkorra már legalább négy emberölés száradt a lelkén...

Mivel Cheryl Bradshaw-t egy paraván választotta el az érte versenynő amorózóktól, akiknek mindenféle furmányos kérdésre kellett frappánsan válaszolni. A lány a megérzéseire hallgatva a magát sikeres fotósnak kamuzó, szabadidejében siklóernyőző és motorozó Alcala mellett döntött (aki ekkor valójában a Los Angeles Times ólomszedőjeként dolgozott). Ám amikor már szemtől szemben álltak, hamarosan rájött, hogy a kezdeti pozitív benyomása téves volt... Íme néhány részlet a műsorból:

 

 

Cheryl Bradshaw a Sydney Telegraphnak 2012-ben adott interjújában felidézte azt a pillanatot, amikor a férfi randira hívta műsor végén:

Kezdtem egyre rosszabbul érezni magam. Nagyon ijesztően viselkedett. Visszautasítottam az ajánlatát, nem akartam többé találkozni vele.

Bradshaw csak jóval később tudta meg, milyen szerencsés volt, mivel a randishow győztese a műsor után tovább folytatta a gyilkosságokat – egyes kriminálpszichológusok szerint ebben szerepet játszhatott a műsor utáni visszautasítás vezérelte bosszúvágya is. Bár hivatalosan sosem derült ki, hány áldozata volt, a rendőrség becslése szerint Alcala több tucat nőt ölt meg, sőt, egyesek 130-ra(!) teszik a szerencsétlen áldozatok számát.

 

Nemcsak Cherylt zavarta a gyilkos amorózó viselkedése

Jed Mills a műsor másik amorózója sem őriz róla kellemes emlékeket. Az LA Weeklynek 2010-ben így nyilatkozott egykori vetélytársáról:

Nem hittem a mosolyának. Nem hittem a sármjának, és nem kedveltem őt. Meg is lepett, hogy végül nem engem választottak. Tudom, hogy a másik srác [a 3-as számú agglegény] nem teljesített jól, de az sem tetszett, amit Rodney művelt. Elég csendes volt, és még meséltem is a bátyámnak erről a srácról, hogy jóképű, de valahogy hátborzongató. Mindig lefelé nézett, sosem vette fel a szemkontaktust.

Alcala tévés szereplésének másik megdöbbentő aspektusa, hogy a producerek nyilvánvalóan nem ellenőrizték a férfi hátterét. Ha ugyanis ezt előzetesen megtették volna, rögtön kiderült volna, hogy korábban már elítélték, és három évet ült rács mögött, amiért 1972-ben megvert és megerőszakolt egy 8 éves kislányt.

 

Rodney Alcala egy 2010-es fotón (forrás: Ted Soqui/Corbis via Getty Images)

 

Végül a hatóságok elkapták Alcalát, és 1980-ban Orange megyében halálra ítélték a 12 éves Robin Samsoe 1979-ben történt elrablásáért és meggyilkolásáért. Bár az ítéletet 1984-ben a kaliforniai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte, az 1986-os megismételt tárgyaláson újfent halálra ítélték ugyanezért a bűncselekményért. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság azonban 2003-ban hatályon kívül helyezte az ítéletet, így Alcala újabb tárgyalás elé nézett.

 

Öt gyilkosságot tudtak végül rábizonyítani

Mivel a DNS-e egyezett más gyilkosságok bizonyítékaival, az Orange megyei ügyészek négy másik nő meggyilkolásával is megvádolták. 2010-ben ítélték halálra Robin Samsoe meggyilkolásáért, valamint a 18 éves Jill Barcomb, a 27 éves Georgia Wixted 1977-es haláláért, továbbá a 32 éves Charlotte Lamb 1978-as meggyilkolásáért és a 21 éves Jill Parenteau 1979-es haláláért. Az ügyészség ezek mellett további gyilkosságokat is feltárt, és a hatóságok azt is kinyomozták, hogy Alcala a „zsákmányként” becserkészett nőktől, „trófeákat”, például ékszereket is elvett.

A hidegvérű gyilkos 2021 júliusában, 77 évesen halt meg a börtönben, miközben kivégzésére várt – így már soha sem fog kiderülni ki a bűnei teljes lajstroma. A randishow-ban való szereplése a tévétörténelem egyik leghátborzongatóbb és legmorbidabb darabjaként maradt fenn az utókor emlékezetében.

(via Unilad)