Sorozat készül a leghíresebb magyar női sorozatgyilkosról Tarr Béla közreműködésével

Pipás Pista nem mindennapi történetét Fata Morgana címmel ismerhetjük meg. Az AMC és Tarr Béla is benne van a produkcióban.

Fata Morgana címmel készül tévésorozat Pipás Pistáról, a férfiként élő nőről, aki a XX. század elején a Szeged környéki tanyavilág legendásan kegyetlen önjelölt igazságosztója volt, és jó pénzért bármelyik helyi asszony iszákos urát eltette láb alól.

Pipás Pista (szül.: Fődi Viktória); Forrás: wikipedia

 

A sorozat főhőse, Viktória egy nap úgy dönt, hogy férfinak – a titokzatos „Pipás Pistának” – álcázva magát gyilkos akcióba kezd, és bosszút áll minden olyan férfin, aki fizikailag bántalmazta és elnyomás alatt tartotta a feleségét. De vajon ki ő? Egy protofeminista szuperhős vagy egy aljas gyilkos? Vagy talán mindkettő?

A részben tehát igaz történeten alapuló új sorozat egy nő bosszúhadjáratát mutatja be a klasszikus westernfilmeket alapul véve, a Kusturica-féle vadkelet eddig ismeretlen, századfordulós arcát bemutatva, egy női sorson keresztül. A produkció kreatív producere a Kossuth-díjas filmrendező és forgatókönyvíró, Tarr Béla.

Az AMC Networks International programigazgatója, Radóczy Katalin így nyilatkozott a sorozatról, amelynek a tervéről egyébként már a patinás Variety magazin is írt:

Az AMC azért választotta a Fata Morgánát több más ígéretes forgatókönyv közül, mert a történet képes arra, hogy tovább színesítse és gazdagítsa a saját gyártású sorozataink portfólióját. A történet igazi, keleti vad romantika a maga borzalmával együtt, mégis fontos kérdéseket feszeget a női lét, a bántalmazás és a felelősség mezsgyéjén. Bár az igaz történet múlt század eleji, mégis fontos aktualitással bír napjainkban is

A Tóth Csaba kreatív producer által jegyzett projektben tehetséges magyar alkotócsapat vesz részt, köztük Harmi Gábor showrunner, valamint Ruttkay Zsófi, Pálfi György és Papp Gábor társszerzők. Tóth Csaba így nyilatkozott a sorozatról:

Nagyon örülünk, hogy egy drámákra specializálódott produkciós céggel, az Oble-lal együttműködve életre kelthetjük ezt a magyar legendát. Akárcsak főszereplőnkkel, ezzel a történettel is célunk, hogy megkérdőjelezzük a konvenciókat, és a western műfaj egy szikárabb, titokzatosabb és sötétebb világát is megmutassuk. A Fata Morganával egy magával ragadó és elgondolkodtató sorozatot szeretnénk létrehozni, amely vizuálisan és narratíváját tekintve is feszegeti a határokat.

Lydia Kali, az Oble kreatív producere így méltatta a sorozatot a hivatalos sajtóközleményben:

A Fata Morgana egy nő lenyűgöző, mélyen magával ragadó története, aki egy erőszakos, patriarchális társadalom ellen küzd. Antihősünk a bosszú angyala, aki férfias nő és nőies férfi egyszerre. Nonkonformista, aki szembemegy a társadalmi elvárásokkal, és erkölcsi kettőssége arra készteti a nézőket, hogy megkérdőjelezzék saját definíciójukat a jó és a rossz fogalmáról.

A Fata Morgana a Content Budapest Series Pitch 2023 döntőjébe jutott, ahol június 27-én mutatkozik be a zsűrinek. A produkciós csapat jelenleg finanszírozási partnereket gyűjt, hogy továbbléphessenek a történet kidolgozásában, és életre kelthessék ezt a merész sorozatot.

Maga Pipás Pista jó ideje foglalkoztatja már az írók, forgatókönyvírók és újságírók fantáziáját. Volt PORT.hus kollégánk, Lakatos István képregényben dolgozta fel a legendáját a Szépirodalmi Figyelőben, az Index.hun pedig 2015-ben jelent meg egy izgalmas írás Átokháza bosszúangyaláról, akiről máig nem tudni pontosan, hogy „leszbikus bérgyilkos, vagy a vidéki nyomor feminista lázadója” volt-e...