Sosem találod ki, milyen felvételt játszana le a CNN világvége esetén

Az 1980-as felvételen egy katonai rezesbanda húzza ugyanazt a számot, amit állítólag a Titanic süllyedésekor is játszott a zenekar.

Sokan évek óta kongatják a vészharangot amiatt, hogy a környezetszennyezés, a globális felmelegedés, a túlfogyasztás, a túlnépesedés és a kifogyóban lévő nyersanyagkészletek miatt az emberiség a 24. órában van. Az elmúlt hetek eseményei, a háború Ukrajnában, a romló forintárfolyam, az elszabadult infláció vagy az akadozó üzemanyag- és alkatrészellátás pedig még inkább azt éreztetheti az emberrel, hogy itt a vég... Sajnos mindez tökéletes apropó arra, hogy bemutassuk, mit sugározna a CNN tévécsatorna világvége esetén – annál is inkább, mivel a PORT.hu-n ezen a héten kiemelten foglalkozunk a tévézés témakörével.

Ted Turner médiamogul 1980-ban indította el az első 24 órás hírcsatornát, a Cable News Networköt, azaz a CNN-t. Az alapításkor kijelentette: „Hacsak nem lesznek műholdas problémák, addig nem hagyjuk abba az adást, amíg vége nem lesz a világnak.

Élőben fogjuk közvetíteni a világvégét, az lesz az utolsó nagy dobásunk.

Még egyszer utoljára le fogjuk játszani a Himnuszt, és amikor eljön a világvége, a Nearer My God To Thee című zeneszámot fogjuk sugározni, mielőtt elsötétülnénk.”

Ted Turner  és Chris Williams 1980. június 1-jén, a CNN tévécsatorna ünnepélyes indulásakor. Fotó: Rick Diamond / Getty Images.


Az emberek akkor azt hitték, hogy Turner csak bolondozik. Csakhogy 2015-ben kiderült, a médiacézár nagyon is komolyan beszélt: ekkor került ki a netre az a titkos belső anyag, amit egy közelebbről meg nem nevezett CNN-alkalmazottnak kell majd lejátszania, mielőtt a sugárfertőzés, a pestis, a zombik vagy bármi más miatt annyi az emberiségnek.

A CNN az elmúlt évtizedekben egyik vállalati fúzióból a másikba került. A Turner Broadcasting System részeként 1996-ban a Time Warner lett a tulajdonosa, majd 2000-ben 164 milliárd dollárért felvásárolta az AOL, azaz az America Online. A hírcsatorna jelenleg a WarnerMedia médiacégcsoporthoz tartozik. Ted Turner még 2006-ban távozott a Time Warner igazgatótanácsából.

A világvége-videó azonban mindvégig ott volt a CNN titkos belső szerverén. Legendája generációkról generációkra szállt a cégnél, egészen addig, amíg 2015-ben a Jalopnik újságírója, Michael Ballaban (aki 2009-ben volt gyakornok a CNN-nél) le nem leplezte, hogy a pletyka igaz: Ted Turner, a különc milliárdos tényleg azt akarta, hogy az emberiség utolsó napján ugyanaz a Nearer My God To Thee című dal szóljon a tévében, amelyet állítólag a Titanic elsüllyedésekor játszott a luxushajó zenekara.

A videó egyébként egy tipikus '80-as évekbeli, 4:3-as képarányú, katódsugárcsöves televíziókhoz optimalizált felvétel, amelyen egy katonazenekar játszik. A CNN MIRA nevű, belső használatra szánt intranetes videóarchívumában találták meg, TURNER DOOMSDAY VIDEO néven.

Azóta a világhálóra is felkerült, be is tudjuk mutatni a kedves PORT.hu-olvasóknak:


Azt azonban már a CNN-nél sem tudták megmondani 2015-ben, pontosan kinek lett volna a feladata ellenőrizni a világvége hírének hitelességét, és adásba küldeni az ítéletnapi videót. Azon pedig talán felesleges is agyalni, hogy a világvége alatt ugyan kinek volna kedve és energiája pont a leköszönő CNN búcsúvideóját nézni a tévében, mikor épp két bőröndnyi konzervvel kell menekülni a föld alatti óvóhelyekre.

(via Jalopnik)