Tagadják a Stranger Things alkotói, hogy loptak volna

A Duffer fivérek teljes képtelenségnek tartják a plágium vádját.

A napokban robbant a hír, hogy egy kevésbé ismert filmes, Charlie Kessler beperelte a népszerű kölyök sci-fi sorozat két ötletgazdáját. Kessler szerint ugyanis az alkotók az ő, Montauk című kisfilmjéből, illetve az az alapján fejlesztett forgatókönyvből (The Montauk Project) merítették a Netflixen futó széria alapötletét.

Matt és Ross Duffer. Forrás: Greg Doherty / Getty Images

 

Kessler állításaira most az alkotók ügyvédje reagált. „Mr. Kessler vádaskodása teljes képtelenség. (…) Ügyfeleim még csak nem is látták a kisfilmjét, ahogy nem vitattak meg vele semmiféle projektet sem.

Ez csupán egy kísérlet a részéről, hogy ő is profitálhasson más művészek kreativitásából és kemény munkájából”

– nyilatkozta Alex Kohner, aki azt is kijelentette, hogy Kessler semmilyen módon nem vett részt a Stranger Things megalkotásában és fejlesztésében.

A Dufferéket perelő filmest – akinek a vádjairól itt írtunk részletesebben – támasztja alá ugyanakkor, hogy egyes értesülések szerint a Stranger Things egy korai szakaszában, amikor még nem volt biztos, hogy megvalósul, Montauk munkacímen futott, ahogy számos egyezés figyelhető meg Kessler alkotása és a Netflix-széria között (szupertitkos kormányprojekt, elrabolt gyerekeken zajló kísérlet, paranormális jelenségek, egy kisfiú eltűnése, egy múltja által kísértett zsaru, továbbá egy másik dimenzióból származó szörny, ami úgy néz, ki mint egy játékfigura).

 

De még az is lehet, hogy Kessler és a Duffer testvérek egyaránt egy 1992-es könyvből dolgoztak, amit Preston Nichols írt The Montauk Project: Experiments in Time címmel, és ami a Long Island-környéki Montauk légibázishoz kapcsolódó összeesküvés-elméleteket gyűjti egybe.


(via Independent)