Tarantinót fejbevágták, az operatőr elájult, és ők még könnyen megúszták

10 érdekességet szedtünk össze a Kill Bill című filmről. Tarantino egyik legnépszerűbb filmjét már nehéz ugyanúgy nézni, mint akkor, amikor még nem tudtuk, miken ment keresztül miatta Uma Thurman.

1. A Kill Bill ötlete még a Ponyvaregény forgatása alatt született, amikor Tarantino arról beszélgetett Uma Thurmannal, hogy milyen filmeket forgatnának szívesen. Tarantino bedobta, hogy szívesen csinálna egy filmet a hetvenes évek kung-fu filmjeinek stílusában, erre Uma Thurman fantáziája is rögtön beindult, és felvázolta a film kezdőjelenetét, amikor összeverve fekszik a földön menyasszonyi ruhában.

 

 

2. A menyasszony sárga szerkóját az a ruha ihlette, amit Bruce Lee hordott az utolsó filmjében, az 1978-as Halálos játszmában.

 



3. A Pussy Wagon, amivel Uma Thurman meglép a kórházból, azóta is Tarantino tulajdonában van, és a Kill Bill második részének bemutatója előtt azzal járt mindenhová, hogy a filmet reklámozza. Később több videóklipben vendégszerepelt az autó, először Missy Elliot I’m Really Hot című számában, majd aztán Lady Gaga Telephone című számában ezzel hozza el a börtönből az énekesnőt Beyoncé.

 




4. Amikor a Kill Bill első részének végén Uma Thurman megérkezik a Kék Levelek Házába, hogy leszámoljon O-Ren Ishii-vel, egy hosszú, vágás nélkül felvett jelenettel vezetik fel a véres leszámolást. Ezt a jelenetet hat órán át gyakorolták, majd huszonhétszer vették fel. Ezután a steadicamet magán cipelő operatőr, Larry McConkey a pletykák szerint elájult a fáradtságtól.



 

5. A jelenet alatt egy japán lánycsapat játszik surfer rockot, és ők egy véletlennek köszönhetik, hogy bekerültek a filmbe. Amikor Tarantino helyszíneket keresett Japánban, és már épp indult volna haza, egy boltban hallotta meg a zenéjüket. Rögtön annyira beleszeretett, hogy megkérdezte az eladót, hogy kik ezek, és mivel már nem volt ideje elszaladni egy zeneboltba, kikönyörögte az eladótól, hogy adja el neki a saját példányát.



6. Tarantino sem úszta meg teljesen a filmet sérülés nélkül. Amikor a Gogo nevű japán diáklányt játszó Chiaki Kuriyama a híres szöges-láncos golyójával támad Uma Thurmanra, akkor a golyó egyszer a kamera mellett álló Tarantinót találta fejbe Thurman helyett. Kuriyama egyébként úgy került a filmbe, hogy Tarantino látta a Battle Royalban, amiben egy beteg valóságshow-ban egymást gyilkolják a gimisek egy lakatlan szigeten.





7. Tarantino ragaszkodott hozzá, hogy a filmben szereplő vér igazi művér legyen, és ne digitálisan adják hozzá utómunkában. A film egyik speciális effektekkel foglalkozó munkatársa egyszer elárulta, hogy több mint 560 liter művért fröcsköltek szét a Kill Bill forgatásán. Ennek is megvolt a klasszikus technikája, a hetvenes évek hongkongi harcművészeti filmekben kínai óvszereket használtak, amik művérrel töltve becsapódás után kipukkadtak, és ezt alkalmazták Tarantinóék is.

 

8. A film költségvetéséből hatvanezer dollárt, azaz mai árfolyamon több mint 15,5 millió forintot csak kardokra és kardos kiegészítőkre költöttek.



9. A jelenet, amikor a menyasszony kettécsapja a felé dobott baseball labdát a szamurájkarddal, tényleg úgy történt, ahogy a filmen látszik, csak Uma Thurman helyett a kaszkadőre, Zoë Bell állt háttal a kamerának.

 



10. Uma Thurman tavaly februárban egy nagyinterjúban mesélte el, hogyan vetett véget a Tarantinóval való munkakapcsolatának a Kill Bill forgatása. A film producere, Harvey Weinstein őt is molesztálta, majd később megfenyegette, ezért végül Tarantino közbenjárására bocsánatot kért tőle a producer. Ennél sokkal jobban fájt neki, ahogy a Kill Bill forgatásán és azt követően bántak vele. A jelenetben, amikor Gogo fojtogatja egy lánccal, valójában Tarantino fojtogatta, és amikor Michael Madsen arcon köpi, akkor valójában Tarantino köpte le. Ezekkel viszont még meg tudott volna békélni, ha nincs az az autós jelenet, amiben hiába kérte, hogy kaszkadőr vezessen helyette, Tarantino ragaszkodott hozzá, hogy Thurman üljön a volánnál.

 

View this post on Instagram

A post shared by Uma Thurman (@umathurman) on



Ennek az lett a vége, hogy egy fának ütközött, és súlyos balesetet szenvedett, amiben mindkét térde és a nyaka is olyan komolyan megsérült, hogy sosem épült fel teljesen. “Amikor a baleset után ellenem fordultak, akkor úgy éreztem, hogy egy kreatív alkotóból egy elromlott eszközzé változtam” - nyilatkozta 15 évvel később, miután Tarantino hosszú ellenállás után végre átadta neki a balesetről készült felvételt. Harvey Weinstennek nem, de Tarantinonak megbocsátott, és ma már attól sem zárkózik el, hogy újra együtt dolgozzanak. Erre viszont már kevés az esély, mivel a rendező azt állítja, hogy a tizedik filmje után visszavonul, és a következő már a kilencedik lesz.