Tényleg sírtam a Trónok harca végén – mert eszembe jutott, mennyivel jobb is lehetett volna!

Tévétörténelmi finálét kaptunk: ottfelejtett kávéspoháron és gyilkos téglákon soha nem nevettek még ennyit!

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y ! ! !

Ez a szomorú nap is elérkezett: magyar idő szerint hétfőn hajnalban véget ért a világ legnézettebb és alighanem legtúlhype-oltabb tévésorozata, a 2011 óta futó Trónok harca. A készítők tévétörténelmi befejezést ígértek, sőt, azt, hogy a nézők is ugyanúgy bőgni fognak, mint ahogy a színészek tették, miután elolvasták az utolsó évad forgatókönyvét!

Ha úgy vesszük, tényleg igazuk lett... Tévétörténelmi finálét kaptunk: az biztos, hogy a televízió feltalálása óta néző ennyit még nem röhögött ottfelejtett kávéspoháron, töksötét várostromon, gyilkos téglazáporon és egyéb hajmeresztő, mémmé vált Trónok harca-blődségen, mint most! És a sírás is megvolt: én az utolsó rész alatt valahogy nem is a meghatódottságtól pityeregtem, hanem inkább amiatt, hogy mennyire vacak, a Martin-regények színvonalát messze alulmúló, hollywoodi kliséktől hemzsegő, minden eresztékében recsegő tákolmányt nyomott le a torkunkon az HBO.

A 7. és a 8. évad ezerszer jobb is lehetett volna, ha a sorozat nem előzi be idejekorán a (soha el nem készülő) regényfolyamot, és a két showrunner,

Sajnos a 8. évad utolsó részében már oda jutottunk, hogy az HBO egy béna mini-Hitlert csinált a sorozat legnépszerűbb karakteréből, a második legnépszerűbbet pedig végig egy mufurc félnótásnak ábrázolta – én meg most már tök cikinek érzem miattuk felvenni holnaptól a Targaryen-pólómat!

Ráadásul egy rakás jóslat és konteó a levegőben maradt. Sosem derült ki, hogy Varys Blackfyre-leszármazott volt-e, számomra még mindig nem egyértelmű, hogy Arya-e Azor Ahai, és Cersei-vel sem egy valonquar, azaz egy fiútestvér végzett (végig azon ment az agyalás, hogy Jaime vagy Tyrion lesz-e az), hanem egy istenverte téglarakás... Összességében tehát óriási csalódás nekem ez a sorozatfinálé – a Lost emlékezetes utolsó része óta nem éreztem ennyire nyomorultul magamat. Azért persze így is volt pár emlékezetes jelenet, csokorba is szedtem őket:

 

1. Szürke Féreg tényleg egy féreg!

Szegény Szürke Féreg teljesen megzakkant Missandei halála óta, és akkor is gyilkolt, amikor az ellenfél már rég megadta magát. Kezdettől fogva gyanítottam, hogy ennek nem lesz jó vége – azt viszont nagyon olcsó húzásnak tartottam, hogy a Makulátlanokból egy vérszomjas őrült vezetése alatt álló, fekete ruhás SS-légiót csináltak a készítők, akik feldrapériázott várudvaron tisztelegnek a zsarnoki vezérüknek, Daenerysnek...

 

2.Daenerys halála

Egy meglepőnek szánt, de sajnos nagyon kiszámítható jelenetben a szomorú Havas Jon végzett szeretett sárkánykirálynőjével... De mennyivel jobb lett volna, ha a készítők nem faragnak mini-Hitlert Daenerysből, hanem mondjuk úgy öletik meg, ahogy az egyik rajongói konteóban szerepelt: Havas Jonnak kell kivágnia a szülésbe így belehaló Daenerys hasából a közös gyermeküket – de így ő lesz Azor Ahai örököse, aki feláldozta a szerelmét, és már le fogja tudnia győzni az Éjkirályt!

 

3. Drogon elpusztítja a Vastrónt

Itt van viszont egy jelenet, amibe nem tudok belekötni: Dany halála után az egyetlen megmaradt „gyermeke”, Drogon, ahelyett, hogy ropogósra sütné Havas Jont, inkább salakká olvasztja a Vastrónt, minden baj okozóját!

 

4. Bran lesz az új király, Tyrion a Segítője

Szintén meglepődtem az új király személyén, mert azt hittem, Tyrion lesz az! Illetve nagyon tetszett az a rajongói konteó is, hogy Gendry és Sansa mint régenskirály- és királyné uralkodnak addig, amíg Daenerys és Havas Jon gyereke fel nem nő, és el nem hoz egy új aranykort...

 

5. Az első királyi tanácskozás

A sok búslakodás közepette kicsit furcsa volt a vicces intermezzo, amiben a Tyrion vezette Kistanácsban Bronn lett a pénzügyek őre, Sam a Fellegvár Nagymestere, Brienne a Kiráyi Testőrség parancsnoka, Ser Davos a flottaépítés felügyelője – csupa szívünkhöz nőtt karakter, akik tényleg megszenvedtek azért, hogy ott lehessenek a Kistanács asztalánál.

 

6. Brienne kiegészíti Ser Jaime történetét

Ez egy nagyon szép és megható jelenet volt, fagyott szívű zombi, aki másként gondolja!

 

7. Jon és Szellem újra együtt!

Hogy ne mindig csak kutyázzam a showrunnereket: Havas Jon és Szellem újbóli egymásra találásának is nagyon örültem, mert anno engem is felháborított, amikor a morcos fattyú még csak meg se bubujgatta a rémfarkasát, pedig hányszor megmentette az életét!

 

8. Havas Jon száműzetése

Abban is volt valami megkapó, hogy annak idején az első évad a Stark-gyerekekkel kezdődött, és most az utolsó évad is velük fejeződött be. Ned Stark lefejezése után sokan egy huncut garast se tettek volna rájuk, erre tessék: Sansa lett Észak Királynője, a rettenthetetlen, alakváltó orgyilkos Arya új kalandokra indul a távoli ismeretlenbe, a Vastrón jogos örököse, Havas Jon (bocsánat, Aegon Targaryen!) pedig szomorúan száműzetésbe vonul a Vadak közé. Arya újabb kalandjairól amúgy simán megnéznék egy Trónok harca spin off tévésorozatot is akár! De az is érdekelne, hogy szegény Havas Jon mi a csudát fog csinálni a Falon túl most, hogy ott a Vadak már nem mocorognak, és az Éjkirály sem gyűjt zombisereget?!?