Tévénézettség: a Cápák között szállította a hét meglepetését

Az RTL üzleti show-ja A renitens utáni visszatérés óta keresi önmagát, eddig hétről hétre rosszabbul teljesített, most viszont újra kirobbanó formában van.

A fiatalok körében a Cápák között legújabb adása lett a legnézettebb műsor múlt héten, ami hatalmas meglepetés, tekintve, hogy az utóbbi hetekben, a „kényszerpihenő” utáni visszatérés óta egyre gyengébben szerepel. A műsor az év első felében minden héten az első vagy a második helyet szerezte meg a nézettségi versenyben, aztán jött A renitens című sorozat, ami megakasztotta a Cápák közöttet.

Forrás: RTL Sajtóklub

 


Április végén aztán újra képernyőre kerültek a Cápák, viszont már közel sem akkora sikerrel, mint „új korukban”. Hogy ennek mik lehetnek az okai, csak találgathatjuk: megunták a nézők? Már nem köti le őket? Nem derül ki, viszont az előző heti 11. helyezést és 121 ezres nézőszámot sikerült múlt héten első helyezésre és 183 ezer nézőre cserélni, és a közönségarányban is látványos ugrást tapasztalhatunk: 14,1 százalékról 18,6 százalékra nőtt. A teljes lakosságban is megfigyelhető a trend, ebben a célcsoportban 354 ezer nézőről egy hét alatt 454 ezer nézőre nőtt a műsor közönsége, ami pont százezerrel több, mint előző héten.

Forrás: RTL Sajtóklub

 

Az RTL másik – ha nem is hatalmas, de mégiscsak „sikerműsora”, a The Floor is összeszedte magát az előző héthez képest: az akkori átlagos 159 ezres nézőszámot sikerült 168 ezerre, a 17,5 százalékos közönségarányt 18,5 százalékra feltornásznia. A teljes lakosság körében érdemben nem változtak az eredmények.

Míg az RTL hétköznapi főműsoridős vetélkedője javított nézettségén, addig a TV2-é ismét csökkent. A Zsákbamacska már elképesztő mélységekben van, nem is emlékszünk, mikor volt ennyire nézetlen műsora a csatornának.

Már az előző héten is a lélektani százezres határ alatt végzett a fiatalok körében 99 ezres átlagos nézőszámmal, de a múlt héten sikerült még ezt is alulmúlni: ebben a célcsoportban már csak 96 ezren láttak átlagosan egy-egy adást, a közönségarány 10,6 százalékos, ezt pedig hatalmas buktának nevezi a köznyelv.

Forrás: TV2 Sajtószoba

 

A TV2 ráadásul továbbra sem igyekszik azon, hogy legalább hétvégére valami nézőcsalogató show-műsort tegyen, amivel az RTL-en szombatonként sugárzott Gólkirályságnak vetélytársat állíthatna, és a vasárnaponként futó Next Top Model Hungary is annyira haloványan szerepel mindkét célcsoportban, hogy esélye sincs pl. a Cápák között ellen. A modelles műsort a fiatalok körében 103 333-an nézték 10,4 százalékos közönségaránnyal, ami a nézettségi toplista 31. helyére volt elég. Apropó, Gólkirályság: ez a sorozat is nagyot tudott nőni előző héthez képest: az akkori 118 ezres nézőszámot és 16,6 százalékos közönségarányt sikerült 150 ezres nézőszámra és 19,1 százalékos közönségarányra növelni, ezzel pedig magabiztosan vitte a szombatot is az RTL.

Múlt héten visszatért a Drága örökösök is az RTL-re, de a sorozatot eleve a késő esti műsorsávba, a The Floor utánra tették, így nem lepődtünk meg túlságosan a gyengébb számokon: egy adást átlagosan 97 ezren néztek 11,2 százalékos közönségaránnyal, ami viszont még így is magasabb, mint a főműsoridős Zsákbamacskáé a TV2-n.

Forrás: RTL Sajtóklub

 

A TV2 valószínűleg belátta, hogy elég kifutási időt hagyott a Zsákbamacskának, hogy behozza az elvárt nézőszámot: nem hozta, így a csatorna jövő héttől hadrendbe állítja a Szerencsekereket, ha minden igaz, új évaddal, bár azért emlékezhetünk több trükkös ismétlésre is a közelmúltból. A Zsákbamacskát pedig száműzik Kasza Tibor műsora utánra, ami azt is jelenti, hogy már többé-kevésbé lemondtak róla, talán ki akarják pörgetni az összes részt, hogy még talonban sem maradjon.

Nézzük a nézettségi toplistát:

a fiatalok körében tehát a fentebb már említett Cápák között nyerte a hetet,

majd következik négy The Floor-adás, beékelődik egy Tények, majd hetedik helyen találjuk a maradék egy The Floort. Nyolcadik helyen ért célba a Gólkirályság, kilencedik lett a vasárnap délután az M4-en sugárzott Forma-1 monacói futama, tizedik a pünkösdi RTL Híradó, 11. helyre pedig a vasárnapi RTL-es film, a L'ecsó ért be.


A teljes lakosság körében – ahogy lenni szokott – teljesen más lett a végeredmény. Ahogy általában, úgy most is a hírműsorok vannak az élen, az idősebbek a TV2 hírműsorát preferálják: elsőtől az ötödik helyig öt darab Tények-adás áll, hatodik-hetedik helyen egy-egy RTL Híradó, majd egy Tények Plusz, egy RTL Híradó és egy Tények teszik ki a top tízet. Az első olyan műsor, ami nem hírműsor vagy Tények Plusz, a 15. helyen áll, ez pedig a The Floor legnézettebb, keddi adása.


A legfontosabb nézettségi mérőszám, a fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarányok tekintetében az RTL került ki győztesen 14,9 százalékkal, a TV2 múlt héten csupán 10,3 százalékot gyűjtött be. Jövő héten meglátjuk, hogy a TV2 mire megy majd a felmelegített Szerencsekerékkel.